Dincat demana protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat intel·lectual

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Eugenia Ifer
Dincat agrupa gairebé tres-centes entitats socials, representat el dret de 70.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya.  Font: Canva.
Els centres especials de treball (CET) són empreses socials que ofereixen feina remunerada a persones amb discapacitat per tal de garantir la seva integració laboral. Font: Canva.
Els centres especials de treball (CET) són empreses socials que ofereixen treball remunerat a persones amb discapacitat per tal de garantir la seva integració laboral. Font: Canva.
Dincat agrupa gairebé tres-centes entitats socials i representa el dret de 70.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya. Font: Canva.

Dincat demana protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat intel·lectual

Autor/a: 
Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’entitat insta que s’apliquin polítiques complementàries de contractació de persones amb discapacitat per fer front a l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) i, així, protegir els llocs de feina d’aquestes persones.

Dincat, una entitat que treballa per defensar els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya, ha demanat a les administracions públiques que es desenvolupin mesures per protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat intel·lectual davant el nou increment del salari mínim interprofessional.

Tot i que l’organització representant del sector de la discapacitat intel·lectual valora positivament el recent increment de l’SMI, que se situa en 1.080 euros mensuals, ha recordat la necessitat d’acompanyar aquesta iniciativa amb altres mesures per garantir l’ocupació d’aquest col·lectiu en situació de vulnerabilitat.

Actualment, l’estat ofereix una subvenció sobre l’SMI per fomentar la contractació de persones amb una discapacitat superior al 33%. L’Administració estatal abona el 55% o el 60% del salari, depenent de l’edat de la persona i, en el cas de Catalunya, la Generalitat va decidir contribuir amb un altre 5%, fent que l’empresa o entitat contractant hagi d’abonar només el 40% del salari.

“Des de Dincat demanem que augmenti la subvenció almenys un 5%, com s’ha fet en altres ocasions, per fer front a l’increment de l’SMI. Quan les empreses noten que pugen les seves despeses, volen veure que aquest increment està justificat amb la feina que realitzen les persones treballadores, es tornen més exigent. En el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual aquesta situació pot provocar que perdin la seva feina, ja que la seva productivitat és més baixa”, manifesta Víctor Galmés, director de Dincat.

Només una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual té feina

Segons les estadístiques anuals sobre ocupació de l’Institut Nacional d’Estadística, una de cada cinc persones amb discapacitat intel·lectual treballa.

“Una xifra del tot preocupant, tenint en compte que el treball és un dels principals mecanismes d’inclusió social”.

Els centres especials de treball (CET) són iniciatives que ajuden a garantir el dret a treballar a milers de persones amb grans dificultats d’inserció laboral. Per aquest motiu, des de Dincat insisteixen en la necessitat de continuar dignificant el treball i la qualitat de vida d’aquestes persones, i en la importància de garantir la viabilitat dels CET d’iniciativa social que, en definitiva, són els que garanteixen el dret a la feina de milers de persones amb majors dificultats d’inserció laboral.

“Cal recordar que, a més d’aquesta pujada de l’SMI, també s’ha aplicat una cotització addicional: el mecanisme d’equitat intergeneracional. Aquesta nova despesa, que repercuteix tant en les persones treballadores com en les empreses, no està bonificada i, per tant, no exonera els centres especials de treball. Aquesta realitat dificulta la viabilitat d’aquests centres, ja que han de fer front a la pujada de l’SMI i, al mateix temps a la nova cotització, que a diferència de la resta de despeses de la Seguretat Social, no està exonerada”, afirma Galmés.

Formació dual adaptada

Així mateix, Dincat fa una última demanda: “Per tal de continuar millorant l’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual, cal desenvolupar formacions duals adaptades, amb caràcter de formacions que es fan als llocs de feina. Aquesta eina és primordial per augmentar la productivitat i ocupabilitat de les persones treballadores perquè, en l’actualitat, les persones amb disparitat intel·lectual encara no tenen formacions professionals adaptades”.

Afegeix un comentari nou