Alerta de pujada de temperatures que pot afectar sobretot infants i persones grans

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
La Creu Roja ha activat la campanya per prevenir l’impacte de la calor en col·lectius vulnerables. Font: Creu Roja
La Creu Roja ha activat la campanya per prevenir l’impacte de la calor en col·lectius vulnerables. Font: Creu Roja
l’Ajuntament de Barcelona ha creat una xarxa d’espais de refugi climàtic. Font: Ajuntament de Barcelona
l’Ajuntament de Barcelona ha creat una xarxa d’espais de refugi climàtic. Font: Ajuntament de Barcelona

Alerta de pujada de temperatures que pot afectar sobretot infants i persones grans

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

Tant des de la Direcció General de Protecció Civil com des dels serveis meteorològics s’adverteix que la temperatura pujarà molt aquest dijous i divendres. Entitats posen dispositius en marxa per protegir les persones vulnerables.

La població en general ha de tenir moltes precaucions i protegir-se del sol i de la calor, però sobretot cal posar atenció en els infants, especialment els menors de quatre anys, i les persones grans. “És una qüestió de termoregulació corporal que no acaba de funcionar. Si no els hi insistim no beuen, perquè, malgrat la calor, no tenen sensació de set, per exemple. O no es vestiran amb roba transpirable i adequada”, explica la tècnica de Salut de Creu Roja Catalunya, Patricia Colomera.

Deshidratació, insolació i cops de calor són efectes que les altes temperatures poden tenir en la salut de les persones. Beure força aigua, evitar sortir a les hores de més calor, no fer activitats físiques que requereixin esforços i tancar les persianes de casa durant el dia i obrir-les durant la nit perquè es refresqui són alguns dels consells que van repetint entitats, professionals de la salut i també les administracions.

La Direcció General de Protecció Civil avisa que dijous es podran superar els 38 graus en moltes zones de Catalunya, que l’ambient serà de calor intensa a l’interior i de xafogor al litoral i que divendres la temperatura tocarà sostre.

És molt important hidratar-se. Beure aigua sovint i fer àpats lleugers amb aliments frescos com ara amanides, fruita gaspatxos i sucs”, insisteix la tècnica de Salut de Creu Roja Catalunya. Recomana beure un litre i mig d’aigua la dia. Colomera també subratlla la necessitat, sempre que es pugui, d’evitar sortir a les hores de sol, és a dir, entre les dotze del migdia i les sis de la tarda.

Un altre element que cal tenir en compte és la vestimenta: roba còmoda, ampla, lleugera, amb teixits frescos i de colors clars. Sempre que es pugui és recomanable calçat que deixi bona part dels peus a l’aire lliure.

Ja fa uns dies que la Creu Roja ha activat la campanya per prevenir l’impacte de la calor en col·lectius vulnerables: reforça les trucades a gent gran i persones usuàries amb malalties cròniques i altres patologies per fer-ne seguiment i donar-los consells per protegir-se de l’onada de calor, però alhora activa el Voluntariat Promotor de Salut Comunitària per difondre mesures saludables. Mesures contra les temperatures altes que s’afegeixen aquestes setmanes a les que ja es difonien com a protecció per la Covid-19.

Les trucades serveixen tant per recordar consells bàsics davant la calor com per fer un seguiment de com està aquella persona i detectar si té alguna necessitat. A més de les criatures de menys de quatre anys i de les persones grans, la Creu Roja destaca la vulnerabilitat de les persones amb malalties cròniques i en tractament amb determinats fàrmacs, persones amb obesitat o excés de pes, les persones amb discapacitat, les dones embarassades i també les persones sense llar.

L’entitat també proposa que si es tenen familiars, amistats o veïnat que viuen sols, sobretot si són persones vulnerables, es facin visites o trucades per veure com estan.

Les entitats que atenen persones sense llar a Barcelona també alerten que la calor és un problema molt important, perquè és evident que viure al carrer aquest dies és encara més complicat. Insisteixen sovint que la fred és difícil de resistir al ras, però la calor també. El Centre d’Acollida Assís, per exemple, ha fet recollida de roba d’estiu, cantimplores i cremes solars per distribuir-ho entre les persones usuàries dels seus serveis.

En el cas de la ciutat de Barcelona, davant de la previsió que cada vegada hi hagi més freqüència i intensitat d’onades de calor, l’Ajuntament de Barcelona ha creat una xarxa d’espais de refugi climàtic, on la ciutadania es pot protegir de les altes temperatures. Es tracta de cent seixanta espais adequats per no passar tanta calor i que estan en marxa del 15 juny fins al 15 setembre.

Afegeix un comentari nou