Com fem un repartiment segur a la cooperativa de consum?

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Punt higiènic en una coperativa de consum Font: Marta Rius
Punt higiènic en una coperativa de consum Font: Marta Rius

Com fem un repartiment segur a la cooperativa de consum?

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

L'autoorganització per abastir el rebost de famílies sòcies de cooperatives de consum pot organitzar-se mantenint unes rigoroses indicacions de prevenció.

L'agricultura no s'atura aquests dies de confinament. El sector demana no oblidar a la pagesia de proximitat i ecològica, ara que només estan oberts els supermercats per atendre la demanda de productes de primera necessitat.

Les persones sòcies de cooperatives segueixen autoorganitzant-se per tal de proveïr el rebost i la nevera durant el confinament implantat per combatre la propagació del coronavirus a Catalunya.

Les cooperatives es posen en contacte amb les seves proveïdores. Aquestes poden optar per oferir cistelles tancades, cistelles a mida de les comandes de les famílies o bé, seguir deixant al local els productes de consum demanats i que els i les membres siguin qui facin el repartiment a les cistelles de cada família (el que ja feien habitualment).

Si una cooperativa decideix que els i les sòcies són qui han de fer la tasca de distribució dels aliments, cal que tinguin presents les recomanacions higièniques següents:

 • Tenir present que totes les persones poden ser portadores o poden ser contagiades.
 • Programar horaris de recollida de les cistelles per a que les sòcies no coincideixin presencialment, en la mesura del possible.
 • Procurar no ser més de 3 persones dins del local, i mantenir la separació mínima d'un metre i mig entre les persones. Cal evitar que les persones majors de 60 anys, amb patologies o amb simptomes de Covid-19 surtin de casa; són la població de risc.
 • Habilitar a l'entrada del local de repartiment un espai amb material desinfectant: mascaretes quirúrgiques, alcohol desinfectant per a les mans (en gel o líquid), guants de làtex, spray desinfectant per a superícies (també val lleixiu a concentració 1 volum lleixiu per 50 volums aigua freda) i un cubell de la brossa de plàstic.
 • Millor deixar una finestra o una porta al carrer obertes per ventilar.
 • Cada persona que entri al local, haurà de seguir el procediment higiènic: col·locar-se la mascareta quirúrgica, rentar-se les mans amb l'alcohol desinfectant i col·locar-se els guants.
 • Netejar amb spray desinfectant les superfícies que es manipularan: poms de portes, mànecs de neveres, balances, pots de vidre, teclats, bolígrafs, etc.
 • En acabar de distribuir les comandes, cal treure's els guants, llançar-los al cubell groc i tornar-se a rentar les mans amb alcohol. Recordeu que l’ús de guants no substitueix la higiene de mans per fricció o rentat.

Com col·locar-se la mascareta quirúrgica?

 • Està dissenyada per impedir que els agents infecciosos presents en el tracte respiratori es propaguin.
 • S’ha de col·locar abans de la neteja de mans i abans de col·locar-se els guants.
 • Ha de cobrir el nas i la boca.
 • Cal modelar la part nasal sobre el pont del nas per reduir a el mínim la filtració d’aire.

Afegeix un comentari nou