Anna Sentís: “Si no fos per la botiga en línia, no sé si hauríem hagut de tancar”
Comparteix
La Caseta de l’Arbre és una cooperativa de productes per a nadons a Reus que ja ha pogut obrir les portes de la seva botiga física i ens expliquen com viuen aquest moment de transició.
Només tres regions sanitàries de Catalunya van avançar el passat dilluns dia 11 de maig a la fase 1 de la desescalada: el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran. Reus és un dels municipis que ja es troba en aquesta fase i que ha pogut experimentar en l’àmbit del consum diferents canvis, entre ells, l’obertura sense cita prèvia de botigues amb menys de 400 metres quadrats i limitar la capacitat a un 30% de l’aforament permès.
La Caseta de l’Arbre és una cooperativa reusenca que ja comença a caminar cap a la “nova normalitat”. L’espai de puericultura ecològica i de criança natural té una botiga física on comercialitzen productes per a famílies i nadons i una botiga de venda en línia. Joguines i roba infantil són alguns dels productes que s’hi poden trobar.
En aquesta adaptació de la fase 0 cap a la fase 1, hem parlat amb Anna Sentís, sòcia de la cooperativa que ens explica com s’han adaptat als canvis i quin impacte ha tingut la pandèmia en el seu petit comerç.
Com us va afectar el confinament? Vau haver de tancar?
Al principi ens vam aplicar un ERTO a nosaltres dues. Això significava no tenir actives les xarxes, però amb els dies vam reduir-lo per poder teletreballar i atendre les comandes de la botiga online. No realitzàvem enviaments en solidaritat de les companyes de missatgeria, però fa un parell de setmanes vam ser nosaltres les que vam començar a repartir a Reus i voltants amb els nostres mitjans.
Quants enviaments feu?
Des de la setmana passada fem entre 1 o 2 enviaments i vam començar a atendre amb cita prèvia. El que no volem és exposar a terceres persones.
Heu notat diferències entre la fase 0 i la fase 1?
Amb la fase 0 ateníem amb cita prèvia i aquesta setmana, a la fase 1, ja no cal demanar-la, a no ser que siguin assessoraments. Si és així, sí que s’ha de demanar cita prèvia. Durant la fase 0 tirava més la demanda online però el fet que la gent vagi sortint al carrer fa que passin a buscar-ho a la botiga. Tal com arriben els hi dono la bossa amb la comanda i marxen.
Quines normes de seguretat heu implementat?
No deixem que entri més d’una persona. Tenim a fora preparat el desinfectant i no deixem que les clientes toquin res. Internament ens anem canviant els guants i anem desinfectant, també el taulell quan marxen tot i que intentem que no el toquin. Quan alguna de les dues ha de fer servir el lavabo, també el desinfectem amb lleixiu. Si estem les dues a botiga, atenem cadascuna a una clienta però normalment no coincidim.
Us és rentable aquest sistema?
Clar...rentable, rentable, diria que sí i que no. El fet que comprin en la botiga online per venir-ho a buscar t’estalvia molt de temps que podem dedicar a teletreballar o a gestionar l’Instagram. Vénen, s’ho emporten i atenem la següent comanda. A la llarga, però, no concebo un Nadal d’una persona només a la botiga. La gent ara està més tranquil·la, som animals de costums i ara ens hem acostumat a fer cues quan abans la gent es desesperava.
Us ha salvat la botiga en línia?
Totalment. No hem salvat els mobles, però ha ajudat. Si no hagués estat per la botiga en línia no sé si hauríem aixecat el cap. Hem hagut de demanar un crèdit ICO.
El comerç en línia guanyarà força?
Crec que la venda online ha arribat amb molta més força i ho ha fet per quedar-se. Molta gent no s’atreveix a sortir de casa. Hi ha infants que han crescut en aquests mesos i necessiten roba. Hem de veure com fem compatible el comerç online amb la venda física. Les botigues físiques fan ciutat, només fa falta sortir al carrer per veure com està amb les botigues tancades i sentir la tristor. El comerç local dona vida i és qui manté els carrers vius.
Com ho heu fet amb la roba?
Tot just aquesta temporada incorporàvem la novetat de la roba per a la primavera i l’estiu. Encara hi ha molta gent que no ho sap i molta roba l’hem venut per Internet. La gent que ve no deixem que la toquin. Com que és roba infantil no tenen el costum d’emprovar-la. Si ho volen tornar, hem de deixar la roba dues setmanes en quarantena. Per a una gran botiga això pot no suposar gaire esforç però per a nosaltres que som una botiga petita resulta un problema.
També feu xerrades i tallers. Com ha quedat?
Això està aturat totalment, durant el confinament he estat fent alguna xerrada online de manera gratuïta però físicament no. Ha sigut més aviat com fer un regal a clientes
Com evolucionarà el comerç a Reus?
Estem enxarxats amb altres comerços solidaris de Reus i ens estem plantejant fer un canvi a nivell d’horaris, apostant per horaris més europeus. Encara ho hem d’acabar de parlar, les altres companyes s’ho estan pensant però pensem que és una oportunitat per fer horaris més conciliadors. Allargaríem els horaris de matins i faríem les tardes més curtes.
Afegeix un nou comentari