El 32,5% de les treballadores de la llar a l'estat espanyol viu sota el llindar de la pobresa

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo
Magaly Rivera, treballadora de la llar Font: Pablo Tosco / Oxfam Intermón
Magaly Rivera, treballadora de la llar

El 32,5% de les treballadores de la llar a l'estat espanyol viu sota el llindar de la pobresa

Autor/a: 
Carla Fajardo
Ravalnet

Resum: 

Un informe d'Oxfam Intermón confirma que és un dels sectors més afectats per la precarietat i la pobresa.

El 32,5% de les treballadores de la llar a l'estat espanyol viu sota el llindar de la pobresa i una de cada sis es troba en una situació de pobresa "severa" i viu amb menys de l'equivalent a "16 euros al dia", segons dades del 2019. Un estudi d'Oxfam Intermón sota el títol 'Essencials i sense drets' publicat aquest dimarts confirma que el sector és un dels més afectats per la precarietat i la pobresa.

L'entitat demana acabar amb aquesta desigualtat i denuncia que no disposen de drets laborals essencials com la prestació per desocupació, la negociació col·lectiva o la protecció per acomiadament. Segons els càlculs d'Oxfam Intermón, el 36% de la seva feina es presta en l'economia submergida, és a dir, que les persones ocupadores no abonen les corresponents cotitzacions, el que equivaldria a 2.600 milions d'euros en salaris i a 820 milions d'euros que perd la Seguretat Social.

Més exposades al virus

Es tracta d'una situació de desigualtat que no ha fet més que empitjorar amb la pandèmia. La primera onada va destruir tres llocs de feina de treballadores de la llar per cada lloc de feina prescindit del conjunt del mercat. Es va perdre el 8,3% de la feina del col·lectiu mentre va baixar un 2,6% en el conjunt del mercat laboral. A més, es van veure més exposades al virus: en el moment en què el 9,9% de la població general s'havia infectat de covid-19, el 16,3% de les treballadores de cures a domicili havien contret la malaltia.

"Fa un any, quan per unes setmanes tot es parava, una única cosa no ho va fer: la feina de cures. Tot i que aquest nombrós col·lectiu desenvolupa una tasca imprescindible i amb un valor incalculable perquè la nostra societat pugui avançar, no tenen legalment reconeguts els mateixos drets que la resta de les persones assalariades ", denuncia la responsable de polítiques públiques d'Oxfam Intermón, Liliana Marcos. I és que en èpoques de crisi la situació s'agreuja. "Sempre és pitjor. Abusen més. Jo ara estic sense feina i pregunto al meu entorn: totes les feines són sense assegurança, sense contracte, fins i tot en la cura de nens i nenes. Si vols, bé i si no, et diuen: doncs mira, hi ha moltes dones així ", explica la Maria, de 54 anys, treballadora de la llar.

Afegeix un comentari nou