Àlex Salvador: "El nombre d'animals domèstics no creix al mateix ritme que el respecte per la vida"

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Carlitos, un dels gats allotjats al Jardinet, ensumant una bossa de valeriana. Font: El Jardinet dels Gats
Carlitos, un dels gats allotjats al Jardinet, ensumant una bossa de valeriana. Font: El Jardinet dels Gats

Àlex Salvador: "El nombre d'animals domèstics no creix al mateix ritme que el respecte per la vida"

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

El Jardinet dels Gats és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a la cura i la protecció dels gats i gates de carrer o abandonats.

Àlex Salvador és cofundadora del Jardinet dels Gats, un projecte que va néixer de la voluntat i l'amor de la seva família per acollir els gats i gates de carrer i abandonades de Ciutat Vella.

Com neix el Jardinet?

Neix com a projecte el 2004 i parteix del nucli familiar, de la mà de la meva mare, la Mari, en Paco, el meu pare, la Lita, la meva àvia, i jo mateixa. Malauradament, ells ja no són amb nosaltres, però el Jardinet continua endavant gràcies a tot un equip de persones boniques que dia a dia el fan possible.

Com va anar?

La situació dels gats i gates de carrer al Raval era complexa i ens van demanar ajuda per controlar la situació a la plaça de la Gardunya, la Boqueria i al mateix espai del Jardinet que formava part del conjunt de l’Antiga Escola Massana.

Atès que hi havia molts gats en situació de desemparament i volíem fer quelcom més que alimentar-los, vam pactar amb el Districte, el pàrquing, la Boqueria i l’Escola Massana començar actuar en aquest punt calent on malvivien desenes de gats i gates.

Sou associació.

El 2008 ens vam constituir i a poc a poc vam anar treballant per tenir més persones col·laboradores i voluntàries, i actuant a patis interiors, solars i espais on es començava a construir i on ja no hi havia cabuda pels gats de carrer i calia treure'ls d'allà.

D'entrada fèiem el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn) i, amb el temps, les colònies es van anar reduint i algunes va ser necessari reubicar-les a l'espai del Jardinet. Per desgràcia, vam tenir algun incident greu en alguna colònia i vam decidir posar els gats en un espai protegit per evitar el vandalisme.

Quin és el mètode actual?

Amb els anys i els mitjans que hem aconseguit, hem desenvolupat el mètode REAA (Rescat, Esterilització, Acollida i Adopció). Sempre que el gat sigui adoptable, mirem de trobar-li una llar d'acollida temporal per tal que finalment sigui adoptat. I en el cas de ser un gat comunitari, tenim la sort de disposar d’un espai on poder reubicar-los en cas necessari. La base i finalitat és la mateixa: la gestió ètica dels gats comunitaris i abandonats, i la reducció de les poblacions felines.

És aquest l'objectiu?

Tenim cura dels gats de carrer i abandonats de Ciutat Vella, reduint les colònies, acollint-los, i cercant adoptants per aquells que rescatem. Duem a terme accions d’intervenció comunitària, tant a nivell de salut comunitària, educació i sensibilització com de foment de l'adopció, esterilització i respecte per la vida.

Tenim el projecte de l'Observatori Felí a través del qual difonem i compartim coneixements i experiències felines i de gestió ètica de colònies de gats, tant per a particulars, associacions i empreses com per a estaments públics que vulguin actuar en situacions de colònies de gats descontrolades.

Així, us arriben gats domèstics i gats de carrer.

Molts són comunitaris. Són gats que malvivien en solars on es va començar a construir, en equipaments públics o edificis privats, dins d'espais municipals, en patis d'interiors d'illa que havien de ser derruïts, en parcs o llocs de difícil accés. La majoria han estat poc socialitzats amb els humans i necessiten gaudir de llibertat.

