Desnonaments i Banc Dolent: una oportunitat històrica

Autor/a: 
FCVS-Comunicació
 Font:
Font:

Desnonaments i Banc Dolent: una oportunitat històrica

Autor/a: 
FCVS-Comunicació

Resum: 

Els agents socials integrants del Pacte Nacional per l'Habitatge de Catalunya reclamen mesures urgents per legislar sobre la dació en pagament i abordar definitivament la reforma integral de les polítiques d'habitatge.

Els agents socials de la Taula del Tercer sector que integren el Pacte Nacional per l'Habitatge de Catalunya han emès un comunicat en el que reclamen mesures urgents per paliar la crisi social provocada per una injusta legislació en matèria hipotecària que està deixant milers i milers de famílies sense llar i, alhora, endeutades de per vida.

Precisament, han recordat que estan impulsant, des de fa uns mesos, una Iniciativa Legislativa Popular per la dació en pagament, el lloguer social i la moratòria dels desnonaments per motius econòmics que a hores d’ara ja ha superat el mig milió de signatures.

Però també alerten sobre la creació del Banc dolent que, si tira endavant sota la fórmula prevista, es convertirà en una gran immobiliària especulativa. Així el Banc Dolent només promou la venda o el lloguer d’aquest patrimoni a través de grans fons d’inversió.

De fet, no és casual que la seva creació coincideixi amb una reforma del mercat de lloguer dirigida precisament a facilitar la participació de grans societats immobiliàries. Significa, per tant, una nova operació de salvament de les entitats financeres més involucrades en la gestació de la bombolla immobiliària (Bankia, Catalunya Caixa, Nova Caixa Galícia i Banc de València).

La Sociedad de Gestión de Activos Procedentes de la Reestructuración Bancaria (SAREB), altrament coneguda com "Banc Dolent" es creu que disposarà de 89.000 habitatges acabats i acumularà 13.000 km2 de sol. Tant la SAREB con els bancs que li traspassin els immobles tindran suport finançer públic.

Ara bé, tot i la consignació de diner públic, la regulació del SAREB no preveu cap mesura per aturar la situació d'emergència d'habitatge.

La Taula del Tercer Sector, en el seu comunicat, reclama com a prioritària la gestió del patrimoni del "Banc dolent" a través d’entitats i cooperatives sense ànim de lucre que, juntament amb les administracions públiques, asseguressin el lloguer o cessió d’ús amb un valor igual o inferior al 25-30 % de les rendes familiars.

La Taula del Tercer Sector resumeix en tres punts les seves reclamacions:

  1. Exigir aturar els desnonaments i promoure la dació en pagament
  2. Exigir que el Banc dolent sigui un Banc Social
  3. Exigir més lloguer social i formes innovadores d'accés a l'habitatge

Més informació

Afegeix un comentari nou