Àmbit de la notícia
Social

Quins són els drets i deures del voluntariat? Abans i després de la Llei del voluntariat i de foment de l'associacionisme

Entitat redactora
FCVS
  • La nova llei afegeix drets i deures de les persones voluntàries i a la vegada, amplia l'abast d'alguns ja implementats.
  • Foto després de l'aprovació de la Llei. (Font: Parlament de Catalunya)
  • La Llei regula, per primer cop, el model català del voluntariat, a més de tenir la finalitat de vetllar per l’associacionisme i el voluntariat
  • Imatge del dia de l'aprovació de la Llei (Font: vicaccio.vicentitats.cat/)

Aquesta llei té per objecte, fonamentalment, fomentar, reconèixer, protegir i donar a conèixer l’associacionisme i el voluntariat com a agents de transformació social.

La Generalitat de Catalunya es va comprometre a preservar el voluntariat,  ja l’any 1991, amb la promulgació de la Llei 25/1991, del 13 de desembre, una llei pionera a l’Estat, per la qual es crea l’Institut Català del Voluntariat, . Posteriorment el reconeixement va ser a través de la Carta del Voluntariat de Catalunya, reconeguda pel Parlament de Catalunya per mitjà de la Resolució 98/V, del 29 de maig de 1996.

Transcorreguts els anys, es va considerar primordial actualitzar els drets i els deures dels voluntaris i de les organitzacions que els acullen, a fi de vetllar i garantir el desenvolupament de la tasca en la qual col·laboren. Per aquest motiu, en la nova llei, les persones voluntàries, igual que les entitats i els beneficiaris de l’acció voluntària, compten amb un llistat de drets i deures els quals els emparen.

La importància de delimitar els drets i els deures dels voluntaris, de les organitzacions que els acullen, i també dels destinataris o beneficiaris rau en el fet que de la relació i la confluència entre ells es desprèn una concepció del dret que no és possible sense una referència al deure. En el capítol II de la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l'associacionisme recull, per tant, la voluntat d’articular un sistema de drets i deures que garanteixi els principis bàsics de l’acció voluntària i el respecte pel model català del voluntariat.

Nous drets de les persones voluntàries recollits a la Llei (Article 8)

d) Formalitzar la vinculació amb l’entitat amb el full de compromís corresponent, d’acord amb l’article 7.

e) Disposar d’acreditació o identificació com a voluntaris.

f) Obtenir un certificat de llur participació en els programes de les entitats de voluntariat, en el qual s’han de fer constar, com a mínim, la naturalesa de l’acció voluntària i el període i el total d’hores en què s’ha desenvolupat.

g) Tenir el reconeixement de l’experiència adquirida en tasques d’associacionisme i en programes de voluntariat per mitjà dels processos d’acreditació de competències adquirides per vies no formals d’acord amb la normativa vigent.

i) Rebre informació sobre les condicions de seguretat, higiene i salut adequades a la naturalesa i les característiques de l’activitat voluntària, i acomplir llur tasca en aquestes condicions.

m) Desvincular-se de la tasca voluntària en el moment que ho considerin pertinent.

n) Els altres que els reconeix l’ordenament jurídic.

Tot i no ser nous, els dos primers apartats dels drets de les persones voluntàries amplien la seva definició.

En l'article 8a, on es parla del dret a "obtenir de l’entitat de voluntariat en què col·laboren informació sobre la missió, la finalitat i el funcionament de l’entitat, sobre el sentit i el desenvolupament de l’acció voluntària", ara també es contempla el dret a rebre informació sobre el paper i l’itinerari que tenen les persones voluntàries dins l’entitat. Pel que fa a l'article 8b, on es fa referencia al dret de rebre la formació necessària per a l'acompliment de l'activitat, afegeix el dret d'estar informats del disseny de l’itinerari formatiu en el marc del projecte que desenvolupen i poder participar-hi.

Nous deures de les persones voluntàries recollits a la Llei (Article 9)

b) Participar activament en la formació acordada amb l’entitat de voluntariat per a l’acompliment de la tasca.

f) Respectar els drets i la dignitat dels destinataris de l’acció voluntària i dels altres voluntaris amb els quals col·laborin.

Pel que fa a l'apartat 9a dels deures del voluntariat, on es remarca la cooperació del voluntari en la consecució dels objectius de l'entitat o dels programes, aquest s'amplia i contempla que la persona voluntària ha de participar activament en els espais i mitjans que l'entitat ha previst per a fer efectiu un treball coordinat en els programes.

Per consultar la resta de drets i deures, que ja estaven inclosos en la Carta del voluntariat de Catalunya del 1996, poden clicar en el següent enllaç

Comparteix i difon

Comentaris

Laura Gaspà

(Usuari no registrat)

Info sobre llei voluntariat

FCVS

(Usuari registrat)

Comentari en resposta al comentari: Info sobre llei voluntariat

Hola Laura,

Si vols més informació sobre la llei pots consultar el nostre apartat web: http://voluntaris.cat/lleidevoluntariat

Gràcies!

Afegeix un nou comentari