Dia Mundial del Donant de Sang, un dia d’homenatge als herois que salven vides

FCVS
Autor/a: 
Alba Pueyo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dia Mundial del Donant de Sang, un dia d’homenatge als herois que salven vides

Autor/a: 
Alba Pueyo
FCVS

Resum: 

El Departament de Salut, la Federació Catalana de Donants de Sang i el Banc de Sang i de Teixits fa anys que treballen dia a dia per a la promoció i sensibilització del gest altruista i solidari de la donació de sang.

Cada dia es necessiten 1.000 donacions de sang a Catalunya per tal de garantir les suficients reserves de sang als hospitals d’arreu del territori. L’objectiu comú del Departament de Salut, el Banc de Sang i de Teixits i de la Federació Catalana de Donants de Sang és garantir aquest nivell de donacions dia rere dia amb la celebració de campanyes de sensibilització diàries als municipis catalans. “La tasca que hem de fer cada dia és molt gran, ja que som un únic banc de sang i tenim el compromís que no falti sang”, assegura la coordinadora d'associacions de Banc de Sang i de Teixits, Otília Ragull. No obstant això, els nivells d’autosuficiència actuals al territori català no serien possibles sense els donants de sang.

Història

El Dia Mundial del Donant de Sang se celebra des de l’any 2004, després que l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considerés que un col·lectiu tan gran, com és el dels donants de sang, mereixia tenir un dia de commemoració per la seva important funció arreu del món. La data escollida va ser el 14 de juny perquè just l’any 2004 es complia el centenari de la mort del metge austríac Karl Landsteiner, Premi Nobel de Medicina l’any 1930 i descobridor dels grups sanguinis tal com es coneixen avui dia. Cada país ho celebra de manera diferent, però sempre com a acte d’agraïment als donants de sang que amb les seves donacions salven milions de vides any rere any.

A Catalunya va començar a commemorar-se l’any 2005, i des de llavors cada any es porta a terme a un dels municipis catalans. L’acte consisteix en una jornada de treball i una part més institucional. Aquest any, la capital d’acollida és Lleida i la jornada inclou ponències de resultats, objectius i perspectives de futur. L’acte institucional, en canvi, compta amb representants del Departament de Salut, el Banc de Sang i de Teixits i la Federació Catalana de Donants de Sang. Amb aquest acte s’aprofita per agrair i fer un reconeixement social a la tasca dels donants amb més trajectòria que representen tot Catalunya.

Les dades del 2015

Durant el 2015 es van aconseguir un total de 247.747 donacions de sang a tot Catalunya. Una xifra que van fer possible les més de 188.000 persones que van donar sang, les 4.100 que van fer donacions de plasma i quasi un miler de plaquetes. Totes les donacions es van realitzar a través dels bancs de sang fixos de 17 hospitals o a través de les 4.000 campanyes organitzades a les universitats, empreses o als autobusos del Banc de Sang i de Teixits. Gràcies a l’èxit de totes aquestes campanyes, l’any passat hi va haver 35.000 persones que van donar sang per primera vegada, 2.000 més que el 2014.

Per tal de donar sang només cal ser major d’edat, pesar 50 quilos o més i, en cas de ser dona, no estar embarassada. Cal tenir en compte que, en general, la franja d’edat que aglutina més donants és la dels 36 als 55 anys, amb un total de 100.233 durant l’any passat, 53.984 de les quals són homes i 46.249 dones. L’edat amb menys donants de sang és la dels majors de 65 anys, on va haver-hi 3.663 donants el 2015.

El president de la Federació Catalana de Donants de Sang, Marc Ibars, assegura que els donants, tinguin l’edat que tinguin, se senten molt satisfets després de la donació. “Poques vegades la vida et dóna l’oportunitat de poder ajudar algú altre amb una cosa del teu cos” raona. Al seu torn, Ragull també pensa que el donant se sent molt feliç. “He arribat a veure gent plorant d’emoció després de la donació perquè sentia que havia fet una cosa útil”, explica.

La importància de donar sang regularment

La sang està composta per tres components: les hematies, el plasma i les plaquetes. Tots tres components caduquen a curt termini, amb la qual cosa s’han d’anar celebrant campanyes de donacions de manera recurrent. Les plaquetes, per exemple, tenen una caducitat de cinc dies i cada dia se’n necessiten per portar a terme tractaments oncològics als malalts de càncer. “És important donar sang amb periodicitat perquè necessitem 1.000 bosses els 365 dies de l’any”, assegura Ragull.

Ibars explica que cal donar-ne amb regularitat perquè “la persona que dóna periòdicament, dóna una sang molt segura que ha estat analitzada moltes vegades i difícilment canviaran els components sanguinis de les seves cèl·lules”. En canvi, “el donant nou, encara que es facin moltes analítiques, no ha tingut una quarantena de la sang com el donant recurrent”, assegura el president de la FCDS.

Al parer d’Otília Ragull, “la sang és vida, ja que hi ha persones que la necessiten per a poder sobreviure”. Una visió molt semblant és la de Marc Ibars, que considera que “donar sang és un gest senzill que salva vides perquè la sang no es pot fabricar”.

El paper dels voluntaris en el procés de la donació

Actualment tant els voluntaris del Banc de Sang i de Teixits com els de la Federació Catalana de Donants de Sang tenen una gran importància en el procés de la donació. La Federació compta amb 900 delegats territorials que s’encarreguen de gestionar les campanyes arreu dels 600 municipis catalans. D’aquesta manera, es posen en contacte amb els ajuntaments, van a les escoles per fer campanya entre els joves i parlen amb els mitjans de comunicació locals.

D’altra banda, també tenen convenis amb la Creu Roja, empreses, fundacions, i associacions de malalts receptors que també ajuden a organitzar les campanyes. Quan aquestes es porten a terme, “els voluntaris fan un procés d’acompanyament al donant: capten persones pel carrer, els expliquen com és tot el procés i un cop aquests han donat sang, els voluntaris els esperen en un refrigeri per donar-los esmorzar i agrair-los el seu gest solidari”, comenta Ragull.

La Maria Eugènia, voluntària des de fa quatre anys a l’Associació de Donants de Sang de l’Hospital de Sant Pau, va decidir començar a fer voluntariat un cop va jubilar-se. “Sempre he pensat que hi ha poca consciència de la donació de sang i vaig creure que era un bon àmbit on dedicar el meu temps lliure”, assegura. La Maria Eugènia va a l’Hospital Clínic cada setmana per ajudar al Banc de Sang de l’hospital. La seva tasca principal és promocionar la donació a les sales d’espera, als passadissos, a les consultes externes i a urgències. “Ajudem a estimular que hi hagi persones que vinguin a donar sang”, explica la voluntària.

No obstant això, des del Banc de Sang i de Teixits i de la Federació Catalana de Donants de Sang s’assegura que en el terreny de la donació de sang fan falta molts voluntaris, sobretot que gent jove comenci a entrar a la dinàmica de la donació de sang.

Sensibilització a les escoles, centres formatius i universitats

A part de fer campanyes de sensibilització en hospitals o als autobusos del Banc de Sang, ja fa gairebé deu anys que el Banc de Sang ha portat la importància de la donació de sang a les escoles i als centres de formació. El programa, en el marc de la metodologia “Aprenentatge Servei”, ensenya als nens i nenes de 6 a 18 anys els usos de la sang i com poden col·laborar amb la donació. L’activitat combina continguts científico-mèdics, de comunicació i de valors i acaba amb l’organització d’una campanya de donació de sang organitzada pels mateixos alumnes.

El curs passat 37.983 infants i joves de 198 centres formatius van participar en la iniciativa, aconseguint un total de 13.250 donacions en el marc d’aquest programa. De fet, des del Banc de Sang i de Teixits és un dels projectes que es considera més satisfactori. “Pensem que tota aquesta base farà que quan arribin a la majoria d’edat vegin la donació de sang com un fet normal”, assegura Ragull.

D’altra banda, a les universitats es porta a terme un programa específic, anomenat “University Attack”, que consisteix en deixar flyers i cartelleria als passadissos de la universitat amb missatges sobre la importància de donar sang.

Perspectives i reptes de futur

A Catalunya, el principal objectiu de futur del Banc de Sang i de la Federació és seguir garantint l’autosuficiència de reserves de sang. D’altra banda, també es vol aconseguir la involucració de gent jove a les campanyes i fer promoció per les xarxes socials i Internet. “Ens trobem amb un canvi. La gent gran es comunica d’una manera, com és per carta, i la gent jove, en canvi, per Internet, per això necessitem gent jove que mogui les eines 2.0”, explica Ibars. També, des de la Federació, es vol millorar el funcionament de les associacions adherides per tal d’aconseguir un funcionament més homogeni.

Pel que fa a les perspectives internacionals, s’està començant a coure un projecte a escala europea. L’objectiu és crear una entitat estrictament de països europeus per tal d’aglutinar les diferents maneres de promocionar la donació de sang. “Hi ha regions de cinc països, que són Portugal, Àustria, França, Itàlia i Espanya, que hem presentat un projecte amb una promoció que es diu ‘Europa dels ciutadans’ per tal de crear aquest organisme europeu”, argumenta el president de la Federació Catalana de Donants de Sang.

No obstant això, sensibilitzar la població de la donació de sang és molt complicat partint de la base que cada dia es necessiten un mínim de 1.000 donacions a Catalunya i la societat no és prou conscient de la necessitat de donar-ne. Al parer d’Ibars, encara hi ha molt camí per recórrer, ja que l’ideal seria “que la gent tingués assumida la importància d’aquest gest altruista sense tantes campanyes de promoció i publicitat”. Al seu torn, Ragull considera que és necessari que “la societat ajudi a fer gota d’oli per així aconseguir entre tots sensibilitzar i conscienciar de la necessitat de donar sang”.

Afegeix un comentari nou