Àmbit de la notícia
Social

Comença la gira de tardor de la XII edició de ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Maria Roda
  • Des del 2013, el projecte ‘Ciutats Defensores del Drets Humans’ treballa per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans. Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans .
    Des del 2013, el projecte ‘Ciutats Defensores del Drets Humans’ treballa per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans. Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans.
  • És un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans.
    És un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Font: Ciutats Defensores dels Drets Humans.

Del 3 a l’11 d’octubre, Catalunya rep a vuit activistes d’arreu del món per divulgar les seves lluites.

El projecte ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’ arriba a la gira de tardor de la seva dotzena edició. Catalunya acollirà durant vuit dies, del 3 a l’11 d’octubre, a un grup de defensors/es dels drets humans d’arreu del món amb l’objectiu d’explicar les seves lluites i les dificultats per exercir les seves professions en els seus països d’origen.

Durant aquests dies, els 28 municipis catalans que participen del projecte, organitzen activitats de sensibilització i d’incidència política i social com ara tallers a centres educatius, xerrades obertes a la ciutadania, reunions amb càrrecs polítics, entrevistes amb mitjans de comunicació, etc.

Aquest any, ‘Ciutats Defensores dels Drets Humans’ se centra en les lluites per la defensa de la terra i el medi ambient, de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, del dret a la pau, dels drets civils i polítics i dels drets de les persones migrades i refugiades.

Toni Borrell, coordinador del projecte, confia que "la iniciativa continuarà sent un altaveu per la tasca que duen a terme en el seu context particular les defensores que ens acompanyen aquesta tardor, a la vegada que servirà per traslladar a la ciutadania, especialment als i a les més joves, la importància de promoure i defensar els drets de tots i totes".

Borrell destaca que "aquesta dotzena edició és el millor exemple per mostrar que el municipalisme solidari aposta per la defensa dels drets humans". La valoració del projecte és molt positiva, ja que "és un projecte en el qual participen molt activament tant els municipis com les entitats socials i administracions supramunicipals que en formen part. Aquesta pluralitat d'actors treballant conjuntament és una garantia d'èxit per al projecte" explica Borrell, responsable de l'Àrea de Drets Humans del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

Formen part d’aquesta edició els municipis de Barberà del Vallès, Begues, Caldes de Montbui, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues, Gavà, Girona, Granollers, Mataró, Molins de Rei, Mollet del Vallès, el Prat de Llobregat, Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Reus, Rubí, Terrassa, Tarragona,  Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.

Les protagonistes

Els defensors/es que formen part de la gira de tardor són Nahun Lalin, activista per la defensa dels drets de les comunitats d’Hondures; Lucinda Evans, una reconeguda activista sud-africana, una de les cares visibles de la lluita contra les violències masclistes que impacten les vides de dones, infants, i persones LGTBIQ+; Genith Quitiaquez, agrònoma i professional de dret propi i legislació indígena de Colòmbia.

El grup també el formen Lorraine Leete, advocada i coordinadora del Legal Centre Lesvos de Grècia; Ahmed Ettanji, president d’Équipe Média, un mitjà que treballa per trencar el bloqueig informatiu marroquí del Sàhara Occidental; Julia Soanirina, una de les fundadores de la 'Migrant Domestic Workers Alliance', una associació que treballa pels drets de les treballadores domèstiques migrants al Líban; i Maria Teresa Montaño i Reyna Ramírez, periodistes i defensores de la llibertat d’expressió a Mèxic.

L’acte inaugural se celebra el dilluns 3 d’octubre a les 18 h, a la Sala d’Actes del Casal de Cultura Robert Brillas, d’Esplugues de Llobregat, amb la participació de totes les activistes.

Aquesta dotzena edició está organitzada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionada per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat. La primera gira d’aquest any va tenir lloc a la primavera, del 25 d’abril al 4 de maig, i va comptar amb els testimonis d’activistes com Nataniel Hernández, advocat del Centre de Drets Humans 'Digna Ochoa' de Chiapas (Mèxic); Morena Herrera, activista per la despenalització de l’avortament al Salvador o Vania Arana, actual presidenta del sindicat Las Kellys Catalunya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari