Cerquen voluntariat a Barcelona per a un programa contra la soledat no volguda

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
El programa ‘Veus’ tindrà el cant i la conversa com a fils principals per teixir complicitats entre les persones d'un mateix barri de Barcelona. Font: 'Veus'
El programa ‘Veus’ tindrà el cant i la conversa com a fils principals per teixir complicitats entre les persones d'un mateix barri de Barcelona. Font: 'Veus'
Hi ha evidència científica que la música promou el benestar de les persones i facilita la socialització. Font: Veus
Hi ha evidència científica que la música promou el benestar de les persones i facilita la socialització. Font: 'Veus'

Cerquen voluntariat a Barcelona per a un programa contra la soledat no volguda

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

La iniciativa es diu ‘Veus’ i tindrà el cant i la conversa com a fils principals per teixir complicitats entre les persones grans soles d’un mateix barri.

‘Veus' busca persones voluntàries de Barcelona de més de cinquanta anys, que tinguin disponibilitat un dia a la setmana i que els agradi parlar i cantar. Aquestes persones s’integraran en un programa que vol treure de la soledat no volguda i de l’aïllament social persones grans. Comptaran en tot moment amb suport de professionals i d’una persona especialitzada en musicoteràpia, perquè les converses i la música seran les eines per crear vincles entre qui hi participi.

Es formaran petits grups i es trobaran al llarg de vint-i-dues setmanes. “La idea és que passat aquest temps ja s’hagin format vincles i qui vulgui es segueixi trobant. Per això s’intentarà que el voluntariat actuï en el seu mateix barri per facilitar la proximitat”, planteja Mónica de Castro, una de les promotores de la proposta. Les trobades es faran en centres cívics per cantar i conversar.

‘Veus’ és una iniciativa vinculada a Singular, Música i Alzheimer i, en definitiva, es tracta que persones veïnes es trobin per parlar i cantar en un petit grup. Està pensat per a persones a partir dels 75 anys sense límit d’edat, que es trobaran en grups de fins a vuit participants. Es busca que les persones en situació de soledat no volguda enforteixin l’autoestima i recuperin relacions socials.

Pel que fa al voluntariat, Mònica de Castro, que és musicoterapeuta especialitzada en Alzheimer, assegura que tindran acompanyament, perquè es un programa “desenvolupat i conduït per un equip de musicoterapeutes que treballen en l’envelliment saludable”. “El cant -hi afegeix- és una eina terapèutica amb provada evidència científica per promoure el benestar de les persones i en facilita la socialització”. També es vol que el voluntariat siguin persones a partir dels cinquanta anys perquè hi hagi certes afinitats amb les persones participants.

La planificació és que les primeres sis sessions les condueixi el o la musicoterapeuta i les setze següents ja ho faci la persona voluntària amb el suport de la o del especialista. El voluntariat comptarà amb un manual per a cada trobada.

No busquem persones molt expertes en cantar, tot i que sí que cal que els agradi fer-ho i serà ideal si han tingut alguna experiència amb el cant encara que sigui de manera informal”, especifica De Castro. Pel que fa al paper que han de desenvolupar, insisteix que en cap cas hauran de liderar la trobada ni dedicar temps a preparar-la, sinó que a partir de les pautes que rebran les hauran de dinamitzar.

El programa té el suport de l’Ajuntament de Barcelona i es vol implantar, de moment, a Les Corts, Sants, Horta Guinardó i Nou Barris.

Tant De Castro com la resta de professionals de la musicoteràpia que promouen la iniciativa ja treballen amb persones grans en residències municipals i en altres equipaments on s’atenen sobretot persones amb demències. És a partir de la seva experiència en aquest ús de la música com a eina de cura que ara volen implicar un equip de persones voluntàries per contribuir a pal·liar la soledat no volguda. La solitud no desitjada, sobretot entre les persones grans, s’ha convertit en un problema a ciutats com Barcelona.

Afegeix un comentari nou