Àmbit de la notícia
Social

Campanya de la FCVS sobre la capacitat transformadora del voluntariat per atraure gent jove

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • La FCVS fa una aposta per estimular el dret de participació dels i les joves fent voluntariat.
    La FCVS fa una aposta per estimular el dret de participació dels i les joves fent voluntariat.
  • La FCVS pretén impulsar la implicació activa i significativa de joves a través de la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’.
    La FCVS pretén impulsar la implicació activa i significativa de joves a través de la campanya ‘Fer voluntariat, una experiència transformadora’.

'Fer voluntariat, una experiència transformadora' difon els valors de l'acció voluntària i l’ús de la borsa Voluntariatenunclic per incentivar la participació del jovent.

Aconseguir que les persones joves descobreixin on poden fer voluntariat i com les accions voluntàries incideixen en la millora de l'entorn i de la societat és l'objectiu de la campanya 'Fer voluntariat, una experiència transformadora' de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS). "Amb aquesta campanya volem arribar al públic més jove amb nous llenguatges i eines digitals -explica la tècnica de Barcelona de la FCVS, Núria Monsalve-. Les volem informar, oferir-los formacions, assessorament i eines útils i accessibles".

Precisament, un estudi de la FCVS fet públic a finals de l'any passat, 'El voluntariat a Catalunya. Qui, com i per què', indica que el percentatge de joves d'entre catorze i trenta-quatre anys que fan voluntariat a Catalunya és del 20%. L'estudi mostra que és un àmbit on hi ha més dones que homes i més persones grans que joves.

Monsalve confia que aquesta xifra augmenti amb aquesta voluntat de la FCVS d'acostar-se al jovent i d'entendre-s'hi: "Les dades ens ofereixen una foto, un diagnòstic que ens esperona a continuar treballant per fer arribar el nostre missatge al públic més jove. El treball de sensibilització dona fruits amb cert temps".

La campanya s'ha pensat precisament amb elements que arribin als i a les joves. En aquest sentit, la tècnica de la FCVS destaca com a elements clau espais de consulta i assessorament més a mida perquè nois i noies sàpiguen quines possibilitats tenen de fer voluntariat i també quins drets i deures van vinculats al món del voluntariat, així com els beneficis que se'n deriven. "Les entitats que acullen voluntariat jove han d'estar disposades a acollir i adaptar tot el potencial que porten i traduir-lo, potser, en noves formes de col·laboració", apunta Monsalve.

En aquest sentit, per experiències que ja existeixen en algunes entitats, s'observa que el voluntariat més jove sovint busca tasques més puntuals o que pot funcionar una autoorganització d'un grup jove a dins mateix de l'entitat.

La Fundació Marianao, a Sant Boi de Llobregat, és una de les que té molta experiència amb voluntariat jove. La seva responsable de voluntariat, Regina García, destaca com a experiència d'èxit 'Esfera Jove', un projecte juvenil que ofereix seguiment, suport i assessorament a col·lectius juvenils que volen desenvolupar un projecte social orientat a transformar i millorar el seu entorn més proper.

"Pot ser un grup de joves que organitzen activitats per a la gent gran del barri o per als infants, o bé un grup que s'organitza per promoure concerts i cultura musical", posa com a exemples García. "Són accions -hi afegeix- que generen un impacte social i alhora fan que els i les joves s'empoderin i demostrin el que són capaces de pensar i de fer". La clau és que tinguin els recursos necessaris, insisteix, i elles i ells demostren que s'organitzen de forma autònoma per millorar la vida del veïnat.

Una experiència transformadora

I en això incideix la campanya de la FCVS, 'Fer voluntariat, una experiència transformadora', en la capacitat del voluntariat de transformar les coses perquè siguin millors i alhora que la persona voluntària es transformi ella mateixa. "Parlem de transformar en positiu, perquè es vegi que tot allò que es fa quan es fa voluntariat té un impacte beneficiós: és una acció positiva que canvia el teu entorn, a les persones amb les quals interactues i a tu mateixa, perquè guanyes aprenentatges que et transformen".

La campanya també vol ser un impuls per donar a conèixer la borsa Voluntariatenunclic, una web que connecta ofertes de voluntariat d'entitats socials amb persones que volen participar fent una acció voluntària. És d'accés lliure i gratuït i s'hi poden trobar unes sis-centes ofertes de voluntariat.

Maria Bouabdellah i Long Li Xue

L'etiqueta #FerVoluntariatTransforma per crear comunitat a les xarxes socials i un vídeo per incentivar l'ús de Voluntariatenunclic són alguns dels elements de la iniciativa que comptarà amb la participació de la influenciadora Maria Bouabdellah i també de Long Li Xue. Una altra pota important és la formació i el 27 i 28 de setembre, i en format virtual, es farà la sessió 'Actua localment: voluntariat i participació per a joves'. Els i les joves que hi participin rebran acompanyament en la cerca d'una acció voluntària que s'adapti a les seves aptituds i necessitats.

"És rellevant estimular el dret de participació dels i les joves, permetent que es converteixin en protagonistes del seu procés d'apoderament i agents actius per incidir i millorar el seu entorn", destaca el president de la FCVS, Ramon Nicolau, mentre que la vocal de Joventut de la FCVS, Laia Bernués, assenyala que "el voluntariat permet que les persones joves se sentin útils, reconegudes i implicades per fer una comunitat més justa socialment i mediambiental".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari