Crida urgent del Banc dels Aliments per comprar llet

FCVS
Autor/a: 
FCVS
Un dels productes que es van recollir durant el Gran Recapte del novembre va ser la llet, però ja s'ha esgotat. Font: Banc dels Aliments Barcelona
Un dels productes que es van recollir durant el Gran Recapte del novembre va ser la llet, però ja s'ha esgotat. Font: Banc dels Aliments Barcelona
El cartell de la campanya de recollida de fons per poder comprar llet. Font: Banc dels Aliments Barcelona
El cartell de la campanya de recollida de fons per poder comprar llet. Font: Banc dels Aliments Barcelona

Crida urgent del Banc dels Aliments per comprar llet

Autor/a: 
FCVS
FCVS

Resum: 

Entrebanc per la reducció d'ajudes de la Unió Europea (UE): els Bancs dels Aliments obligats a buscar altres vies per aconseguir elements bàsics, com la llet.

'SOS llet!' és la campanya que ha posat en marxa la Federació Catalana de Bancs dels Aliments (FECABAL) per obtenir donacions econòmiques que permetin comprar els més de 240.000 litres de llet que es necessiten cada setmana per cobrir les necessitats bàsiques de famílies sense recursos. Mentre que seria recomanable un litre per persona a la setmana, en aquests moments, només en poden distribuir 0,6 litres, segons el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Bosco Fonts.

El programa del Fons Europeu d'Ajuda a les Persones Desfavorides (FEAD) ha retallat ajudes i els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya busquen altres vies de finançament. La Unió Europea ha comunicat que l'ajut serà la meitat del previst i, a més, no inclourà llet, un dels aliments considerats bàsics i de primera necessitat per tenir una dieta sana i equilibrada en totes les edats.

Les persones que hi vulguin col·laborar poden fer una donació a través del web del Banc dels Aliments. La situació és complicada i també s'ha trucat a la porta de les administracions públiques i d'entitats privades.

Tots els diners es destinaran a comprar llet. "Negociem directament amb les centrals lleteres a volums molt grans, i les entregues es fan quan calen", explica el director.

Aquesta retallada de la Unió Europea coincideix amb l'alça dels preus dels aliments que fan molt més difícil una dieta variada i equilibrada a moltes famílies. La llet és precisament un dels productes bàsics que han augmentat de preu els últims mesos. Els Bancs dels Aliments atenen a Catalunya més 240.000 persones a través d'unes sis-centes entitats socials que són les que fan de pont per fer-los arribar el menjar.

Fonts és contundent i fa un crit d'alerta: "Procurem donar una ajuda en forma d'alimentació saludable, completa, nutritiva, i la llet és essencial. És molt preocupant que no en tinguem".

Preus impossibles

Tot i que el Gran Recapte, celebrat al novembre, es va recuperar i va retornar a xifres d'abans de la pandèmia, les necessitats són moltes, perquè les entitats adverteixen que cada cop són més les famílies que depenen del suport social per cobrir necessitats bàsiques com una bona alimentació. En un context d'emergència social, la pujada de preus de l'alimentació i del transport i la falta d'ajudes obliga l'entitat a reduir els lliuraments de menjar.

Fa deu mesos, el president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, va explicar que havien hagut de reduir un 12% l'entrega d'aliments a les famílies ateses. "Això vol dir -explicava Fatjó-Vilas- que la xarxa d'entitats [que són les que fan de pont amb les famílies en situació vulnerable] tenen menys capacitat de reacció". Recordava que un dels productes que més distribueixen, perquè les famílies que acudeixen a entitats socials solen tenir infants, és la llet i el preu havia augmentat un 12%, mentre que les conserves de carn i peix ho havien fet un 45%.


Afegeix un comentari nou