Àmbit de la notícia
Social

Claus de xocolata per allotjar familiars de persones malaltes

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Cada clau de xocolata que aquest Nadal ven la Fundació Jubert Figueras servirà per pagar una nit d’allotjament a qui cuida una persona malalta.
    Cada clau de xocolata que aquest Nadal ven la Fundació Jubert Figueras servirà per pagar una nit d’allotjament a qui cuida una persona malalta. Font: Fundació Jubert Figueras
  • Una de les famílies allotjades per la Fundació Jubert Figueras mentre van ser a Barcelona per motius mèdics.
    Una de les famílies allotjades per la Fundació Jubert Figueras mentre van ser a Barcelona per motius mèdics. Font: Fundació Jubert Figueras
  • Els allotjaments es fan en pisos de la pròpia fundació i en hotels col·laboradors.
    Els allotjaments es fan en pisos de la pròpia fundació i en hotels col·laboradors. Font: Fundació Jubert Figueras

La Fundació Jubert Figueras, que el 2020 va donar allotjament a cent setanta famílies en pisos propis i hotels col·laboradors, crea per primer cop un regal solidari de Nadal.

La defineixen com “una clau de xocolata que obre portes i escalfa cors” i és la proposta de regal de Nadal que fa la Fundació Jubert Figueras. “De normal, acceptem donacions, però creiem que amb aquesta proposta de la capseta solidària les persones visualitzen millor on van els seus diners: de mitjana, una nit d’allotjament ens costa divuit euros i la capseta costa això també. És una relació directa molt fàcil d’entendre”, explica la responsable de comunicació de la Fundació, Gemma Creixell.

La Fundació Jubert Figueras facilita allotjament a familiars i persones cuidadores que s’han de desplaçar de la residència habitual a causa de la malaltia del seu familiar i tingui l’edat que tingui. Pot ser que hagin d'acompanyar un pacient ingressat o en tractament a un hospital de referència i el ofereixen una habitació doble o individual en un pis totalment moblat i condicionat, prop de l’hospital o ben comunicat en transport públic, que compartiran amb altres famílies.

L’any 2020 van allotjar cent setanta famílies en pisos de la Fundació i hotels col·laboradors.

Cada clau de xocolata que es vengui aquest Nadal servirà per pagar una nit d’allotjament. “La clau per a nosaltres simbolitza l’oportunitat d’obrir una porta a una persona desplaçada que necessita una llar lluny de casa -explica Creixell-. A nosaltres ens agrada dir que la clau obre portes i escalfa cors”.

Tot i que fa anys que venen roses solidàries per Sant Jordi, és el primer cop que la Fundació Jubert Figueras posa el mercat una proposta nadalenca pròpia per aconseguir fons: “Estem molt emocionats, perquè és la primera vegada que ens arrisquem amb una proposta així”, admet la responsable de comunicació, que detalla que van començar a treballar per dissenyar el regal solidari al mes d’agost.

Un regal solidari que tenien clar que ho havia de ser, de solidari, per totes bandes: la clau de xocolata l’elabora Xócala, una empresa social del grup Hi som que la Fundació va conèixer en un Mercat de Tast Solidari. “La proposta de clau que les persones rebran a casa seva és totalment seva i a nosaltres ens va encantar de seguida que la vam veure”, assegura Creixell.

Però hi ha més implicació d’empreses d’economia social i entitats: la impressió dels adhesius i fulletons de la capseta solidària la fan Topromi, de la Fundació Catalunya La Pedrera, una entitat amb la qual Jubert Figueras també ha treballat en diferents ocasions, mentre que el Centre Especial de Treball Femcet fa el seguiment telefònic a les empreses que habitualment col·laboren amb la Fundació.

Creixell ho té clar: “Implicar-nos amb empreses d’economia social i entitats és fomentar les bones relacions i ajudar-nos mútuament. L’experiència ens demostra que els resultats són molt bons. Aquest regal és tan especial per a nosaltres, en part, perquè és solidari a quatre bandes”.

Resiliència i fortalesa

Els diners recollits amb els claus de xocolata es destinaran a pagar l’allotjament a familiars amb pocs recursos que s’han hagut de desplaçar mentre tenen cura d’una persona malalta. També els fa un acompanyament una treballadora social que fa visites setmanals i seguiment també telefònic. “Gairebé sempre són gent molt agraïda, que malgrat la seva situació difícil, és molt cordial amb nosaltres -diu la responsable de comunicació-. De la seva resiliència i fortalesa n’aprenem molt”.

En els casos de famílies més vulnerables, compten amb el programa de voluntariat, que s’encarrega d’anar-hi alguns dies a fer-los companyia, anar a comprar o donar-los suport en tasques del dia a dia. Tenen capacitat per atendre vint-i-vuit famílies a la vegada i les sol·licituds els hi arriben a través de l’àrea de treball social dels hospitals.

Si diem que la majoria d’entitats socials no van abaixar la persiana ni en plena pandèmia, la Fundació Jubert Figueras és una d’elles: “No vam parar de treballar cap dia -recorda Creixell-. Les famílies que en aquell moment estaven allotjades van romandre al pis, mentre nosaltres seguíem fent-los seguiment des de casa, enviant-los material de desinfecció i mascaretes”. “La Covid-19 ens va permetre constatar, una vegada més, que som essencials”, hi afegeix.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari