El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi visibilitza i reivindica la problemàtica del suïcidi a Catalunya

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Suport Tercer Sector
El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi es commemora des de l'any 2003. Font: Canva. Font: Canva.
La mort per suïcidi ja és la primera causa de mort no natural a Catalunya i l'Estat espanyol per davant dels accidents de trànsit. Font: Canva.
 Font: Canva.
El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi es commemora des de l'any 2003. Font: Canva.

El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi visibilitza i reivindica la problemàtica del suïcidi a Catalunya

Autor/a: 
Suport Tercer Sector
Suport Tercer Sector

Resum: 

Des de l'any 2003, cada 10 de setembre es duu a terme aquesta jornada dedicada a la conscienciació del suïcidi, que ja suposa la primera causa de mort no natural tant a Catalunya com a l'Estat espanyol.

El Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi es commemora des de l'any 2003 i sorgeix d'una iniciativa de l'Associació Internacional per a la Prevenció del Suïcidi (IASP) i l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Segons les últimes dades aportades pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), un total de 607 persones van morir per suïcidi l'any 2022, un 5% més que el 2021. Actualment, a més, ja és la primera causa de mort no natural a Catalunya i a l'estat espanyol, per davant dels accidents de trànsit, i incideix, especialment, en la joventut d'entre quinze i vint-i-nou anys.

Per a fundacions i entitats com Salut Mental Catalunya, l'Associació per a la Prevenció del Suïcidi i l'Atenció al Supervivent (APSAS) i Després del Suïcidi - Associació de Supervivents (DSAS), el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi no és només una reivindicació, sinó que també suposa una oportunitat per parlar-ne i trencar l'estigma que existeix al seu voltant.​

Des de l'any 2019, Salut Mental Catalunya va encetar la campanya 'Parlar i escoltar salva vides', una iniciativa que es replica anualment amb l'objectiu de posar sobre la taula la problemàtica del suïcidi. El psicòleg i membre de l'equip d'APSAS, Joan Roa, destaca la importància tant de la campanya de la qual formen part com de la jornada: "És necessari, sobretot, perquè ajuda a la conscienciació i a la visibilització d'una problemàtica social que suposa un problema de salut pública, especialment, en la joventut".

En aquest sentit, el psicòleg d'APSAS valora la necessitat de dur a terme accions de sensibilització a nivell local, ja que és l'àmbit més proper als ciutadans perquè els arribi la informació i prenguin consciència de quin és el seu paper. "Totes i tots podem ser agents preventius del suïcidi, no només els professionals de la salut mental. El suïcidi no és culpa de ningú, però és responsabilitat de tota la societat", remarca Joan Roa.

Una de les iniciatives promogudes des de l'entitat DSAS, per exemple, és l'habitual campanya 'Obre els ulls. Acosta't. Parla', que té lloc simultàniament uns dies abans de la celebració del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi a llocs com l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital de la Mar, l'Hospital Clínic i l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona, centres compromesos amb la prevenció del suïcidi.

No obstant això, el portaveu i coordinador dels grups de suport de l'associació DSAS, Carles Alastuey, insisteix que les últimes dades sobre el suïcidi a Catalunya no són bones: "Aquest fet ens ha de permetre reflexionar sobre els recursos econòmics que s'hi destinen i sobre el fet que les polítiques públiques dutes a terme no estan funcionant. Tractar el suïcidi encara és un tabú, una qüestió invisibilitzada".

Alastuey conclou que la informació, la formació i l'acompanyament són les claus per fer-hi front de manera òptima: "És necessari parlar-ne obertament perquè no fer-ho dificulta la seva prevenció i abordatge".

Afegeix un comentari nou