Nova formació professional per a joves amb discapacitat intel·lectual

FCVS
Autor/a: 
Alba Pueyo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Nova formació professional per a joves amb discapacitat intel·lectual

Autor/a: 
Alba Pueyo
FCVS

Resum: 

Es tracta d’un pla pilot dirigit a joves d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials a partir del qual podran cursar Itineraris Formatius Específics (IFE).

Els joves que tenen alguna discapacitat intel·lectual lleu o moderada podran participar, a partir de l’octubre, en una prova pilot experimental on podran formar-se professionalment.

Els participants podran escollir entre dos Itineraris Formatius Específics: auxiliar de vendes i atenció al públic o auxiliar en la cura d’animals i espais verds. En els dos casos, el programa també inclou un acompanyament cap a la vida adulta i a la preparació de cara a la inserció al mercat laboral.

Es tracta d’una iniciativa dirigida a alumnes d’entre 16 i 20 anys amb necessitats educatives especials i que no hagin obtingut el títol de l’Educació Secundària Obligatòria (ESO). No obstant això, el programa també està obert a joves que tenen l’ESO però que no es poden acollir a les ensenyances de formació professional (FP) convencionals.

El projecte, que ofereix un centenar de places, tindrà una durada de quatre anys i començarà a impartir-se en vuit centres de formació professional ordinaris aquest curs. La selecció dels participants començarà aquest mateix mes de setembre i es tindran en compte les capacitats i les necessitats de cadascun dels candidats.

De moment, la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, ja ha avançat que la iniciativa respon, sobretot, a les necessitats d’un col·lectiu “molt penalitzat per la reducció dels recursos per part del govern espanyol als centres d’educació especial”. Actualment, segons dades del Departament de Treball, Benestar Social i Família, hi ha 4.000 persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament en aquestes franges d’edat.

Davant l'anunci de la creació d'aquesta nova formació, la Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual (Dincat) ha celebrat que es "compleixi amb el compromís adquirit", i ha valorat positivament la posada en marxa d'un projecte "adaptat a les necessitats d'aprenentatge de les persones amb discapacitat intel·lectual". Ara bé, Dincat espera que el nombre de places augmenti "de manera progressiva" per poder donar resposta a tots els joves que ho demanen i també perquè s'ampliïn els continguts oferts.

Afegeix un comentari nou