En altres casos, són peticions de persones que per circumstàncies no els poden tenir i demanen ajuda per trobar-los una nova llar, o provenen de famílies desnonades. Sempre valorem els casos en funció de diferents paràmetres preestablerts i, si podem donar resposta a la petició, ho fem. En cas de no poder donar resposta redrecem a l'entitat de referència per cada districte i al Centre d'acollida Municipal, que és l’òrgan responsable dins de les polítiques de Benestar Animal de l’Ajuntament, i compten amb mitjans que en la majoria dels casos les entitats no tenen.

Com és el procés d'arribada d'un gat?

El Jardinet és una colònia protegida, i els gats que hi viuen, formaven part de diferents colònies protegides del Districte que per diferents motius s'han anat reubicant a la colònia central del Jardinet. A més, quan hi ha un gat abandonat i atès que no hi ha colònies, els veïns i veïnes del barri ens donen l'avís. És en aquest moment que activem el protocol de rescats.

Com és el protocol?

Un cop l'hem pogut agafar, passa per tot el protocol veterinari i, si és un gat de casa com acostuma a passar, busquem cases d'acollida temporal per tal que el gat/a pugui refer-se de les seqüeles de l'abandonament.

Els felins i felines són animals molt sensibles i els seus referents són les persones de la seva família i el seu hàbitat. Quan perden aquests pilars, es bloquegen i cal ajudar-los a tornar a confiar, i les cases d'acollida juguen un paper vital.

Quin?

Són les que fan que els animals tornin a confiar, es curin de les seves ferides físiques i emocionals, de les seves pors, i puguin trobar una llar adequada per a cadascun d'ells o elles.

També ens ajuda molt a saber com és el caràcter, els gustos, les manies, les necessitats que té cada gat són diferents i per tant ens cal conèixer bé com són, per poder trobar la seva família adoptiva ideal.

Cada cop tenim més animals domèstics. Hi ha també més abandonaments?

És ben cert que el nombre d'animals domèstics va en augment. El problema és que no creix al mateix ritme que la consciència i el respecte per la vida. Sovint la gent compra animals a través d'internet, a particulars o a botigues com si es tractés d'un objecte. Altres provenen de mercats il·legals d'animals de companyia.

Tot i la nova llei de benestar animal que atorga als animals convivents en família el tret d'"éssers sentints", caldrà veure com s'aplica i quines són les mesures reals davant de la cria i la venda d'animals o temes. També hem de veure què passa amb el mètode CER, que es duu a terme a moltes poblacions i comunitats autònomes com un mètode d'efectivitat comprovada, i que ara sembla que s algú li interessa desprestigiar-lo i pretenen que els gats urbans quedin fora de la protecció de la llei.

Falta informació?

Quan la gent compra un animal, ningú els assessora, ni els explica realment que estan adquirint un compromís, sovint pels 15 anys vinents de la seva vida de mitjana. No se'ls detalla les despeses que comporta, la responsabilitat de l'educació de l'animal, el cost d'una bona alimentació, les atencions veterinàries. Han de tenir protegides les finestres i balcons per evitar accidents. Han de ser conscients que són membres de la família i, per tant, han de gaudir d'espais adequats per a ells, el que s'anomena espais 'catfriendly', que s'adeqüin a les necessitats dels felins/es, a les cures en cas que es posin malalts i al seu cost i atencions.

"Quan la gent compra un animal, ningú els assessora, ni els explica realment que estan adquirint un compromís"

Hi ha gent que prefereix un gat, pel sol fet que no s'ha de passejar i perquè creuen que és un animal molt independent, però cal explicar que si marxes de vacances, si et mudes, si canvies de feina, d'habitatge, de parella, si tens fills/es.. En tots aquests moments el teu animal ha de ser un membre més de la família que estarà amb tu per molts anys.

Teniu recursos econòmics?

Malauradament, els recursos arriben per poder atendre els gats i gates, però no per una estructura. Volem pensar que en algun moment podrem dedicar-hi alguns recursos perquè és molt important tenir un seguit de tasques coordinades per a algú que s’hi dedica. No és el mateix fer una campanya de sensibilització o adopció sense recursos que si es pot disposar de recursos per contractar un professional. L’impacte és multiplicador.

Què hauria de ser remunerat?

El que seria ideal seria poder tenir personal remunerat per a diferents tasques que són fonamentals com la gestió econòmica, la comunicació, la gestió de projectes i la coordinació. Esperem que en un futur puguem aconseguir més fons i fer possible el tenir algú remunerat. Ajudaria molt a millorar i a treballar de manera més relaxada.

Totes sou voluntàries. Què us aporta?

Per sort, ens agrada treballar molt amb les capacitats del voluntariat aprofitant aquell talent que cadascú té, és a dir, si tenim persones que son dissenyadors/es gràfiques, doncs que ens ajudin a fer les campanyes i la cartelleria; si un/a es comptable, doncs que s’encarregui de la comptabilitat; si ets de RRHH, qui millor per dur la gestió del voluntariat. D’aquesta manera tenim un cert nivell de professionalització en els diferents àmbits.

Hi ha diferents àmbits d'acció del voluntariat, des de les persones que s’ocupen dels gats directament tenint-ne cura, fent les tasques de manteniment, neteja, alimentació i medicació, com els diferents equips que s'encarreguen d'àrees com voluntariat, rescats, veterinaris, acollides, adopcions, apadrinaments, comptabilitat, seguiments, projectes, servei de cangurs solidari, fires i esdeveniments...

Com podem ser voluntàries?

Ens poden enviar un mail a través de la web www.eljardinetdelsgats.org. A partir d'aquí, les companyes de voluntariat li expliquen el procés dins de l’entitat, les tasques i les necessitats que tenim de cobrir alguna baixa o ampliar algun equip. Es fa una sessió informativa, i si estan interessats/des, es fa una formació un cop a la setmana durant un mes.

Què es requereix per ser voluntària?

El voluntariat és una acció voluntària, però es demana un compromís i sovint a la vida hi ha moments que les situacions canvien i, per tant, hi ha sempre un percentatge de voluntariat que fluctua. Per sort tenim persones molt compromeses i que fa molts anys que son voluntàries a l'entitat, que normalment són les que s'encarreguen d'algun equip o àrea en concret, però requereix molt de compromís, esforç, renuncies i dedicació.

Hem de tenir molt clar fins on podem arribar, amb els recursos que tenim. És per això cada any tenim el pla d’acció que treballem per tenir el full de ruta a seguir, i per anar corregint les desviacions que al llarg de l’any van sorgint per les diferents situacions que es van donant. Tot això dins el marc del Pla Estratègic de l’entitat, que renovem de manera periòdica i ajustem també segons com van variant els aconteixements per ajustar-nos a la realitat més immediata i permetent-nos tenir un marc d’acció a seguir i uns paràmetres molt ben definits a l'hora de prendre decisions.

Com us sosteniu econòmicament?

Hem intentat sempre ser autogestionables i gestionar una part amb recursos de l'administració pública. De fet, comptem amb pressupost per a 60 esterilitzacions l'any i per una part de projectes de l'Observatori Felí, però pel que fa a alimentació, atencions veterinàries, medicacions i altres despeses bàsiques, és tot a través de l’autofinançament i les col·laboracions i campanyes que duem a terme.

Els recursos són limitats, i el cost en tractaments veterinaris atès que molts són gats séniors, és molt elevat. Sovint són gats amb patologies renals, diabètics, alguns amb limfomes. Comptem amb el suport dels padrins i madrines que són persones que col·laboren amb un donatiu de manera recurrent per ajudar amb les despeses del gat o la gata, que tenen apadrinada.

Hi ha altres maneres d'aportar?

També el Teaming que és una plataforma que per 1€ al mes contribueixen en les despeses dels felins i felines. Fem campanyes de cowfrunding a través de Migranodearena, de manera puntual quan necessitem recursos. Fem fires i esdeveniments com el MerCat, on venem roba i complements de segona mà. També tenim marxandatge de l'entitat i productes fets a mà solidaris. I dies com Sant Jordi que tenim parada de llibres de segona mà.

