Àmbit de la notícia
Social

Catalina Parpal: “S’habilitaran aules per dinar i es potenciarà el joc exterior mantenint la distància”

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Dani Gallart
  • Escoles i entitats s'enfronten a la incertesa de la situació. Font: Fundesplai.
    Una de les noves mesures serà utilitzar aules com a espais de menjador. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.
  • Des de Fundesplai utilitzaran l'experiència dels menjadors realitzats als casals d'estiu. Font: Fundesplai.
    Des de Fundesplai ja tenen l'experiència dels menjadors realitzats als casals d'estiu per adaptar-los. Font: Fundesplai. Font: Font: Fundesplai.

La responsable de programes escolars de Fundesplai explica quins aspectes canviaran enguany al temps de migdia a les escoles.

Quins canvis s’implantaran als menjadors aquest curs?

Algunes escoles han canviat els horaris dels menjadors i el temps de migdia, modificant les entrades i sortides dels infants i l’horari dels monitors/es. Pel que fa als grups en els menjadors, s’han de mantenir les distàncies de seguretat, de cada grup i espai, tant en el menjador com en els jocs i activitats exteriors. Enguany es potenciarà molt més el joc exterior mantenint la distribució d’espai que ha fet l’escola. D’aquesta manera dos infants de diferents classes podran compartir el mateix temps, però no el mateix espai, sempre amb distanciament.

Amb quines dificultats us esteu trobant?

Sobretot ens enfrontem a la incertesa del moment i que la situació pot canviar d’un dia per l’altre. No sabem si hi haurà el mateix número de nanos i el monitoratge s’haurà d’adaptar. Esperem que es mantinguin el nombre d’infants i que les persones vulnerables que han estat patint durant la crisi puguin accedir a nous ajuts de l’administració, perquè les famílies que han perdut la feina o es troben en una situació precària puguin portar els seus infants als menjadors.

Podreu seguir amb el projecte autonomia?

Des de Fundesplai es mantindrà el projecte, però haurem de modificar una de les parts. Posarem especial èmfasi en el temps de lleure. La primera fase del projecte estava molt enfocada en el temps de dinar i en aquest moment és una bona oportunitat per entrar de ple en una segona fase en la que els infants puguin gestionar el seu temps de lleure i trobar les eines per gaudir d’activitats amb seguretat.

Com canviarà?

L’objectiu del projecte és fomentar l’autonomia i el coneixement dels aliments i els àpats per saber el que mengen i el que necessiten. D’aquesta manera els infants es serveixen ells mateixos el menjar, sempre amb uns mínims, i mengen segons la gana que tinguin. Enguany no serà possible, ja que serà el monitor l’encarregat de repartir el menjar, perdent aquest grau d’autonomia i els espais de socialització i col·lectivitat del treball en conjunt. Aquest curs es prioritza que els infants no toquin res, que arribin a la taula i tinguin el plat preparat.

Tot i que aquesta part no es podrà fer, seguirem portant nutricionistes perquè sobre el valor nutricional del que mengen, els parlin sobre el malbaratament alimentari, d’on venen els aliments i es conscienciïn sobre consumir menjar ecològic i de proximitat. La idea és que el temps de migdia vagi més enllà del fet d’alimentar el cos i que els propis infants participin i diguin si els hi agrada el que mengen i què canviarien estant informats.

Es canviaran els espais?

El fet que hagi d’haver més distanciament amb el mateix espai ha obligat moltes escoles a habilitar classes per dinar a les aules. Per tant, cal una nova reorganització a nivell logístic i d’equip educatiu.

Com es donarà de menjar als més petits?

Molts dels infants són autònoms per menjar, tant si han anat a l'escola bressol o n'han après a casa. Igualment, l’equip de monitors/es en tot moment porta la mascareta i s’incrementarà la rentada de mans per si es dona aquesta situació.
Teniu pensat fer alguna formació?

Aquesta setmana hem fet una jornada formativa amb l’equip de cuina i els coordinadors per treballar molt a fons tots els protocols a realitzar als menjadors i adaptar el pla de funcionament de la mateixa manera que ja vam fer aquest estiu als casals. Tenim la tranquil·litat que ja ens hem enfrontat a una situació semblant als casals, en els quals es van crear molts recursos i han representat un gran bagatge que aportarem en tota la gestió del temps de migdia.

Hi haurà repartiment de menjar a domicili en cas que hi hagi infants que no puguin assistir a l’escola?

Si hi ha nous confinaments, des dels menjadors es farà cuina pels nanos becats. La darrera notícia que tenim és que s’ha de mantenir el dret de l’infant a l’alimentació, però no es portarà el menjar porta a porta. S’haurà de gestionar quines cuines romandran obertes per que és inviable mantenir-les totes obertes.

Esperem que l’administració adapti les ajudes a la nova situació i s’asseguri que tots els infants vulnerables tinguin garantit aquest dret.

Creus que aquestes mesures seran temporals o han vingut per quedar-se?

Espero que siguin temporals i a la llarga es pugui tornar a la normalitat. D’altra banda, hi ha coses que es mantindran perquè han aportat noves mesures que milloren el funcionament dels menjadors.

Podeu treure alguna conclusió positiva de tot plegat?

La responsabilitat dels infants i la professionalitat dels equips de monitors/es i dels equips de cuina. No és fàcil el que els hi està venint a sobre i tot i ser un sector educatiu que està diàriament amb els joves no tenen els mateixos recursos que el professorat. També remarcaria que amb els casals d’estiu hem pogut retornar a aquelles activitats molt vivencials que s’han fet a partir del joc i els contes i han creat noves vinculacions.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari