Alfredo Cohen: "No és veritat que la gent gran no aprengui coses noves"

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Programa #ParlaGran Font: Associació Cultural El Parlante
Programa #ParlaGran Font: Associació Cultural El Parlante
Alfredo Cohen, director de El Parlante Font: Marta Rius
Alfredo Cohen, director de El Parlante Font: Marta Rius

Alfredo Cohen: "No és veritat que la gent gran no aprengui coses noves"

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

El Parlante ha posat en marxa #ParlaGran, un projecte de radio-vídeo per videoconferència per acompanyar les persones grans durant el confinament, especialment les que estan soles.

El programa #ParlaGran acompanya a persones grans durant el confinament, trenca la bretxa digital assessorant-les en el funcionament de noves tecnologies, i les fa partíceps de les noves formes de comunicar-se per evitar l'aïllament. La iniciativa ha estat impulsada per l'Associació Cultural El Parlante, que des de 2009 està especialitzada en el disseny, implementació i avaluació d'estratègies que vinculen la comunicació i l'educació per promoure una ciutadania més activa.

Alfredo Cohen, director de l'Associació Cultural El Parlante.

Com funciona el programa #ParlaGran?

És una iniciativa que sorgeix del confinament derivat del coronavirus. Treballant habitualment amb persones grans, vam pensar que ens caldria un mecanisme per seguir el contacte amb elles. Vam trucar a unes 35 persones que formen part d'un grup de Whatsapp, els hi vam explicar com funcionava l'eina de vídeotrucada Zoom i ara fem dos programes setmanals de #ParlaGran.

Setmanalment, elaborem un petit guió del programa, que gravem els dilluns i els dimecres, i els emetem els dimarts i els dijous, pel nostre canal de Youtube i xarxes socials. Entre 4 o 5 persones participen a cada programa, que dura una mitja hora.

Com es trenca la bretxa digital?

El servei VinclesBCN de l'Ajuntament de Barcelona, ha fet arribar amb els anys tablets a 2500 persones grans, per fer-los seguiment i que no estiguessin aïllades. A aquest programa hi hem afegit els nostres participants i ara són unes 2600 persones les que disposen de tauletes adaptades per a que persones grans tinguin accés tecnològic. Les acompanyem i assessorem en la instal·lació del programa i les seves utilitats.

Quins temes abordeu als programes?

L'estructura del programa té tres seccions: l'acompanyament emocional diari, un debat sobre un tema i la de l'entrevista a una persona convidada.

Hem tractat l'humor, receptes de cuina, música, salut, supervivència... Estem pensant fer-ne un sobre viatges mitjançant GoogleMaps i un sobre records d'infància.

És curiós perquè generalment els participants comenten que estan bé online, però offline, t'expliquen la cruesa de la realitat, la sensació de solitud, la por, la tristesa per haver perdut éssers estimats.

"Amb les vídeotrucades ens adonem que podem trencar molts tabús associats a la gent gran".

Què heu après amb aquest projecte?

Hem aprés a trencar estereotips associats a les persones grans. Tenim 50.000 persones grans en residències que si no és per aquesta crisi sociosanitària no surten habitualment als mitjans de comunicació. Generalment apareixen com a un col·lectiu víctimitzat. No podem empaquetar a les persones majors de 65 anys, com si no fossin heterogènies; el cert és que hi ha molta diversitat.

No es veritat que la gent gran no aprengui coses noves. Hi ha persones grans amb diversitat sexual, que treballa més enllà dels 70 anys, amb inquietuds variades de la que no es parla. Amb les vídeotrucades ens adonem que podem trencar molts tabús associats a la gent gran. El projecte #ParlaGran, engloba la diversitat.

Després del confinament, seguirà el programa?

El projecte està tenint èxit a Catalunya i, de fet, ha arribat a altres punts del món, a Colòmbia i Xile. Volem que segueixi, perquè segurament que les persones grans triguin més a sortir de casa. Ara bé, necessitarem finançament a la llarga perquè ara ho estem fent voluntàriament.

Si voleu participar a #ParlaGran, podeu enviar un correu a leticia@elparlante.es.

Els ciutadans interessats a formar part de la xarxa VinclesBCN poden trucar al telèfon 010 (gratuït), adreçar-se al seu Centre de Serveis Socials o al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) o omplir el següent formulari.

Afegeix un comentari nou