Càritas vol arribar aquest Nadal als portals amb més necessitats

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Sandra Pulido
Enguany Càritas vol arribar als portals de les persones més necessitades. Font: Freepik.
Enguany Càritas vol arribar als portals de les persones més necessitades. Font: Freepik.
Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, relaciona la campanya amb el portal on va néixer Jesús. Font: Càritas Catalunya.
Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, relaciona la campanya amb el portal on va néixer Jesús. Font: Càritas Catalunya.

Càritas vol arribar aquest Nadal als portals amb més necessitats

Autor/a: 
Sandra Pulido
Suport Tercer Sector

Resum: 

Francesc Roig, president de l’entitat, destaca l’augment de situacions de vulnerabilitat davant les quals cal respondre amb solidaritat i fraternitat.

Cada any Càritas posa en marxa una campanya de Nadal per recaptar diners que es destinen als col·lectius que més ho necessiten. Enguany, l’entitat té com a lema ‘Aquest Nadal, cada portal és important’, una crida a la solidaritat i la col·laboració sobretot amb les persones que no tenen un habitatge digne o que viuen sense cap ingrés econòmic.

L’entitat, d’una banda, vincula aquesta campanya amb l’augment de persones en situació de pobresa extrema. Des de l’organització assenyalen que durant el 2020 a Catalunya van acompanyar més de 272.000 persones, “un 26% més respecte a l’any 2019”.

“Aquesta campanya l’hem fet perquè l’exclusió social ha passat del 18,3% al 23% a l’Estat espanyol en els darrers tres anys”, afegeix Francesc Roig, president de Càritas Catalunya. En aquesta línia, l’entitat indica que “el 44% de les persones ateses no tenen un habitatge digne i el 20,2% viuen en llars que no compten amb cap ingrés”.

La Covid, a més, ha afectat moltes persones: “sis de cada deu llars amb menors han empitjorat la seva situació durant la pandèmia a Catalunya”, comenta Roig, qui afegeix que la soledat no desitjada s’ha incrementat i que és més destacable en dates tan assenyalades.

Per una altra part, la campanya es relaciona amb el vessant religiós i el naixement de Jesús: “En molts portals de Catalunya no hi ha cap mula ni cap bou, però hi ha famílies que no arriben a final de mes”, recorda Francesc Roig.

Recuperar la fraternitat

Precisament, al portal de Betlem, Maria, Josep i Jesús van comptar amb el suport dels qui els van visitar per tirar endavant, tal com indica l’entitat. Aquest suport de l’entorn, però, avui dia s’ha perdut sobretot en els espais urbans. “Tothom s’ha tornat molt individualista. Per tant, passa pel costat de les persones que no tenen gaire amb força indiferència”, reflexiona Roig.

L’experiència del dia a dia a l’organització demostra que hi arriben moltes persones que mai no havien tingut cap necessitat, “fins i tot hi ha que havien estat donants de Càritas i ara són receptors”, diu el president. Per aquest motiu indica que és important que “allò que avui tens i pots disposar per ajudar els altres fes-ho servir, perquè podria ser que un futur et veiessis amb aquesta necessitat”, conclou.

Això fa que siguin imprescindibles campanyes de captació i sensibilització com aquesta. “Cal recuperar el sentiment de comunitat i fraternitat”, comenta. En aquesta línia, Roig reflexiona que ens trobem en una societat consumista on Nadal es tradueix en llums, compres i espectacularitat als carrers, però “quan tornes a casa t’has d’asseure amb la pobresa que tens instal·lada dins”.

Afegeix un comentari nou