Consells per acompanyar a persones malaltes de càncer

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Guia per acompanyar les persones malaltes de càncer Font: Suara Cooperativa
Guia per acompanyar les persones malaltes de càncer Font: Suara Cooperativa
Acompanyament a persones malaltes de càncer Font: Suara Cooperativa
Acompanyament a persones malaltes de càncer Font: Suara Cooperativa
Acompanyament a persones malaltes de càncer Font: Suara Cooperativa
Acompanyament a persones malaltes de càncer Font: Suara Cooperativa

Consells per acompanyar a persones malaltes de càncer

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Com es pot donar suport a persones que estan patint un càncer? Com és recomanable gestionar l'escolta, orientació i acompanyament d'una persona amb aquesta malaltia?

Les entitats són les persones que les formem i cal integrar la malaltia com una part d'aquestes, ja que el càncer és una realitat que té efectes col·laterals a les organitzacions. Cal prendre consciència i naturalitzar que qualsevol persona podem esdevenir vulnerables en algun moment del cicle vital.

En aquests casos, la 'Guia per acompanyar les persones malaltes de càncer' creada per Suara Cooperativa, és un exemple de bones pràctiques implantat amb èxit a l'entitat fa ja tres anys. És una eina adreçada a l'acompanyament de professionals que passen per un procés de càncer i a una adequada reincorporació al lloc de treball un cop superada la malaltia.

Es tracta d'un document creat després que a l'entitat diverses persones van ser diagnosticades de càncer i companyes i companys els van donar suport en el procés. La guia tracta la malaltia com un fet que afecta la persona de manera sobtada a nivell físic, emocional, psíquic, social i espiritual.

Com acompanyar?

L'acompanyament pot semblar senzill, però no ho és perquè, per fer-lo, les persones i els equips han de fer front a la por, la incertesa, la inseguretat i la manca d'experiència en aquestes situacions. És recomanable donar suport posant atenció en les necessitats i expectatives de la persona tot respectant els seus drets i voluntats. Cal tenir en compte la situació de la cada persona és única, motiu pel que cal vetllar per oferir oportunitats de decisió.

Acompanyar és, sobretot, un tema d'actitud. Cal que les persones que acompanyaran durant el procés posin en pràctica l'escolta activa, la indagació i la conversa, sense pressa, respectant les seves decisions i defugint egos i paternalismes. A més, per acompanyar la persona que ha patit o pateix un càncer, és essencial el reconeixement de les seves capacitats i construir l'entorn de confiança on la persona que pateix una malaltia pugui desenvolupar tot el seu potencial.

La importància dels moments claus en el procés

Alguns dels moments clau que experimenta una persona amb càncer són la comunicació de la malaltia, el període de baixa i la reincorporació al lloc de treball.

  • Comunicació de la malaltia: Moment cabdal no només per la persona que informa l'entitat que pateix càncer sinó també per la persona que farà l'acompanyament. Cal atendre personalment a la persona o familiar que doni la notícia a l'entitat i respectar els seus temps. Escoltar activament a la persona i tenir en compte com vol que sigui el seu acompanyament en un moment de por, incertesa, soledat, angoixa que no sap com gestionar.
  • Període de baixa: Parar atenció en les necessitats i expectatives de la persona que pateix la malaltia en relació amb com, amb qui i quan vol mantenir el contacte. Cal flexibilitat per una millor adaptació als constants canvis que poden donar-se. També és recomanable fer preguntes respectuoses que ens permetin conèixer en tot moment què espera la persona per part de l'entitat i tenir presència durant el seu procés.
    Reincorporació al lloc de treball: Si és necessari, aquest és un moment per redefinir determinats aspectes en l'àmbit laboral. Cal tenir en compte possibles seqüeles físiques i emocionals en la persona que ha patit càncer. També és essencial posar a disposició de la persona els recursos que facilitin el seu retorn i mirar de trobar encaix amb l'entitat parlant els detalls de la tornada i aclarint dubtes.

Afegeix un comentari nou