Eines per facilitar el teletreball sense l'ordinador de la feina
Comparteix
A causa del Covid-19 moltes organitzacions s'han vist obligades a implementar el teletreball de manera sobtada i amb una manca de recursos per aplicar-lo correctament.
Per adaptar-se ràpidament a aquesta nova realitat i poder desenvolupar la tasca que portem a terme des de l'oficina sense el nostre ordinador habitual, us proposem un recull d'eines tècnològiques en català i de codi obert que faciliten el teletreball i la coordinació entre equips durant els dies de confinament.
És important que cada entitat analitzi quines necessitats té i a partir d'aquí faci una selecció curada de les eines que li poden ser més útils.
Per aquest motiu, a continuació fem un recull d'eines que poden ajudar a les entitats a garantir una comunicació el més segura possible durant el teletreball i aprofitar-ho com una oportunitat per repensar les formes de treballar i les eines de què disposen. També proposem eines per guardar documents en un espai online, per accedir remotament al nostre ordinador, per fer reunions virtuals, etc.
Eines que permeten guardar els documents en un espai online:
-
CommonsCloud: núvol cooperatiu, col·laboratiu i descentralitzat, alternativa a Google Drive, iCloud i OneDrive que integra diferents eines digitals per treballar de manera àgil i eficient. És programari lliure, respectuós amb la privacitat i està produït per cooperatives de proximitat.
-
NextCloud: programari amb funcionalitats similars a Dropbox. És a dir amb l'objectiu de crear servei d'allotjament de fitxers. Permet la instal·lació en un servidor privat.
Eines per accedir a l'ordinador rde la feina de manera remota:
-
AnyDesk: eina que permet conectar al nostre ordinador habitual de manera remota des de qualsevol ubicació. Compta amb una conexió segura i fiable tant a nivell d'usuari com a nivell professional.
-
TeamViewer: programari que té funcions com compatir i controlar escriptoris, fer reunions en línia i videoconferències així com transferir arxius entre ordinadors.
Aplicacions per fer reunions virtuals:
-
Jitsi.org: aplicació de videoconferència, VoIP i missatgeria amb disponible per a iOS y Android així com Windows, Linux y Mac OS X. és compatible amb diversos protocols És compatible amb diversos protocols de missatgeria instantànea i de telefonia. És software lliure i de codi obert.
-
Zoom: eina de de conferència remota que combina videoconferència, reunions en línia, xat i col·laboració mòbil.
Eines per gestionar e-mails de manera segura i ètica:
-
Mozilla Thunderbird: client de correu electrònic multiplataforma, lliure i de codi obert, client de notícies, de RSS i de xat creat per la Fundació Mozilla.
Eines de disseny gràfic:
-
Canva: plataforma de disseny gràfic per crear presentacions, pòstersal tres continguts visuals en xarxes socials. Disposa de gran varietat d’imatges, tipus de lletra, plantilles i il·lustracions.
-
GIMP: és l’alternativa de codi obert gratuïta a Adobe PhotoShop, ja permet editar i guardar arxius .psd igual que Photoshop i permet fer el mateix perquè compta amb les mateixes eines que l’editor de fotos d’Adobe.
-
Infogram: eina nline per crear infografies, i gràfics de manera ràpida, fàcil i molt visual. Permet compartir-ho a xarxes socials, enllaçar-es o inserir-les en webs.
-
Inskape: de codi obert alternativa a Adobe Illustrator, eina per fer dibuix i editor de gràfics vectorials.
-
Scribus: aplicació de codi obert per maquetar tota mena de documents com utlletins, brevistes, pòsters i llibres disponible per a Linux, MacOS i Windows. Té eines similars a Adobe Indesign.
Afegeix un nou comentari