Suport psicològic gratuït per fer front als trastorns emocionals

Fundació Pere Tarrés - Transversal
Autor/a: 
Josep Carbonell
El confinament fa créixer el nombre de consultes psicològiques. Font: Unsplash
El confinament fa créixer el nombre de consultes psicològiques. Font: Unsplash
La Fundació Babel Punt de Trobada té en marxa un servei de suport psicològic gratuït. Font: Fundació Babel Punt de Trobada
La Fundació Babel Punt de Trobada té en marxa un servei de suport psicològic gratuït. Font: Fundació Babel Punt de Trobada

Suport psicològic gratuït per fer front als trastorns emocionals

Autor/a: 
Josep Carbonell
Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

La Fundació Babel Punt de Trobada té en marxa un servei en línia que pretén millorar el benestar de les persones en l’àmbit emocional, relacional o professional.

La Fundació Babel Punt de Trobada segueix activa durant el període de confinament oferint un programa d’acompanyament psicològic. En què consisteix?

L’atenció en aquest període consisteix a oferir acompanyament psicològic gratuït a través de videotrucades o per telèfon per tal de pal·liar les conseqüències emocionals que està generant la situació en la qual ens trobem.

Així doncs, ens dirigim a persones amb situacions de malestar o desorientació, que requereixen un acompanyament professional per millorar el seu benestar en l'àmbit emocional, relacional o professional.

També ateneu consultes relacionades amb la salut mental?

En aquests casos considerem que la millor opció és que aquestes persones siguin derivades a serveis específics de salut mental, per tal de rebre una atenció especialitzada.
De la mateixa manera, no podem atendre situacions agudes de por o ansietat, per tant suggerim que en aquests casos es dirigeixin al 061 on disposen de recursos per aquest tipus d’atenció.

El que sí que oferiu és coaching sistèmic. Ens podeu donar quatre pinzellades d’aquest servei?

El coaching acompanya i orienta a les persones en diferents situacions, sigui desorientació o insatisfacció que generi malestar tant en l’àmbit personal, emocional o professional. Pretenem que elles mateixes facin el canvi que necessitin, puguin definir les seves prioritats i es descobreixin a si mateixes i els seus recursos propis. Tot en funció de la necessitat i com és cada persona.

Amb quin equip de professionals compteu per atendre aquestes trucades o videoconferències?

Comptem amb un equip de 6 psicòlogues voluntàries i 3 'coaches' també voluntaris i de l’equip encarregat de gestionar les derivacions i difondre els nostres serveis.

Quines són les consultes o necessitats més freqüents entre les persones que ateneu?

Les necessitats més freqüents estan lligades a millorar les relacions familiars, el dol migratori, el reagrupament familiar de menors i la seva adaptació, ansietat, depressió, inestabilitat emocional i inseguretat, entre d’altres.

I les emocions predominants?

Inquietud, ansietat, preocupació, angoixa, tristesa...

Com ho han de fer aquelles persones o entitats que estiguin interessades a rebre acompanyament psicològic?

Durant l’estat d’alarma, les persones poden accedir a través d’una derivació per part d’un professional social. Les derivacions que realitzi el professional seran en funció del perfil d’usuaris que podem atendre, explicat anteriorment, i del fet que disposin dels mitjans tecnològics necessaris per comunicar-se.

El professional social ens ha de facilitar les dades de contacte de la persona a través del següent correu electrònic proyectos@babelpuntodeencuentro.org i un psicòleg/a es posarà en contacte amb ella per iniciar l’acompanyament.

Quins consells donaríeu a aquelles persones que no ho estan passant bé?

Demanar ajut professional si veuen que ho necessiten i entendre que no són les úniques persones que ho demanen, mantenir en la mesura del possible els hàbits que ja tenien i començar de nous i llegir llibres d’autoajuda que serveixen per donar-nos una orientació.

Tot i no poder tenir contacte físic, també poden aprofitar les eines digitals per realitzar trucades i videotrucades a familiars i amics, mirar les notícies només un cop al dia, aprofitar el temps i realitzar activitats esportives a casa amb les persones que convisquin.

Afegeix un comentari nou