Crida per aconseguir deu mil donacions de sang en una setmana

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
‘La Marató de Donants de Sang’ es posa en marxa divendres i durarà una setmana. Font: Banc de Sang i Teixits
‘La Marató de Donants de Sang’ es posa en marxa divendres i durarà una setmana. Font: Creu Roja Catalunya
Un moment en un punt habilitat de donació de sang. Font: Banc de Sang i Teixits
Un moment en un punt habilitat de donació de sang. Font: Banc de Sang i Teixits
L'Hospital Clínic, a Barcelona, és un dels centres de salut de Catalunya on es pot donar sang. Font: Banc de Sang i Teixits
L'Hospital Clínic, a Barcelona, és un dels centres de salut de Catalunya on es pot donar sang. Font: Banc de Sang i Teixits

Crida per aconseguir deu mil donacions de sang en una setmana

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Deu mil donacions de sang. Aquest és l’objectiu de ‘La Marató de Donants de Sang’ que es va posar en marxa divendres i durarà una setmana.

“Normalment augmentem en trenta mil noves persones que es fan donants a l’any, però després de la pandèmia no ha estat així. Ho hem d’anar recuperant, som optimistes i creiem que ho podem aconseguir”. Amb uns objectius clars i un missatge optimista el president del Bang de Sang i Teixits, Andreu Mas-Colell, fa una crida a tothom que pugui a fer-se donant de sang. En pot donar tothom entre divuit i setanta anys, que estigui bé de salut i pesi més de cinquanta quilos.

Segons els càlculs de l’entitat, aquest 2023 caldran 260.000 donacions per atendre les necessitats dels i de les pacients de Catalunya. Perquè els centres hospitalaris i de salut no hagin de patir en el seu dia a dia, seria ideal que hi hagués un miler de donacions diàries. Es necessiten per fer transfusions a persones amb malalties cròniques i també per fer intervencions quirúrgiques.

Les festes nadalenques, així com els períodes de vacances d’estiu o de Setmana Santa, són èpoques en les quals baixen molt les donacions. Des de divendres i fins el dia 20 de gener, el Banc de Sang i Teixits s’ha marcat el repte d’aconseguir-ne deu mil. És una nova edició de ‘La Marató de Donants de Sang’. Aquest cop el lema és ‘Donar sang sona bé’ i es fa una atenció especial en les necessitats dels i de les pacients oncològiques, perquè tres de cada deu transfusions són per a tractaments de càncer.

Mas-Colell ha explicat en la presentació de la iniciativa solidària que amb les donacions del 2022 es van poder cobrir tots els mínims i cap pacient que ho va requerir es va quedar sense sang. Però hi ha afegit que l'activitat hospitalària es va recuperant i es necessita aquest increment de reserves de sang.

En l’acte de presentació han volgut fer una intervenció conjunta les alcaldesses de Barcelona, Ada Colau; la de Girona, Marta Madrenas; el de Lleida, Miquel Pueyo, i el de Tarragona, Pau Ricomà. Han reforçat el missatge de la necessitat que tothom que pugui es faci donant. “És una ocasió molt bona per sentir-se feliç i per fer feliç altra gent. Animo tothom a donar sang durant ‘La Marató’, un gest molt senzill, però que és una gran acció per ajudar-nos entre nosaltres”, ha indicat Madrenas.

En la mateixa línia, Colau ha lloat la feina del Banc de Sang i Teixits i de totes les persones i entitats implicades en el sistema de recollida i distribució de sang a Catalunya i l’ha definida com “un tresor que s’ha de cuidar”. L’alcaldessa de Barcelona ha destacat que el sistema permet a tothom accedir en igualtat de condicions a les transfusions en cas que sigui necessari i per això, ha dit, s’ha de considerar “un model d’èxit”.

Seixanta punts de donació

Durant ‘La Marató de Donants de Sang’ s’habilitaran seixanta punts de donació. En el cas de Barcelona, el punt de partida es donarà al Portal de l’Eixample divendres al matí. Per saber si es pot donar sang es pot respondre un test ràpid al web del Banc de Sang i Teixits.

Una altra manera de col·laborar és difonent els missatges d'àudio on persones conegudes, com l'actor Jordi Sánchez o el meteoròleg Tomàs Molina, i persones anònimes argumenten la necessitat de fer-se donant. L'etiqueta per compartir la campanya és #MaratoDonantsCAT.

Afegeix un comentari nou