Consol Ferrer: “La disco és com una recàrrega d’energia abans de començar la setmana”

FCVS
 Font: Fundació Ludàlia
Consol Ferrer va tenir la idea de crear una disco adaptada per a persones amb discapacitat intel·lectual
Cartell festa 10 anys Luz de Gas Ludalia Font: Fundació Ludàlia
El 15 de febrer celebren els deu anys de disco de la Fundació amb Luz de Gas
 Font: Fundació Ludàlia
Festa de Carnaval a la disco
 Font: Fundació Ludàlia
Festa de Halloween a la disco

Consol Ferrer: “La disco és com una recàrrega d’energia abans de començar la setmana”

FCVS

Resum: 

Des de fa 10 anys els diumenges a la tarda la sala B de Luz de Gas balla amb la festa per a persones amb discapacitat intel·lectual que organitza la Fundació Ludàlia. La fundadora de l’entitat ens fa una reflexió d’aquesta dècada de marxa.

Com va sorgir la iniciativa de fer sessions de discoteca per a persones amb discapacitat intel·lectual?

D’una bogeria... Des que el meu fill Martí va fer 18 anys i em deia que s’avorria i l’oferta que trobaven era dirigida a infants. Em va venir al cap la idea d’una disco adaptada per a ells. Quin lloc millor per a fer amistats? Quin millor lloc per sentir-se gran!. Sempre havia volgut participar activament, no sols pel meu fill, sinó per tota aquesta joventut que es troben en aquesta situació. I així va néixer la Fundació Ludàlia.

Quins considera que són els principals beneficis per aquest col·lectiu?

Sentir-se un més, com tota la joventut vol a la seva edat. Poder gaudir d’una tarda de disco normalitzada: ballar, relacionar-se, fer amics, trobar parella, etc. Sempre des d’un tracte respectuós i no infantil. Crec que amb la disco són una mica més ells, deixant de banda condicionaments o directrius.

I aquest jovent què en pensa?

Molts esperen que arribi el diumenge per anar a la disco i trobar-se amb les seves amistats o fer de noves. Ho viuen com un espai de llibertat, on expressar-se sense condicionaments i desconnectar de la rutina. La disco és com una recàrrega d’energia abans de començar la setmana.

Quina és l’opinió de les famílies?

Per a elles ho és tot la satisfacció amb la qual arriben els seus fills i filles de la disco. A més, valoren positivament que durant la tarda estiguin acompanyats d’un equip d’educadors estable que no només dinamitzen, sinó que els ajuden a gestionar qualsevol demanda.

Com valora aquests deu anys de ball i festa a la sala B de Luz de Gas?

Encara no em crec el dia que el Fede Sardà, director de Luz de Gas, em va dir: “voleu començar demà?” Era un somni que a una de les millors sales de Barcelona poguéssim fer la disco. Deu anys després, el que més em reconforta, sens dubte, és que l’essència continua intacta, i això es reflecteix cada diumenge en els més de cent joves que vénen a passar-s’ho bé a la disco. Aquest és el millor senyal.

A les discoteques i festes sempre tenim històries divertides per explicar. Alguna anècdota que li vingui a la ment?

Recordo moltes, però de les que més em marca és la d’en Joan, que cada cop que em veu em diu que “gràcies a Ludàlia he trobat la novia de la meva vida”, plorant d’emoció. Segurament, l’anècdota més bonica és la d’una parella que es va conèixer a la disco i anys després es van casar.

L’any 2017 van passar per la discoteca prop de 4.500 persones. Què n’opina d’aquesta participació?

La dada ens confirma que la disco era una necessitat d’aquest col·lectiu, i que ho segueix sent. Per la importància de ser tractats i respectats com a adults. Per això, volem continuar apostant per oferir el màxim de qualitat a les persones amb discapacitat intel·lectual, no només a la disco, sinó en tot el que fem.

El pròxim 15 de febrer celebren els deu anys de disco de la Fundació amb Luz de Gas. Què espera d’aquest dia?

Esperem que la festa sigui un èxit quant a assistència. Primer, per poder celebrar aquesta efemèride amb tota la comunitat ludàlica (jovent, famílies, comunitat educativa, entitats i empreses amigues, etc.). I segon, per recaptar fons per poder continuar amb la nostra tasca amb la qualitat de sempre i per poder difondre tots els serveis d’oci i cultura que ofereix Ludàlia per a aquesta joventut.

A més de les sessions de discoteca, quines altres activitats d’oci i cultura ofereix Ludàlia?

Ludàlia cada dia de la setmana ofereix alguna activitat d’oci i cultura. Els dilluns, autogestors; els dimarts, teatre; els dimecres, cuina; els dijous, informàtica, i els divendres, fotografia i dansa. Respecte al cap de setmana, fem sortides de dissabte, tant de matí, com de tarda, com de nit. Altres activitats que motiven molt a la joventut són les sortides de cap de setmana, les vacances d’estiu i la gran festa de Cap d’Any. I, com ja sabeu, el diumenge és nostre.

Afegeix un comentari nou