Cartes nadalenques per a la gent gran

Fundació Pere Tarrés - Transversal
La iniciativa va aconseguir enviar 150.000 cartes el primer any.  Font: Adopta un abuelo
La iniciativa va aconseguir enviar 150.000 cartes el primer any. Font: Adopta un abuelo
Les cartes poden ser un gest d'afecte molt important ver la gent gran. Font: Adopta un abuelo
Les cartes poden ser un gest d'afecte molt important ver la gent gran. Font: Adopta un abuelo

Cartes nadalenques per a la gent gran

Fundació Pere Tarrés - Transversal

Resum: 

‘Adopta un abuelo’ organitza per segon any un enviament massiu de cartes a persones grans en residències.

Desembre de 2020, primer Nadal confinat. Les residències de gent gran havien estat unes de les més afectades al llarg dels primers mesos d’impacte del virus, en termes de mortalitat i d’aïllament social. En aquesta situació, la iniciativa ‘Adopta un abuelo’ decideix reinventar la seva tasca i posen en marxa una campanya massiva d’enviament de cartes personals dirigides a les persones grans en residència.

Amb l’objectiu d’oferir unes paraules de consol, afecte i proximitat, la campanya es torna viral i se n’acaben enviant més de 150.000 a les residències de tot l’Estat. Enguany encaren la segona edició amb la voluntat de seguir brindant tot el caliu necessari a un dels col·lectius vulnerables més afectats per les restriccions.

“De moment aquest any ja hem rebut més de 13.000 cartes”, assegura Pepa Godoy, cap de programes de l’entitat. “Són paraules molt emotives i boniques, realment el Nadal treu la part més carinyosa i emocional de tots nosaltres”, apunta.

Godoy detalla que l’equip s’encarrega de revisar les cartes per tal de garantir la protecció de dades tant de la persona que envia la missiva com d’aquella que la rep i fer-les arribar per correu electrònic a aquelles residències que participen en el projecta. Un cop enviades als centres, aquests s’encarreguen d’imprimir-les i fer-les arribar a la gent gran, acompanyant-les si és necessari en la seva lectura.

Gran part de les cartes rebudes, que es poden enviar a través de la pàgina web habilitada per a l’ocasió, provenen d’arreu de l’Estat. Sorprenentment, però, també se’n troben moltes que provenen d’Amèrica Llatina, de països d’arreu d’Europa i, fins i tot, de l’Àsia. És una iniciativa que ha calat i arriba a castellanoparlants de tot el planeta. Uns missatges que “la gent gran rep amb un gran agraïment i emoció”, explica Godoy.

Treball entre generacions

A l’Estat espanyol hi ha més de 360.000 persones en residències geriàtriques. Un gran nombre de població que va motivar a la iniciativa ‘Adopta un abuelo’ a iniciar la seva activitat, promovent la relació intergeneracional amb les persones grans, especialment les que no reben visites o tenen poca relació amb els seus familiars.

A través de vídeo trucades, i -quan la situació sanitària ho ha permès- visites, esdeveniments i xerrades inspiracionals en les que la gent gran explica les seves lliçons de vida, procuren tombar els murs de la soledat i l’aïllament social.

Afegeix un comentari nou