El 30% de la gent gran viu en situació de soledat no desitjada
Comparteix
ABD llença la campanya ‘QueTotsElsDiesSiguinDimecres’ per sensibilitzar amb un vídeo sobre aquesta realitat.
Gairebé una de cada tres persones grans viuen en situació de soledat no desitjada. La xifra, extreta d’estudis elaborats per l’Associació Benestar i Desenvolupament a diferents zones de l’Estat, mostra que el 30% de la gent gran se sent sola (seguint l’escala UCLA) en termes quantitatius, arribant al 50% segons una avaluació qualitativa de la recerca. En aquest context, l’ABD ha llençat la campanya ‘QueTotsElsDiesSiguinDimecres’, una iniciativa per sensibilitzar a la població sobre la soledat no desitjada en la gent gran.
No tenir ningú amb qui parlar, no rebre cap trucada al telèfon o no tenir cap persona que se n’adoni si has tingut un accident són algunes de les situacions que viuen les persones grans que s’han quedat soles, i que no compten amb una xarxa de suport al seu voltant. Precisament, amb l’espot realitzat amb la col·laboració de la periodista Mònica Terribas i de l’equip tècnic de producció d’El Matí de Catalunya Radio, es persegueix donar visibilitat a aquestes situacions no desitjades. Terribas ha col·laborat posant la veu en off al vídeo, que es difondrà en tres llengües.
En aquest sentit, l’estudi dut a terme des de les zones més rurals a Catalunya fins als nuclis més urbans de València o Madrid, es presentarà en els propers mesos amb tot un seguit d’avaluacions de les causes i efectes de la gent gran, així com una proposta de mesures per combatre aquesta soledat. Entre les causes, destaquen canvis importants en la vida de les persones com la viudetat, la pèrdua d’amistats o familiars o l’aïllament social.
“Hem de definir determinants sociosanitaris objectius i desplegar diferents instruments de manera transversal per donar resposta a aquesta i altres situacions que afecten al benestar i qualitat de vida de les persones quan envelleixen”, ha subratllat Pilar Rodríguez, directora de la Unitat Operativa Sociosanitària i adjunta a la gerència de l’entitat. Des d’ABD animen a la implicació de la ciutadania, entitats, institucions i empreses per fomentar accions de solidaritat i trencar amb la discriminació per motius d’edat.
La soledat no desitjada, una qüestió de gènere i de salut mental
Com en altres aspectes de la vida quotidiana, les dones són les principals perjudicades. Segons dades aportades per ABD, són les dones grans amb menys recursos les que tenen sentiments més intensos de soledat emocional. A això, se li afegeix la relació directa entre soledat i demència, amb un augment del risc de patir malalties cardiovasculars o amb trastorns de l’estat d’ànim com la depressió, l’ansietat o fòbies, entre d’altres.
Afegeix un nou comentari