Àmbit de la notícia
Social

7 llibres LGBTIAQ+ de proximitat

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
  • Una de les lletres més invisibilitzades i desconegudes del col·lectiu segueix sent la 'A' d'asexualitat.
    Una de les lletres més invisibilitzades i desconegudes del col·lectiu segueix sent la 'A' d'asexualitat. Font: Unsplash.
  • "El niño que no fui" és el segon llibre de l'activista LGBT Daniel Valero.
    'El niño que no fui' és el segon llibre de l'activista LGBT Daniel Valero. Font: Unsplash.

Aquests textos han estat publicats entre 2019 i 2022 per part d'autors i autores d'orientacions sexuals i identitats de gènere diverses. 

Les recomanacions de llibres escrits per persones de Catalunya i d'altres territoris de l'Estat espanyol poden servir per apropar-se a la realitat de les sexodissidències.

1. (L)GBTIAQ+: 'Cómo superar un bollodrama', de Paula Alcaide.

Paula Alcaide va néixer a Barcelona. Ella, a més d’escriptora, és psicòloga LGBT i especialista en teràpia afirmativa per a dones lesbianes i bisexuals. En aquest llibre (2019), ofereix algunes eines d’autogestió per millorar les relacions interpersonals i afectives entre dones lesbianes i bisexuals, fugint de la toxicitat i del que col·loquialment s’anomena ‘bollodrama’.

2. L(G)BTIAQ+: 'El niño que no fui: Infancia, adolescencia y adultez LGBT', de Daniel Valero.

LGBTuber, escriptor i divulgador a les xarxes, @trigilloig ha publicat recentment el seu segon llibre (2022) a l’editorial Egales. En aquest cas, es tracta d’una història sobre les relacions familiars i socials a una vida queer, partint de la seva pròpia vivència des de nen.

3. LG(B)TIAQ+: 'Me cuesta bivir', de Maria Queraltó.

La il·lustradora i dissenyadora gràfica Maria Queraltó, nascuda a Barcelona el 1986, ha publicat enguany aquesta novel·la gràfica a l’Editorial Melusina. En ella, Queraltó retrata el difícil procés de reconèixer-se a una mateixa com a bisexual a partir de la seva experiència personal. Ho fa, això sí, amb humor i molt d’enginy.

4. LGB(T)IAQ+:  “Por si se te olvida. Memorias y desmemorias trans”, de Bruno Cimiano.

El pròxim poemari de Bruno Cimiano, @transpoesia a les xarxes i resident a Barcelona, és en realitat un treball col·lectiu editat per Bauma que compta amb il·lustracions i col·laboracions de persones com @artemapache o @itziartorresg. Segons explica l’autor a les seves xarxes, aquest llibre és per a ell “un tros de passat i de present que s’abracen, es miren i se saluden (...). Un passat i un present que ens xiuxiuegen secrets socials i familiars”.

5. LGBT(I)AQ+: '¿Sólo dos? La medicina ante la ficción política del binarismo sexo-género', de Daniel G. Abiétar.

En aquest llibre editat per Cambalache l’any 2019, l’autor manxec de 28 anys intenta desmuntar la ficció d’allò que s’ha anomenat històricament 'realitat biològica', analitzant el model d’atenció sanitària, les pràctiques i els discursos mèdics sobre realitats sexuals no normatives, com ara la intersexualitat o la transsexualitat.

6. LGBTI(A)Q+: La revolución (a)sexual, de Celia Gutiérrez.

Celia Gutiérrez ha publicat enguany una guia introductòria per entendre millor l'asexualitat i acabar amb els estigmes que l'envolten. Aquesta, tal com recorden alguns/es activistes asexuals a les xarxes (@oliviaavilaruiz), continua sent una de les lletres del col·lectiu més invisibilitzades i desconegudes.

7. LGBTIA(Q)+: ¿Quién teme a lo queer?, de Víctor Mora.

En diàleg amb els discursos de referents queer com Judith Butler, Paul B. Preciado o Susan Stryker, l’activista i escriptor Víctor Mora (València, 1981) va publicar l’any 2021 aquest assaig que fa un recorregut per la genealogia del concepte ‘queer’. Un concepte que, malauradament, ha estat focus d’algunes polèmiques els últims anys.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari