Àmbit de la notícia
Social

Curtmetratges per reflexionar amb l'alumnat sobre el fenomen del refugi i l'acollida

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Eneida Iturbe
  • Una nena aixecant la mà a l'escola
    Font: Barcelona, refugi en curt
  • Il·lustració d'un home i una nena. Fotograma del curtmetratge 'Amal'
    Les entitats impulsores del projecte consideren que l'audiovisual és una eina indispensable per generar empatia i obrir espais de diàleg per a l’acció. Font: Barcelona, refugi en curt

El projecte 'Barcelona, refugi en curt' ofereix a la comunitat educativa 17 audiovisuals per treballar els drets humans, l'asil i l'acollida. El curs vinent, els centres educatius podran demanar cinefòrums dinamitzats per a l'alumnat.

El 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que pretén treure de l’oblit la dramàtica situació que viuen al món milions de persones desplaçades forçosament, sol·licitants d’asil i apàtrides. Coincidint amb aquesta commemoració, el 17 de juny s'ha fet la presentació de 'Barcelona, refugi en curt', una iniciativa que posa a disposició de la comunitat educativa de Barcelona un conjunt de curtmetratges per treballar el fenomen del refugi i l’acollida

Concretament, ofereix una selecció de 17 audiovisuals educatius d'entre 3 i 20 minuts de durada, de diferents gèneres (animació, ficció i documental) i amb protagonistes de diferents països. Cada curtmetratge està pensat per a un nivell educatiu concret. Així, hi ha propostes per al cicle mitjà de primària, l'ESO, el batxillerat, cicles formatius i educació especialitzada.

El projecte està creat per l'Associació Mitjans. Xarxa d’Educadors i Comunicadors, SODEPAU i Edualter, i compta amb el suport de la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional de l'Ajuntament de Barcelona.

 

Les entitats impulsores consideren que l'audiovisual és una eina indispensable per generar empatia i obrir espais de diàleg per a l’acció. Expliquen que han apostat per peces breus, que relaten històries extremadament intenses i plenes de lectures: "Tot i l'enorme complexitat que s’amaga al darrere de les situacions de refugi i de cerca d'asil que reflecteixen, són curtmetratges que resulten també molt propers".

A més, amb aquest projecte d'educació per a la justícia global pretenen potenciar altres iniciatives presents a la ciutat de Barcelona, com ara el pla Barcelona, ciutat refugi.

Cinefòrums dinamitzats

Cada curtmetratge va acompanyat d’una fitxa didàctica amb informació complementària i un suggeriment d’activitat prèvia. El projecte també compta amb una guia pedagògica. Per tenir accés a tot aquest material, cal registrar-se al portal, tot indicant el centre educatiu al qual pertany el professor/a.

A més del material en línia, la iniciativa ofereix la possibilitat de realitzar sessions presencials de cinefòrum, dinamitzades per personal del projecte. Els audiovisuals per a cada sessió se seleccionaran en funció de l’edat de l'alumnat i les temàtiques que es vulguin treballar.

També ofereixen recursos i activitats complementàries de formació i dinamització del professorat. L'objectiu és que aquells professors/ores que es formin puguin després desplegar iniciatives pilot que incorporin el tema del refugi en les programacions educatives.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari