Demanen la dimissió del ministre de l'Interior per la deportació il·legal de menors

Colectic
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaske, en una roda de premsa. Font: La Moncloa - Gobierno de España (CC BY-NC-ND 2.0)
El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaske, en una roda de premsa. Font: La Moncloa - Gobierno de España (CC BY-NC-ND 2.0)

Demanen la dimissió del ministre de l'Interior per la deportació il·legal de menors

Colectic

Resum: 

Entitats migrants i antirracistes exigeixen conseqüències per vulnerar els drets de la infància i criminalitzar el dret a migrar.

Entitas migrants, antirracistes i pels drets humans han demanat la dimissió del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per haver ordenat la deportació il·legal de centenars de menors que van creuar la frontera de Ceuta des del Marroc al maig. L'acusen de vulneracions de drets humans i de mentir per haver dit que no es tracta d'expulsions sinó de "retorns assistits" efectuats amb "totes les garanties" en què Interior només és "un engranatge més", i exigeixen al govern espanyol que aturi l'operatiu.

Després que un jutjat de Ceuta paralitzés les deportacions, i es pronunciés també un comitè de les Nacions Unides, i pendents de la decisió de l'Audiència Nacional, les entitats presents a Ceuta es van mobilitzar per demanar l'aturada de l'operatiu i posar de manifest la tensió i por que viuen les persones menors.

Ara se sumen a la campanya que demana la dimissió del minitstre entitats i col·lectius de tot l'Estat, també SOS Racisme, Stop Mare Mortum, Tras la Manta, Unitat contra el Feixisme i el Racisme, Perifèria Cimarronas, Afroféminas, Tanquem els CIE o Iridia, entre d'altres.

En un comunicat, manifesten el seu rebuig absolut a les devolucions forçades i denuncien el canvi d'opinió del govern espanyol que al maig va acusar el Marroc de fer xantatge a Espanya mentre ara afirma que és un país "segur" per fer les "deportacions assistides", tal com ho anomena l'Estat.

Assenyalen l'equip de govern socialista que s'autodenomina "el més progressista de la història" i també el govern de Ceuta per haver vulnerat els drets de la infància i els tractats internacionals sobre drets humans, migració i refugi, així com el de garanties jurídiques per ometre informació sobre cada cas.

A més, critiquen la vulneració de drets prèvia a la deportació durant els últims tres mesos en què les persones menors han dormit en naus industrials, un abandonament que ha pal·liat un cop més el tercer sector.

Demanen que aquestes actuacions no quedin impunes, que siguin condemnades i que hi hagi conseqüències davant de la maquinària racista de l'Estat que securititza fronteres i criminalitza el dret a migrar. A més de la dimissió del ministre, reclamen la derogació de la llei d'estrangeria i la fi de l'acord entre Espanya i Marroc sobre la cooperació en l'àmbit de la prevenció d'emigració il·legal de menors no acompanyats, a més d'un posicionament clar per part de les forces democràtiques d'esquerres rebutjant les vulneracions.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou