Àmbit de la notícia
Social

Cap pacient sense una rosa

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau
  • Una de les nenes ingressades a Vall d'Hebron amb la rosa solidària de Sant Jordi.
    Font: Hospital Vall d'Hebron
  • Un dels pacients protagonistes de la campanya de roses solidàries de Vall d'Hebron.
    Un dels pacients protagonistes de la campanya de roses solidàries de Vall d'Hebron. Font: Hospital Vall d'Hebron

Roses de pelfa fetes a mà a El lloc de la dona aniran des del Raval, de Barcelona, fins a l’Hospital Vall d’Hebron. Els centres mèdics volen fer d’aquest Sant Jordi, el segon marcat per la pandèmia, una diada més especial que mai.

En temps de pandèmia, en temps que en els passadissos dels hospitals no hi caminen visites i en temps de molt de patiment i moltes dificultats, l’Hospital Vall d’Hebron té clar que cap pacient es pot quedar sense rosa, però que, a més, ha de ser una rosa especial. Les roses de pelfa han estat elaborades a mà al taller d’El lloc de la dona.

"És una campanya doblement solidària, perquè són roses que arribaran a les persones ingressades i han estat elaborades a mà, una per una, per dones que viuen en situació d’exclusió social”, explica la cap de la unitat de Mecenatge de Vall d’Hebron, Sira Franquero. És la segona diada de Sant Jordi marcada per la pandèmia i a Vall d’Hebron, com que hi conviuen persones que no la podran viure al carrer ni a casa, volen que sigui un dia diferent.

#RosesAmbCor reclama la col·laboració de la ciutadania perquè comprin roses online i repartir-les aquell dia a tothom que hi estigui ingressat. “També busquem el benestar emocional de les persones -planteja Franquero- i són detalls que ajuden a fer que la seva estada sigui més acollidora”. No és nou. Vall d’Hebron busca maneres en el dia a dia per ser un hospital amable i acollidor. Està comprovadíssim que la millora i la humanització dels espais i trencar rutines millora l’experiència dels i de les pacients.

Cada donatiu es convertirà en una o més roses solidàries. Però és que la iniciativa té molt més de sentit si es va a l’origen. “L’Hospital Vall d’Hebron ens van dir que volien col·laborar amb nosaltres i ens van demanar que els féssim una proposta d’obsequi especial per Sant Jordi. D’aquí surt aquesta rosa pensada perquè duri en el temps”, explica la directora d’El lloc de la dona, Núria Casanovas.

La moda de ‘Dona Kolors’

El lloc de la dona és una entitat del Raval de Barcelona que acompanya dones en situació d’exclusió social. Porta més de 30 anys donant cobertura social a les dones que exerceixen la prostitució i reben una atenció integral per cobrir les seves necessitats. Entre altres qüestions, hi ha la formació laboral i és aquí on el 2012 es va fer realitat ‘Dona Kolors’, un projecte d’emprenedoria social per possibilitar una inserció laboral real al món de la costura.

“Tenim dues col·leccions de moda a l’any -estiu i hivern- i fem tot el procés nosaltres. Des del disseny fins a la producció. Això ens va permetre atrevir-nos a fer les roses de pelfa”, assenyala la directora d’El lloc de la dona. Treballar per a un tercer fora del món específic del tèxtil ha estat un pas endavant per a l’entitat. Casanovas no se n’amaga: “L’encàrrec de Vall d’Hebron ens va fer una il·lusió especial i ara n’estem orgulloses. El resultat de tot plegat és bonic”.

Al taller de Dona Kolors s’hi van posar a treballar abans de Setmana Santa. Hi han participat sis dones ateses per l’entitat amb el suport de tres professionals i una voluntària. El dia de Sant Jordi veuran o s’imaginaran les imatges de pacients hospitalitzats amb les seves roses i elles tenen previst celebrar-ho amb unes altres roses i també amb una dinàmica interna de recomanació de libres. La pandèmia tampoc permetrà que surtin massa a celebrar-ho pels carrers del Raval.

A més de la rosa, les persones ingressades a Vall d’Hebron rebran missatges d’ànims escrits a mà pels equips de professionals del centre i alhora tindran la possibilitat d’escriure’n per fer-los arribar als equips de professionals. “Sí que hi posem més èmfasi en aquest Sant Jordi -admet Franquero-, tot i que sempre per Sant Jordi aquí a dins hi passen coses”.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari