Camino Villamuera: “Amb el gos la víctima s’empodera, guanya confiança i torna a fer vida normal”
Comparteix
La presidenta de l’Associació Moritz explica com fan teràpies amb mascotes per a gent gran i com el seu acompanyament ajuda a dones que han patit violència de gènere a refer la seva vida.
Què és l’associació Moritz?
L’Associació Moritz és una entitat sense ànim de lucre que neix amb l’objectiu d’oferir gossos per teràpies. En un principi donàvem resposta a gent gran amb teràpies a residències geriàtriques, però ara hem ampliat l’oferta treballant amb dones víctimes de violència de gènere.
Treballeu vinculats a alguna entitat?
Treballem de la mà de la Residència Canina K-ssa, des d’allà contractem a l’ensinistrador de gossos. D’altra banda, també treballem amb diverses residències geriàtriques.
Quin tipus de pacient tracteu?
Tot tipus de gent. Pel que fa a la gent gran fem des de fisioteràpia amb persones en cadira de rodes fins a tractaments cognitius amb malalties com l’Alzheimer. Molta d’aquesta gent no té contacte amb altres persones i poder interactuar amb un gos els hi ajuda molt.
Pel que fa a dones maltractades, primer la nostra psicòloga fa una valoració de cada cas, mirem quines condicions té la dona per tenir un gos a casa seva i a partir d’aquí estudiem si està capacitada per tenir-ho i si ho està, quin tipus de gos és l’ideal. Al final s’ha d’estudiar cas per cas.
Quins canvis es produeixen després de tenir el gos?
La víctima s’empodera, guanya confiança en sí mateixa i es torna molt més independent. Després d’haver patit aquestes agressions, moltes dones no s’atreveixen a sortir al carrer i aquests gossos les ajuden a sortir, perdre la por i tornar a tenir una vida normal.
Com actua el gos en cas d’una situació de perill?
Quan la dona es pot sentir amenaçada el primer que fa el gos en una primera fase és crear un perímetre de seguretat, perquè l’agressor no s’acosti a la víctima. Si l’individu es vol apropar a la víctima o no funciona el perímetre, el gos impacta contra el subjecte i l’immobilitza perquè la dona pugui trucar a la policia i busqui ajuda.
Amb el programa de dones portem poc temps i de moment hem donat dos gossos. Només en un dels dos casos la dona ha hagut de crear un perímetre de seguretat i amb això ja hi va haver prou.
Voleu aconseguir que es considerin gossos d’assistència. Què representaria això?
Que el gos podria acompanyar a la víctima a qualsevol lloc. Podria entrar amb ella a qualsevol edifici o simplement acompanyar-la a la feina, però per desgràcia encara l’ha de deixar fora, inclús si va a judici contra el seu agressor, el gos no la pot acompanyar. Si s’aconseguís canviar tindria els mateixos beneficis que un gos pigall.
Quin és el futur de l’entitat?
Primer de tot volem que aquests gossos siguin considerats gossos d’assistència perquè la dona el porti arreu on vagi. Ara mateix és el més important per fer un pas cap a endavant.
Afegeix un nou comentari