També som a les Festes Majors dels diferents Barris, no només del Districte sinó també d'altres punts de la ciutat com les Festes de Sants, les Festes de Gràcia, on sempre tenim una parada solidària i en el cas de Gràcia, fins a l'arribada de la pandèmia havien celebrat un sopar vegà solidari. Sempre busquem opcions i activitats noves que ens puguin ajudar a recaptar fons, per seguir endavant.

Podem fer donatius de material?

Esclar, llaunetes, material de neteja, sorra, o bé llibres i roba pels MerCats solidaris. Sovint també rebem donatius de joguines o material pels gats que han comprat els particulars i els seus gats no usen, els reutilitzem per les cases d'acollida.

I com podem ajudar amb la difusió?

Seguint-nos a les xarxes socials i compartint els post, que sovint ens ajuden a arribar a més persones i, per tant, col·laboren a difondre la tasca que fem quan fem un esdeveniment o una campanya.

Quan us podem visitar?

Actualment, després de la crisi de la covid, hem reduït les visites per tal de mantenir l'equip de voluntariat el més protegit possible. Si algú està interessat/da, ens pot enviar un mail a eljardinetdelsgats@gmail.com i veiem si podem coordinar una visita, depenent del motiu d'aquesta. Per acollir i/o adoptar, també poden enviar-nos un mail a través de la web i les companyes responsables dels diferents equips els expliquen el procés.

Teniu interrelació amb altres projectes de protectores d'animals?

Pertanyem a una Plataforma d'Entitats Felines i amb l'Organització Festes dels Animals. A banda, estem relacionades amb altres entitats protectores, per tal que si hi ha algun avís o alguna adopció i en aquell moment no tenim el perfil que busquen els derivem a altres entitats. Hem treballat en projectes amb Gats La Roca, Kan Chispis, Can Bitxitos, Peluts Cubelles...

A més, a través de l'Observatori Feli, fem anualment un Cicle Felí on participen particulars i entitats per difondre coneixements i compartir experiències. A partir d'un dels Cicles, vam crear la Guia de Bones Pràctiques Felines en què diferents entitats van aportar experiències per compartir amb altres.

I amb el barri?

Pel que fa a les entitats del barri, hem dut a terme projectes educatius, xerrades i sessions amb entitats del tercer sector, hem fet APS (Aprenentatge i Servei) de diferents escoles, formem part de l'Eix Comercial del Raval i tenim molta relació amb el comerç de barri.

Hi ha algunes botigues que són col·laboradores del Jardinet, de manera que estem molt relacionades amb l'entorn del Districte en àmbits molt diferent. Això ens permet detectar de manera ràpida abandonaments i colònies a patis interiors. Fem molta intervenció comunitària al barri.

Voleu afegir res més?

Volem agrair l'entrevista, perquè és una oportunitat de difondre i donar a conèixer la tasca que es du a l'entitat. I agrair també a totes les persones voluntàries que conformen els equips per la seva dedicació i amor cap als felins i felines dels qui tenen cura 365 de l'any. A les Cases d'Acollida que fan possible la recuperació de tants gats i gates cada any.

I a totes les madrines i padrins, teamers, col·laboradors/es, l'equip de la Clínica Felina, especialment l'Anna Calvet i en Salvador Cervantes, i el seu equip, sense qui no ens seria possible continuar endavant. I l'Edgar Castro, el veterinari a domicili de referència, que durant la pandèmia ha estat una peça clau, per poder atendre els casos que ens arribaven.

També remarcar de nou la importància de la tinença responsable, del foment de l'adopció, de l'esterilització i el xipatge, i de la col·laboració amb les entitats proteccionistes, per tal que puguem continuar endavant, donant segones oportunitats.

Afegeix un comentari nou