Àmbit de la notícia
Social

Crida perquè la postpandèmia no arraconi les persones grans

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Amics de la Gent Gran té 2.900 voluntàries i voluntaris que l'any passat van fer 313.868 hores de bona companyia.
    Amics de la Gent Gran té 2.900 voluntàries i voluntaris que l'any passat van fer 313.868 hores de bona companyia. Font: Amics de la Gent Gran
  • Amics de la Gent Gran és una fundació de voluntariat que lluita des de 1987 contra la soledat i la marginació social d'aquestes persones.
    Amics de la Gent Gran és una fundació de voluntariat que lluita des de 1987 contra la soledat i la marginació social d'aquestes persones. Font: Amics de la Gent Gran

Amics de la Gent Gran alerta que la situació per a molta gent és més complicada que abans de la Covid-19 i necessita voluntariat per cobrir totes les peticions d'acompanyament.

En totes les edats, la soledat té un impacte molt perjudicial a la salut física i mental de les persones, i, a més, incrementa les situacions de vulnerabilitat. Fa temps que persones expertes i entitats avisen sobre l’efecte en les persones grans i ara que es recupera activitat després de la pandèmia, Amics de la Gent Gran aixeca la veu perquè no se les oblidi.

“Fa trenta-cinc anys que veiem com augmenta el nombre de persones grans en situació de soledat no desitjada i cada cop és més preocupant. No podem abaixar la guàrdia. Ara encara menys”, resumeix el director d’Amics de la Gent Gran, Albert Quiles. Entre el 2019 i el 2021, les peticions a l’entitat per fer acompanyaments han augmentat un 40%.

Necessitem més voluntariat, perquè la situació és fins i tot més complicada que abans de la pandèmia”, assegura Quiles. I per no abaixar la guàrdia, Amics de la Gent Gran fa una crida urgent per incorporar un centenar de persones voluntàries als equips dels municipis de Tarragona, Reus, L’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Girona, Sabadell, Cornellà, Sant Cugat, Granollers, Mont-Roig del Camp, Vilanova i la Geltrú i Mataró. També al districte de l’Eixample, a Barcelona, i a la comarca d’Osona.

El balanç de l’any passat és que 2.900 voluntàries i voluntaris van fer 313.868 "hores de bona companyia". Se’n van beneficiar un total de 2.700 persones grans en més de cent cinquanta municipis. I es va tractar sobretot d’acompanyaments a domicili i d’acompanyament telefònic. El programa ‘Trucades amigues’ ha estat una de les adaptacions per mantenir els acompanyaments durant les restriccions per la pandèmia.

El 69,4% de les dones i el 66,2% dels homes de més de 65 anys pateix soledat no desitjada; el 41% de la gent gran ha manifestat un augment del sentiment de soledat durant la pandèmia, i el 59% s'ha sentit més vulnerable. A totes aquestes dades es refereix el director d’Amics de la Gent Gran per sensibilitzar sobre l’atenció que continuen necessitant.

“Estem en moments complexos -reitera-, perquè s’han patit pèrdues per la Covid-19, la salut està més delicada i la situació emocional també”. I hi afegeix: “Alguns barris s’han degradat més, augmenten les situacions de pors i de neguits i la bretxa digital afecta especialment les persones que acompanyem”.

En definitiva, com altres entitats, Quiles posa a sobre la taula que la vulnerabilitat de les persones grans ha augmentat i que cal actuar. “Portem més de dos anys especialment durs i cruels amb la gent gran. És cert que ha afectat a tothom, però també ho és que per edat i situació de salut ho han viscut molt durament”, argumenta. Per això insisteix en què “ningú s’oblidi de les persones grans”. I en aquest ningú hi inclou la ciutadania i també les administracions.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari