Àmbit de la notícia
Social

‘Desplaçades’, un projecte per reflexionar sobre els processos migratoris amb infants

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Il·lustració de Berta Dòria pel Verkami de Desplaçades. Font: Associació IURTA
  • Il·lustració de Berta Dòria pel Verkami de Desplaçades
    Il·lustració de Berta Dòria pel Verkami de Desplaçades. Font: Associació IURTA Font: Associació IURTA
  • Logo IURTA
    'Iurta' és el nom que reben les tendes dels pobles nòmades de l’Àsia Central. Font: Associació IURTA Font: Associació IURTA

Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Associació IURTA, una entitat que treballa per a conscienciar sobre les fronteres i els efectes de les migracions forçades mitjançant les arts escèniques.

El 18% de la població que viu a Catalunya ha nascut fora de l’Estat espanyol. D’aquest segment, el 45% es troba en situació de pobresa. Ser una persona que ha viscut un procés migratori a Catalunya és una condició que sovint aboca a l’exclusió social. La bretxa de pobresa segons procedència posa en evidència la ineficàcia del sistema de protecció social actual, deixant una part important de la població desatesa i en una situació que propicia els problemes de salut mental, també en infants i joves

Això és el que l’Associació IURTA vol explicar a la societat, especialment a la més menuda, a través de les arts escèniques i la cultura. Neix el 2018 amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre els moviments migratoris forçats i els seus efectes. En una entrevista a Xarxanet, una de les membres de l’equip pedagògic de IURTA, Laura López, valorava que els infants “no poden quedar al marge del que passa al seu voltant, ja que són un gran potencial de canvi.”

Un projecte per generar consciència

Aquest 2022, IURTA ha presentat ‘Desplaçades’, el seu projecte més recent. Es tracta d’una proposta artística que es presenta amb un format triple: un conte il·lustrat, una cantata i un recull de propostes didàctiques. “El projecte pretén donar visibilitat a tots aquests fenòmens que semblen oblidats, però que són una realitat ben present en els contextos escolars”, detalla López. 

Posar veu als infants: dues nenes, dues experiències, un sol relat

‘Desplaçades’ explica la història fictícia de la Berta i l'Anna, dues nenes que, per motius diferents, es veuen obligades a canviar de lloc de residència. Una ha de fugir del seu país per la destrucció de l'entorn, mentre que l’altra viu la pèrdua de casa seva a causa d’un desnonament. El relat, enfocat a infants d’entre 10 i 12 anys, ajuda a tractar aspectes com el racisme institucional, el dol migratori i vulneració dels drets humans. 

La història, plasmada en el conte il·lustrat, actua com a fil conductor de tot el projecte. L’escrit és fruit del treball de Miquel Martorell i Júlia Hosta, i ha estat il·lustrat per Berta Dòria i Iris Borràs.  

La cantata està formada per nou cançons i és una composició musical d’Igansi Caballé i Bernat Casares. L’enregistrament s’ha fet juntament amb els cors de l’Escola de Música Pausa i l’Escola Municipal de música de Mataró.

Les propostes didàctiques consisteixen en un recull de materials perquè equips educatius d’escoles, entitats de lleure i altres organitzacions interessades puguin fer activitats amb grups d’infants. Inclouen recursos per treballar aspectes com l’amistat, les cures i el dol.

El projecte va iniciar una campanya de finançament a través de la plataforma Verkami, arribant a recaptar més de 8.400 euros. Amb l’objectiu assolit, ‘Desplaçades’ es feia realitat i es presentava el mes de juny a la seu de l’associació sociocultural Lluïsos d’Horta de Barcelona.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari