Editada una guia per fer equips de voluntariat amb mirada accessible i inclusiva

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau
Un moment de la presentació de la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, conduïda per la periodista Mònica Terribas. Font: FCVS
Un moment de la presentació de la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, conduïda per la periodista Mònica Terribas. Font: FCVS
Més d'un centenar de persones segueixen la presentació de la guia per incorporar la diversitat en el voluntariat. Font: FCVS
Més d'un centenar de persones segueixen la presentació de la guia per incorporar la diversitat en el voluntariat. Font: FCVS
Una de les sessions de treball que es van fer amb persones voluntàries i responsables de voluntariat per elaborar la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’  Font: FCVS
Una de les sessions de treball que es van fer amb persones voluntàries i responsables de voluntariat per elaborar la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’ Font: FCVS

Editada una guia per fer equips de voluntariat amb mirada accessible i inclusiva

Autor/a: 
Sònia Pau
FCVS

Resum: 

El dret de la ciutadania a la participació i, concretament, la seva aportació a través de l'acció voluntària és el punt de partida del document de la Federació Catalana de Voluntariat Social.

Els equips de voluntariat construïts des de la diversitat i la inclusió aporten riquesa a les entitats socials i als seus projectes. D’això n’estan segures les professionals de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), però alhora són conscients que no és fàcil construir i consolidar aquests equips. Per això han editat la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’.

Més d’un centenar de persones han assistit a l’acte de presentació de la guia, celebrat en format virtual i conduït per la periodista Mònica Terribas. “El voluntariat pot ser un espai per a tothom. Moltes entitats no és que no ho vulguin, sinó que potser els falta la figura de coordinació i també formació per fer-ho realitat”, apunta Esther Prats, tècnica de la FCVS de la província de Barcelona i coautora de la guia, juntament amb Aurora Lonetto, tècnica de l’Àrea de salut i comunitat de la FCVS.

A més de donar elements perquè les entitats tinguin pistes per incorporar la diversitat en el voluntariat, la guia constata que l’acció voluntària és un element de transformació social. De fet, el document parteix del dret de la ciutadania a la participació i, concretament, de poder fer la seva aportació a través del voluntariat.

En aquest sentit, la FCVS planteja que tothom pot trobar el seu lloc per participar i l’objectiu del document és precisament aportar elements per ajudar les entitats a reflexionar sobre com definir els perfils de voluntariat i com acompanyar les persones voluntàries un cop s’hi incorporen.

Cultura del voluntariat

“Hem de construir la cultura del voluntariat. Ha de ser un treball sense pausa, però sense pressa per arribar a garantir aquesta participació de la qual parlem”, indica Lonetto. Les autores insisteixen que quan es parla d’accessibilitat no es limita a les persones que tenen una discapacitat, sinó que també s’hi inclouen les persones grans o les persones d’orígens diversos que potser el que no dominen és la llengua.

Prats recorda que, tal com recull la UNESCO, la inclusió és un enfoc que respon positivament a la diversitat de les persones i a les diferències individuals, entenent que la diversitat no és un problema, sinó una oportunitat per a l’enriquiment de la societat. Així, es recomana a les entitats, sempre que sigui possible, que tinguin una persona responsable de voluntariat i que estigui formada sobre l’atenció a la diversitat.

El document, que complementa el treball ‘Voluntariat Social. Manual de gestió’, publicat per la FCVS l’any 2016, està organitzat per capítols molt pràctics i està pensat per acompanyar a fer el pas a les entitats decidides a incorporar l’accessibilitat en els seus programes de voluntariat.

Les autores també destaquen el valor que la publicació sigui un treball en xarxa. A través de diferents sessions de treball, hi han participat una cinquantena d’entitats socials, federacions, xarxes d’acció i també persones voluntàries. L’Associació Lectura Fàcil s’ha encarregat de fer el material comprensible per a totes les persones que el llegeixin.

Afegeix un comentari nou