Àmbit de la notícia
Social

Càritas Barcelona alerta sobre un augment de la precarietat laboral amb 7.600 persones sense ingressos

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Rubén Escobar
  • Càritas Barcelona ha alertat sobre l’impacte profund i sostingut de la crisi provocada per la Covid-19 en les persones que acompanya.
    Font: Càritas Barcelona
  • Moment a la roda de premsa de Càritas Barcelona on es van explicar les principals dades de l'informe.
    Moment a la roda de premsa de Càritas Barcelona on es van explicar les principals dades de l'informe. Font: Càritas Barcelona

L’entitat d’acció social ha destinat més d’un milió d’euros en ajudes econòmiques per aliments i 1,8 milions en habitatge des de l’inici de la pandèmia.

Càritas Barcelona ha alertat sobre l’impacte profund i sostingut de la crisi provocada per la Covid-19 en les persones que acompanya. Tant és així, que l’entitat ha compartit unes dades desoladores prova de les debilitats del sistema públic d’atenció social. En concret, segons xifres de l’entitat 7 de cada 10 persones que han atès aquest 2020 viu en una situació molt fràgil davant el mercat laboral. A més, 1 de cada 5 llars (7.600 persones) ateses per Càritas viu sense ingressos i en estat de precarietat laboral.

Aquesta darrera xifra assenyala que un 63% de les llars catalanes ateses per l’entitat viu en una situació de pobresa severa. A la ja tradicional roda de premsa de Nadal, el director Salvador Busquets ha anunciat que arriba al mes de desembre amb 19.380 persones ateses pels serveis de primera resposta a la Covid-19, el doble que l’any anterior. “La crisi de la Covid-19 no ha fet més que agreujar els dèficits i les mancances que ja observàvem durant el 2019”, ha afirmat Busquets.

En aquesta línia, l’entitat s’ha vist obligada a triplicar les ajudes econòmiques d’alimentació entre abril i desembre respecte al mateix període del 2019. Càritas Barcelona ha destinat més d’un milió d’euros en ajudes econòmiques per aliments i 1,8 milions d’euros en habitatge des de l’inici de la pandèmia.

“Més del 70% dels recursos destinats a l’habitatge han servit per pagar habitacions de relloguer”, ha explicat Busquets. Des de l’entitat han afirmat que calen polítiques valentes que puguin garantir una llar digna a moltes famílies que no podran viure el Nadal amb la seguretat d’una llar.

La fragilitat del mercat laboral, una llosa augmentada per la crisi del coronavirus

Segurament hi haurà molta gent quan llegeixi aquestes línies que se sentirà identificada. Una de les principals conclusions de l’informe ‘Impacte de la COVID-19 en les llars ateses per Càritas (2a onada 2020)' és la precarietat laboral generada per la paralització d’un gran gruix dels sectors econòmics, com el turisme, la restauració o la cultura.

D’aquí es desgrana la xifra d’un 70% de persones ateses que viuen en situacions molt fràgils en l’àmbit laboral, o bé perquè estan sense feina o amb feines molt precàries. L’informe s’ha elaborat a partir d’enquestes realitzades a 534 llars ateses per Càritas Barcelona durant el mes d’octubre. Així mateix, ha informat que han sorgit noves formes de precarietat laboral, on un 64% de persones assumeixen majors riscos d’exposició davant la malaltia i un 69% tindrien dificultats per passar una quarantena, ja que serien acomiadades o perdrien ingressos.

“Les persones que treballen sense contracte no només no poden protegir-se de la Covid-19, sinó que s’han d’exposar diàriament per tal de mantenir la seva feina”, ha compartit la cap d’anàlisi social, Míriam Feu. A més, el 43% de les llars ateses per l’entitat no tenen connexió a Internet o dispositius electrònics. Tot i això, Feu ha destacat que un 93% de les famílies veuen esperança en el futur.

Garantir l’atenció social des de l’administració

“Estem a prop d’unes eleccions al Parlament de Catalunya. Cal que el pròxim Govern de la Generalitat miri a Europa, i que treballi en aquelles iniciatives que ja existeixen, com la Carta Social Europea”, ha afirmat el director de Caritas. Des de l’entitat valoren que ara és més important que mai sumar esforços de tots els agents polítics per garantir el dret a una vida digna i un treball decent.

Enguany Càritas ha acompanyat a gairebé 200 persones en la tramitació de l’Ingrés Mínim Vital. Malauradament, després de gairebé mig any, cap d’elles ha obtingut resposta per part de l’administració. Finalment, el Cardenal Arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella ha apel·lat directament a les forces polítiques a treballar plegades per trobar solucions a la pandèmia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari