Dincat reclama compromís a l’administració pública per una inserció laboral més inclusiva

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Una persona amb discapacitat intel·lectual en el seu lloc de treball. Font: Dincat
Una persona amb discapacitat intel·lectual en el seu lloc de treball. Font: Dincat
La Covid-19 ha afectat molt la inserció laboral de les persones amb especials dificultats. Font: Dincat
La Covid-19 ha afectat molt la inserció laboral de les persones amb especials dificultats. Font: Dincat

Dincat reclama compromís a l’administració pública per una inserció laboral més inclusiva

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

La federació representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya mostra xifres per donar una alerta: només una de cada cinc persones actives amb discapacitat intel·lectual té feina.

Impulsar la incorporació al mercat de treball amb mesures de discriminació positiva, reforçar la compatibilitat entre prestacions socials i la feina remunerada i avançar cap a una millor regulació de la jubilació anticipada són algunes de les propostes que Dincat fa coincidint amb l’1 de maig, Dia del Treball. Dincat aplega gairebé 300 entitats socials i representa els drets de més de 40.000 persones amb discapacitat intel·lectual.

Davant l’evidència que només una de cada cinc persones actives amb discapacitat intel·lectual té feina, el director de Dincat, Carles Campuzano, demana “avançar cap a l’objectiu de garantir el dret al treball de tothom incrementant les oportunitats de trobar feines adequades per a totes les persones amb discapacitat intel·lectual que vulguin treballar”.

De fet, la Convenció dels Drets de les persones amb discapacitat de l’ONU diu que una feina socialment útil i dignament remunerada és un dret que tenen totes les persones amb discapacitat intel·lectual. “Una gran aliança entre el sector social, les empreses i les administracions per assolir aquest objectiu durant els propers anys” és la via que veu Campuzano per trencar aquesta escletxa.

La taxa d’ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual només arribava al 20,4%, mentre que la de les persones sense cap discapacitat se situava en un 66,9%. Això representa que tan sols una de cada cinc persones en actiu amb discapacitat intel·lectual està treballant, segons dades de l’INE de l’any 2019.

Pel que fa a salaris, les persones amb especials dificultats perceben un salari equivalent al 82,9% del que cobraria una persona sense discapacitat en el mateix nivell professional. A més, la difícil inserció de les persones amb discapacitat s’ha vist agreujada arran de la crisi de la Covid-19 i prop d’un 10% de persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental ocupades a l’empresa ordinària ha perdut la seva feina en l’últim any.

Dincat presenta un informe amb prop de cinquanta propostes per avançar cap a un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible realitzat pels professors Ricardo Esteban i Carolina Gala del Centre d’Estudis i Recerca per a una Societat Inclusiva (CERSIN-UAB). Incrementar els recursos, els suports i el finançament per a la contractació de les persones amb discapacitat intel·lectual és un dels principals reptes que planteja l’informe.

Mesures urgents

En aquest sentit, ‘Propostes per avançar cap a un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible per a les persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats’ proposa vincular els suports als itineraris d’inserció laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual a les necessitats personals que tenen al llarg de la seva vida, amb independència del fet que estigui treballen en un Centre Especial de Treball o en una empresa ordinària, així com incrementar de manera significativa les ajudes per a la contractació.

Augmentar l’actual quota del 2% de reserva de llocs de treball prevista legalment per a persones amb especials dificultats fins al 4%, l’increment dels recursos destinats als Centres Especials de Treball fins a arribar a cobrir el 75% del Salari Mínim Interprofessional per assegurar-ne la sostenibilitat i adaptar la possibilitat de jubilació anticipada a les necessitats d’unes persones que tenen un envelliment molt prematur són altres punts de l’informe.

La mateixa Dincat i AMMFEINA han advertit que tres de cada quatre Centes Especials de Treball van tancar el 2020 amb pèrdues i que el 77,5% van tancar l’any passat amb una facturació inferior a la prevista.

Afegeix un comentari nou