Àmbit de la notícia
Social

AutisMIND Vídeos: una plataforma interactiva per promoure l’adaptació de les persones autistes

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • AutisMIND
    AutisMIND ha estat dissenyat amb la col·laboració de professionals, persones amb TEA i les seves famílies. Font: AutisMIND Font: AutisMIND

Neix una plataforma de streaming dirigida a terapeutes, professors i famílies per a ajudar a persones amb TEA a adaptar-se a les situacions del dia a dia.

Les persones amb un trastorn de l’espectre autista tenen una manera diferent de percebre el món i sovint experimenten dificultats per adaptar-se al context. Com a conseqüència, desenvolupen més problemes de salut mental, els quals afecten el seu benestar i qualitat de vida. També poden ser excloses de la participació social, quedant moltes vegades aïllades, el que representa un dels problemes més importants que té aquest col·lectiu en l'edat adulta, un cop finalitzada l'educació obligatòria.  

És per això que l'empresa IDAPP MIND va decidir desenvolupar AutisMIND Vídeos, una eina de suport a famílies i professionals que compta amb vídeos interactius i altres recursos per ensenyar estratègies d’adaptació a les persones autistes, i a la vegada promou la seva inclusió i autonomia. “La idea va sorgir de l'experiència clínica i el treball terapèutic amb adolescents i joves”, explica Alex Escolà, psicòleg, CEO d’AutisMIND i soci fundador de l’empresa.  

“D'una banda, estem vivint un augment de la prevalença de l'autisme, que se situa ja en 1 de cada 36 naixements als EUA, segons el CDC, i entorn a l'1% de la població a Europa. D'altra banda, hi ha pocs recursos terapèutics específics pensats per a adolescents i adults amb autisme. La majoria de materials, eines i recursos disponibles estan pensats per a nens, amb una interfície molt infantilitzada que no s'ajusta a les necessitats dels joves i adults", afegeix Escolà.

Amb AutisMIND Vídeos, les persones amb TEA poden aprendre a gestionar situacions complicades del dia a dia, adquirint habilitats i estratègies per afrontar problemes quotidians. L’eina proporciona recursos per afavorir el seu benestar, així com la seva qualitat de vida i adaptació funcional. Així mateix, el seu ús permet anticipar situacions estressants, reduint l'ansietat, i promou l'autoconeixement, la flexibilitat, l'autodeterminació i l'autonomia.  

Els vídeos que AutisMIND inclou permeten interactuar per triar diferents opcions. A mesura que avança el vídeo, l'usuari pot prendre decisions que determinaran com segueix la història. Haurà de triar com resoldre un problema, què fer a continuació, endevinar com se sent un personatge i, al final, descobrir diferents finals segons el camí que hagi triat. 

Les situacions presentades als vídeos són problemes reals que han experimentat persones amb TEA i que no han sabut resoldre, i serviran d'ajuda perquè altres persones puguin aprendre d'elles, posar-se al seu lloc i reflexionar sobre com actuar, anticipant les conseqüències de les decisions preses. Una visita mèdica, anar a la perruqueria, situacions d'assetjament a l'institut, una cita, una entrevista de feina o problemes amb l'ús de les xarxes socials són alguns exemples.

Els impulsors de la plataforma afirmen que les pràctiques basades en l'evidència donen suport a l'ús de les TIC com a eina per a la intervenció en el TEA i el format de vídeo permet recrear de manera realista situacions del dia a dia, esdevenint una eina molt eficaç per treballar amb adolescents i adults. A més, el component interactiu promou la motivació i l'atenció activa, resulta divertit i fomentant l'aprenentatge.

Des d'aquesta setmana, la plataforma web està disponible per a ordinador, mòbil o tauleta i ofereix diferents subscripcions per a famílies, terapeutes o empreses. A més, s’afegiran nous continguts de manera regular i també compta amb vídeos tutorials, exercicis interactius, materials descarregables, formació per a professionals, vídeos testimonials de persones autistes i altres informacions d'interès per a professionals i famílies.  

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari