Àmbit de la notícia
Social

9 de cada 10 infants afirmen que no se'ls té en compte en els assumptes que els afecten

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • Campanya 'El Millor Tracte' Educo
    Educo ha realitzat una enquesta en la qual han participat 500 infants Font: Educo

Educo llança la campanya ‘El millor tracte’ per prevenir i sensibilitzar sobre els comportaments poc respectuosos cap a la infància.

Quatre de cada cinc infants afirmen que alguna vegada no s'han sentit respectats, segons una enquesta realitzada per l'ONG Educo a 500 nens i nenes. La mateixa enquesta revela que nou de cada deu infants responen que no se'ls té en compte en els assumptes que els afecten. En aquesta línia, un de cada tres alumnes assegura que a les escoles les persones adultes sembla que els escolten, però finalment constaten que no tenen en compte les seves propostes.

Un dels enquestats és Pablo, un jove de 14 anys de Barcelona, qui creu que els adults cometen moltes faltes de respecte quan consideren als infants irrellevants i no els escolten. Ell considera complicat que els centres educatius duguin a terme propostes de l'alumnat, per això se sent agraït quan es proporcionen espais d'escolta: “Em sento escoltat en assemblees, tutories i reunions de delegats. Crec que cal fer sentir protagonistes els infants”, afirma.  

Per tal de sensibilitzar sobre aquests comportaments i així prevenir-los, Educo ha llançat la campanya ‘El Millor Tracte’, per tal de treballar amb la comunitat educativa en la necessitat d’incidir i sensibilitzar sobre aquestes violències i promoure noves formes de relacions. D’aquesta campanya forma part un vídeo on es mostren situacions quotidianes que els nens i nenes perceben com a falta de respecte i serien impensables en el tracte entre persones adultes.

“El maltractament físic o l'abús són accions evidents de violència cap a la infància, però hi ha altres comportaments com sacsejar, no creure, ridiculitzar o fer callar de forma humiliant nens i nenes, que estan normalitzats a la societat i que també són un tipus de violència”, afirma Miriam Torán, responsable de mobilització social d'Educo. “Nens i nenes podrien acabar replicant aquest tipus d'accions amb els seus iguals en diferents entorns, com ara l'escolar”, afegeix.

A més de la campanya, Educo ha publicat una guia per als centres educatius on s'explica i desenvolupa la manera de crear el millor dels tractes a les escoles. La proposta es basa en una metodologia participativa i el marc teòric és l''Arc del Bon Tracte' d'Educo. Aquest arc gira al voltant de quatre eixos de treball: L'espai i el temps, que fa referència a la cura de l'entorn físic, perquè sigui naturalitzat, net, sostenible i estimulant; el llenguatge i la comunicació, que no sigui violenta sinó assertiva i cordial, cultivant l'escolta empàtica; les emocions i l'autocura, per propiciar un clima d'empatia, confort, afecte i benestar; i, finalment, les relacions personals i la convivència positiva, és a dir, afavorir la creació d'enllaços constructius, on prevalgui l'acolliment i el suport mutu. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari