Àmbit de la notícia
Social

Contribuir a la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual amb les compres de Nadal

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • Nadal solidari Fundació Portolà
    La Fundació Portolà compta amb un centre especial de treball on el 80% dels treballadors tenen discapacitat intel·lectual i/o algun trastorn mental. Font: Fundació Portolà

Els productes de la Fundació Portolà, confeccionats i preparats per persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental, esdevenen una opció per fer les compres de Nadal de manera més responsable i solidària.

El Nadal és una de les èpoques de l’any en les quals més consumim. Comprem regals per la família, la parella, els amics. S’estima que, entre regals, viatges i menjar, cada persona destinarà una mitjana de 683 euros durant aquestes festes, segons l’enquesta anual de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Però, ens estem plantejant quin és l’origen dels productes que comprem? On van a parar els nostres diners?

Fer un consum responsable durant aquestes dates resulta més difícil que mai. Les compres compulsives i la voluntat d’abaratir costos ens empenyen a comprar coses que no necessitem i sovint no és una prioritat per a nosaltres que els productors siguin locals i que treballen de manera sostenible i ètica. Però el Nadal és una bona oportunitat per plantejar-nos comprar de manera més responsable i fer suport a projectes i iniciatives socials a través les nostres compres.  

Un d’aquests projectes és la Fundació Portolà, entitat que treballa per la integració social i laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns mentals. Pel Nadal, han engegat una campanya en la qual posen en valor la feina i les habilitats dels seus treballadors i reivindiquen el valor afegit que això suma als seus productes.

La fundació va organitzar una sèrie de firetes solidàries a diferents empreses, a més de la Fireta Solidària de Nadal, la qual es va poder visitar a l’Illa Diagonal de Barcelona del 25 al 30 de novembre. A aquesta fireta es podia trobar una àmplia varietat de productes elaborats o manipulats pels treballadors de l’entitat. Entre ells hi havia decoració nadalenca, com centres de taula, corones, i guarniments per l’arbre de Nadal; regals, com ninos de ganxet i postals; i productes tèxtils, com davantals, bufandes, bosses i accessoris.

A la fireta també hi havia articles preparats especialment per la campanya de Nadal, els quals també es poden trobar a la botiga online de la Fundació Portolà. La directora de la fundació, Maria José Alepuz, explica que les festes de Nadal són un bon moment per donar a conèixer a la societat les habilitats que tenen les persones amb discapacitat intel·lectual. “Tenim la certesa que totes les persones són capaces de treballar si s'analitzen bé les seves potencialitats i se'ls motiva adequadament”, afirma.

Des de la fundació es posa en relleu el fet que cada cop més persones tenen en compte el valor social afegit del que compren i que el fet que els productes estiguin fets de manera sostenible i ètica no implica una pèrdua de qualitat d’aquests. “Els nostres valors que plasmem en la feina que fem diàriament són, per una banda, la solidaritat en aquesta defensa de la igualtat social i, per altra, la professionalitat, la innovació, l’adaptabilitat i molta passió i il·lusió", afegeix Maria José Alapuz.

Integració social a través del treball

Tots els productes que la Fundació Portolà ofereix són produïts o manipulats al seu centre especial de treball, en el qual treballen persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental, qui representen el 80% de la plantilla. L'entitat, a més, ofereix serveis de jardineria, neteja, manteniment, confecció i manipulats a les empreses.

El pas dels treballadors per la fundació va molt més enllà del treball. Cada un d'ells rep una formació i disposa d'un pla individual d'intervenció mitjançant el qual s'analitza quins són els seus objectius personals, familiars, socials i laborals. "El fet que les persones d'aquest col·lectiu tinguin treball els fa millorar la seva autoestima, els fa sentir-se útils dins d'aquesta societat", afirma Maria José Alepuz. "A part de que ja tenen treball i, per tant, han pujat un esglaó més en aquesta autopercepció, estar aquí també els permet treballar altres àmbits de la seva vida", afegeix.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari