Àmbit de la notícia
Social

Daniel Angulo: "Volem millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Meri Mir i Judit Meix
  • Grupdem és una cooperativa de professionals, sense afany de lucre, amb més de 50 anys d’experiència en el sector de les persones amb discapacitat.
    Grupdem és una cooperativa de professionals, sense afany de lucre, amb més de 50 anys d’experiència en el sector de les persones amb discapacitat.
  • La cooperativa gestiona centres ocupacionals, un centre especial de treball i ofereix servei de suport a l'autonomia a la llar.
    La cooperativa gestiona centres ocupacionals, un centre especial de treball i ofereix servei de suport a l'autonomia a la llar.
  • Grupdem és una cooperativa de professionals, sense afany de lucre, amb més de 50 anys d’experiència en el sector de les persones amb discapacitat.
    Grupdem és una cooperativa de professionals, sense afany de lucre, amb més de 50 anys d’experiència en el sector de les persones amb discapacitat.
  • Grupdem és una cooperativa de professionals, sense afany de lucre, amb més de 50 anys d’experiència en el sector de les persones amb discapacitat.
    Grupdem és una cooperativa de professionals, sense afany de lucre, amb més de 50 anys d’experiència en el sector de les persones amb discapacitat.

Daniel Angulo és soci de Grupdem i director del centre ocupacional El Trencadís, gestionat per la mateixa cooperativa.

Integrar joves i adults amb discapacitat intel·lectual al mercat laboral representa un desafiament complex que involucra diversos obstacles, entre elles l'estigma social, les barreres estructurals i les percepcions errònies sobre les capacitats d'aquest grup de persones. Això incapacita el col·lectiu d’autonomia, independència i desenvolupament personal. 

Amb aquest context naixia fa més de 50 anys Grupdem, una cooperativa de professionals que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social, principalment aquelles que tenen algun tipus de discapacitat intel·lectual o malaltia mental. 

Actualment, Grupdem té 104 treballadores, 65 de les quals tenen algun tipus de discapacitat. Gairebé 40 professionals atenen més de 170 persones en els seus Centres Especials de Treball (CET) i mitjançant serveis assistencials. Daniel Angulo, soci de la cooperativa, n’explica els detalls a Xarxanet.

Com sorgeix Grupdem?

Es va crear la cooperativa el 1971 per un grup de professionals, i és una de les poques entitats del sector de la discapacitat que és una cooperativa de treballadors. En general, són fundacions, associacions de famílies, o hi ha alguna cooperativa molt gran on tots cooperativistes. En el nostre cas, per l'origen especial que hem tingut, som una cooperativa de treballadors professionals.

"Les persones amb discapacitat no han de ser objecte d'intervenció, sinó de la seva pròpia vida".

Quin és aquest origen especial?

Grupdem sorgeix fa més de 50 anys amb un grup de professionals que treballaven, a finals dels anys 60, en una entitat que entrava en contradicció amb el que ells pensaven que havia de fer-se: promoure i empoderar les persones amb discapacitat. Fins al moment, se seguia una línia una mica més paternalista. Aquest grup de persones eren professionals de l'àmbit de l'educació i de la psicologia.

Posteriorment, es van trobar en una formació i van decidir formar una cooperativa per a desenvolupar aquelles idees que ells pensaven que s'havien de posar en pràctica. Defensaven que les persones amb discapacitat no han de ser objecte d'intervenció, sinó que han de ser subjectes de la seva pròpia vida.

I quina va ser la principal línia d’actuació?

Ells volien ser, i nosaltres continuem volent ser, l'eina que necessiten les persones que tenen discapacitat intel·lectual, o que pareixen algun tipus de malaltia mental, per a poder desenvolupar-se autònomament. No es van centrar només en les dificultats que tenen aquestes persones, sinó també en les potencialitats i les possibilitats de desenvolupament.

Fugim del paternalisme de ‘jo faré les coses per tu perquè tu no pots fer-ho’, ‘no saps fer-ho’ o ‘no aprendràs’. Ens focalitzem en què puc ajudar-te perquè tu aprenguis i perquè tu puguis ser el més autònom possible en la teva vida.

I d'això fa ja més de 50 anys.

Sí, i vam aprofitar l’aniversari el 2021 per fer un canvi de logo. Si et fixes és el nom de Grupdem i damunt hi ha un dibuix que sembla com una flor formada per un ocell que es prepara per a prendre força i sortir volant per si mateix. El dissenyador, després de parlar amb nosaltres i de conèixer-nos, va pensar en aquest logo i nosaltres ens sentim molt identificats.

Quins serveis oferiu?

Tenim centres ocupacionals a Barcelona i Montmeló. Aquest últim es diu El Trencadís, que és de titularitat municipal, que el vam crear nosaltres i el gestionem des de llavors. En el centre ocupacional de Barcelona atenem 64 persones i les seves famílies, i en El Trencadís, 44 usuaris que venen diàriament de nou a cinc de la tarda.

En què consisteixen els centres ocupacionals per a persones amb discapacitat intel·lectual?

Hi venen persones que no tenen capacitat d’accedir al mercat laboral. El que es fa en els centres ocupacionals és fer un programa individual per a cada persona amb objectius que ens marquem en diferents àrees: autonomia personal, habilitats socials, comunicació, habilitats manipulatives, etcètera. Ho treballem a través d'activitats que fem durant tot el dia perquè aquestes persones puguin desenvolupar-se el màxim possible.

Després també tenim un servei ocupacional d'inserció on assisteixen persones que sí que tenen la possibilitat d’accedir a un lloc de treball remunerat en un centre especial de treball o, en un ideal, en el mercat ordinari, però que els cal treballar hàbits i habilitats. 

També teniu un centre especial de treball. Ens en parles?

El vam crear prop de l'any 95. En aquest centre les persones tenen un contracte de treball, cobren un salari i, a més de la part productiva, tenen un equip multidisciplinari que es diu EMS format per un psicopedagog, una treballadora social i educadors.

Aquest equip ajuda a aquestes persones que tenen el contracte de treball i que venen a treballar al centre, d'una banda, a sostenir el lloc de treball i, d'altra banda, perquè tinguin una estabilitat psicològica, emocional i es puguin incloure socialment.

"Treballem també amb les famílies i amb els recursos que aquestes persones poden accedir".

El treball és una eina d'inclusió essencial.

Sí, però no és suficient. Una persona pot venir a treballar en el nostre centre especial de treball, després arribar a casa, asseure's en el sofà i quedar-se veient televisió la resta del dia. Per això, a Grupdem treballem perquè aquestes persones tinguin una vida social rica i que puguin també tenir una xarxa de persones que els permeti desenvolupar-se. 

Per això treballem també amb les famílies i amb els recursos que aquestes persones poden accedir, tant recursos de salut mental en el cas que estiguin en tractament, com serveis socials, centres cívics, etcètera.

En què consisteixen els llocs de feina?

Ens dediquem a diverses coses. D'una banda, a manipulats industrials. Tenim un grup de persones, unes 40, que treballen en la seu d’Idilia Foods, l'empresa multinacional que fabrica el Colacao i la Nocilla, i que està aquí a prop de Montmeló, a Parets del Vallès.

D'altra banda, tenim una nau a Barberà del Vallès on ens dediquem a tot el que té a veure amb el tèxtil. Es fan brodats i estampació de roba per a empreses, i també fem arranjaments i empaquetament.

I col·laboreu amb més empreses?

També tenim un obrador ecològic, el Bouquet d’Hort, a Sant Pere de Ribes de productes ecològics melmelades i cremes de verdures que es produeixen en l'obrador artesanalment. Els productes venen fins aquí, Montmeló, i a la nau s'etiqueten tots aquests productes per a després distribuir-los pels comerços. 

Finalment, preparem des de fa molts anys les cistelles que es lliuren en molts hospitals quan naix una criatura. És una feina que fem per a una editorial que es diu Sfera i que distribuïm per a tota Espanya.

Com se sosté la cooperativa?

Nosaltres tenim, d'una banda, l'ingrés de la producció, que és un 60% més o menys. I, d'altra banda, hi ha una part que està subvencionada per l'administració, que correspon a una part del salari mínim de les persones que treballen al CET. L’Administració també ens paga per a cada persona que antenem als centres ocupacionals. I després també està subvencionada la part de l’EMS, que és l'equip multidisciplinari del CET.

I més enllà de la inserció laboral, com es pot ajudar?

En els centres ocupacionals tenim servei d'assistència i ens comprometem a elaborar un programa individual per a cada persona que inclou activitats en aquests centres. Nosaltres diem sempre que el nostre objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Per això hem d'influir en una sèrie d'àmbits, que és l'àmbit del benestar emocional, la inclusió social, el benestar físic, el benestar material i els drets. Totes aquestes són les dimensions de la qualitat de vida.

Tenim un servei que és de suport a l’autonomia a la mateixa llar que se li dona a persones amb discapacitat intel·lectual que poden viure soles o amb altres persones dependents. Amb el suport puntual dels nostres professionals: un educador o educadora que va a la casa, una treballadora social i una psicopedagoga (l’equip del Servei) poden tirar endavant una vida
independent.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari