Associació In via denuncia traves per llogar pisos per a dones víctimes de violències
Comparteix
L’entitat es troba que la propietat o agents immobiliaris es fan enrere quan saben que qui viurà a l’habitatge és una dona maltractada.
"Parlar sobre la violència i denunciar-la està molt bé, però cal que hi fem més". Són paraules de la cap del Servei d’acompanyament integral a dones víctimes i supervivents de violències de gènere (SAID) de l’Associació in via, Irene Andrés, que denuncia les dificultats que troben per llogar pisos per a les dones que acompanyen i hi afegeix que és molt esgotador.
Els tràmits i les gestions per llogar un habitatge van bé, però en el moment que la propietat o els agents immobiliaris saben qui hi viurà posen noves exigències o es fan enrere. L’entitat fa una crida urgent a la societat per trobar allotjament per a dotze persones en pisos d’almenys quatre places.
Entitats com In via quan acullen una dona, en alguns casos amb fills i filles, comencen tant un procés de recuperació psicoemocional com un altre per anar cap a la vida autònoma. Per poder anar avançant, l’associació ofereix el que en diu pisos-pont, on hi conviuen diverses persones que, amb el suport de professionals, emprenen aquest procés cap a l’autonomia. "Per fer-ho -explica Andrés- necessitem pisos i la societat ens pot ajudar si ens en lloguen”. Han hagut de tancar projectes que tenien en marxa, perquè no aconseguien llogar un espai.
"No volem generar una dependència institucional, necessitem que la societat ens doni aquestes oportunitats", reivindica Andrés, que considera bo que aquestes dones puguin estar en un pis de lloguer. Destaca que l’associació en paga el lloguer i que les tècniques de l’entitat fan un seguiment de l’estat de l’habitatge, per tant, la propietat sap que cobrarà i estarà ben cuidat.
Les entitats que acompanyen dones que han viscut situacions de violències tenen llistes d’espera per accedir a pisos. Moltes dones, algunes amb criatures, estan intentant sortir de l’entorn de violència que pateixen a casa seva, però no ho poden fer perquè no tenen on anar. Moltes acaben passant setmanes o mesos a pensions i albergs, perquè no tenen plaça en un programa d’acollida.
El SAID de l'Associació In via va atendre l’any passat 355 persones, de les quals un 57% eren supervivents de múltiples violències: tràfic de persones amb finalitat d’explotació sexual, matrimonis forçats, mutilació genital femenina, violència física, psicològica, econòmica, ambiental, sexual o institucional. També va donar acollida residencial a noranta-dues famíilies. Associació in via es va fundar l'any 1953 i durant el 2020 va atendre 14.989 persones: 1.890 presencialment i 13.099 telefònicament.
Memòria d'activitats 2020
— Associació in via (@AssociacioInvia) August 2, 2021
En aquest fil de tuiter us volem presentar la tasca realitzada al 2020, oferint-vos un resum de la memòria d'activitats de l'Associació in via.
La podeu trobar sencera aquí: https://t.co/wXTHDADsJP pic.twitter.com/HxzgfsXfKd
André hi insisteix: “Necessitem trobar llar per a dotze persones. Han de ser pisos amb espai per, com a mínim, quatre persones”. També cal que siguin pisos accessibles i amb ascensor. In via demana que si algú té algun pis per llogar es posi en contacte amb l’associació per correu electrònic a ogimenez@invia.cat.
Afegeix un nou comentari