Contacontes i música popular per la inclusió social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
El Botó Màgic Font: El Botó Màgic
El Botó Màgic promou la inclusió de persones amb diversitat funcional
 Font: El Botó Màgic
Els membres de la companyia expliquen contes i canten cançons a alumnes d'educació infantil
 Font: El Botó Màgic
El projecte permet trencar barreres

Contacontes i música popular per la inclusió social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El Botó Màgic està format per persones amb diversitat funcional que endinsen a alumnes d’educació infantil a un món de fantasia.

Els nens i nenes d’educació infantil esperen amb impaciència els contes i les cançons que els venen a explicar i cantar els membres d’El Botó Màgic. Aquests contacontes són la Mònica, la Dolors, el Jose, l’Andrés, la Mariona i l’Àgata, persones amb diversitat funcional del Servei de Teràpia Ocupacional d’ASPASIM. Tots ells acompanyen als infants a un món màgic i fantàstic farcit d’històries properes que segueixen una estructura lineal i senzilla.

D’aquesta manera, el projecte pretén arribar a totes aquelles escoles que vulguin compartir i afavorir la inclusió de persones amb diversitat funcional, tot aportant seguretat, autoestima, autodeterminació i felicitat a aquests contacontes i músics.

El Botó Màgic “significa trencar barreres, alhora que promou la participació, de forma plena i efectiva dels contacontes i músics que formen part de la iniciativa”, expliquen des del projecte. Així doncs, la Mònica, la Dolors, el Jose, l’Andrés, la Mariona i l’Àgata no reben assistència, sinó que es converteixen en emissors de contes i de moments màgics per demostrar les seves grans capacitats. “El projecte ha resultat plenament inclusiu, on la mirada de l’infant és neta i tan sols espera amb impaciència la màgia del conte que els hi proporcionem els nois i noies del taller ocupacional d’Aspasim”, manifesten els integrants del Botó Màgic.

L’origen d'El Botó Màgic el trobem amb la col·laboració que es va fer amb l’Escola Bressol Can Canet, que va oferir l’espai i la possibilitat per a què una de les noies anés a explicar contes a un grup d’alumnes de P2, després de mostrar molt interès i il·lusió pel tracte amb infants. Davant l’èxit de la iniciativa, es va anar ampliant fins que van decidir establir-se com a companyia. “Per nosaltres, el Botó significa molta satisfacció, per la feina reconeguda, tant pels nens com pels adults i mestres, i molta emoció, que es transforma en felicitat. Felicitat per l’aprenentatge, felicitat pels moments que compartim amb els infants i els companys, i felicitat per sentir-nos útils”, destaquen els membres de la companyia.

Després de temps de treball, i davant la possibilitat d’actuar en escenaris més grans, El Botó Màgic va començar a crear material audiovisual per acompanyar els contes. D’aquesta manera són més sensorials i inclusius i es pot difondre com a material educatiu i pedagògic.

La intenció de l'entitat és que aquest projecte continuï en els propers anys, ja que hi ha una valoració molt positiva del mateix per part d'usuaris, professionals i famílies del centre.

Afegeix un comentari nou