Àmbit de la notícia
Social

El Banc de Sang impulsa la campanya ‘Dona que dona sang’ amb motiu del 8M

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa VIlaseca
  • Campanya Dona que dona sang
    Font: Banc de Sang
  • Campanya Dona que dona sang
    Campanya Dona que dona sang Font: Banc de Sang
  • Campanya Dona que dona sang
    Campanya Dona que dona sang Font: Banc de Sang

La campanya és un homenatge a milers de dones que cada any donen sang.

El Banc de Sang anima a totes les dones donants que puguin a fer una donació del 2 al 8 de març. Les donants que s’animin a visitar un centre de donació als principals hospitals es podran fer fotos i recollir xapes distintives amb la imatge de la campanya. També podran compartir les seves fotos i animar tothom a donar a través de les xarxes amb l’etiqueta #Donaquedonasang.

www.donaquedonasang.cat es poden conèixer 8 superdonants, les més actives i representatives en donació de sang i plasma a Catalunya, 2 de cada província. Aquestes dones són un símbol de la donació de sang dels darrers anys. L'Aurora Masip, Responsable de Donacions, ens explica que "el Banc de Sang vol agrair la fidelitat a totes les dones que regularment venen a un punt de donació de sang." 

Emulant el cartell de la famosa Rosie the Riveter utilitzat històricament com a símbol de la reivindicació feminista,  el web recull les fotografies d'aquestes superdonants  i dona a conèixer els seus testimonis i història.

Així hi trobem la Paqui, la donant centenària més jove i amb unes plaquetes màgiques; la Maria Teresa, per a qui anar al Clínic a donar s’ha convertit en una reunió d’amics; la Nanci, a qui reconforta pensar en qui rebrà la seva sang; la Maria, que dona des que un familiar seu ho va necessitar, la Montserrat, que ho té anotat a la seva agenda, la Josefa, que anima a perdre la por a les agulles, la Isabel, que ho fa perquè li diu el cor i l'Ángeles, que se sent feliç de poder ajudar.

Són els testimonis de dones que han fet de la donació de sang, plasma o plaquetes un gest periòdic i constant de la seva vida. També es poden consultar les campanyes de tota la setmana o compartir per Whatsapp un missatge per animar a amics, familiars i coneguts a donar durant la setmana.

El Dr. Enric Contreras, Director Assistencial del Banc de Sang, ens comenta que "dediquem la setmana a les dones donants com a reconeixement pel seu altruisme constant. A més de donar sang, també fan donacions exclusives de les dones com el cordó umbilical o la llet materna. Són un gran exemple de solidaritat".

Les dones superen els homes el 2019

Tot i que el nombre d’homes i dones donants de sang ha estat similar els darrers anys, l'any 2019 les dones han agafat més distància ja que han estat 1.600 donants més que els homes, amb un total de 94.598. Es tracta de l'any en que han obtingut un marge més destacat. La franja d'edat més destacada és la dels 18 als 25 anys amb moltes dones que donen per primera vegada.

Cal destacar el fet que els homes continuen fent més donacions ja que, a diferència de les dones, poden donar sang fins 4 cops l’any. En canvi, Les dones poden fer-ho 3 cops l'any com a màxim ja que, a causa de la seva constitució, les dones tenen els nivells d’hemoglobina més baixos, i a més, en el període fèrtil, perden sang regularment. 

A més, les donants no poden donar sang durant l’embaràs però sí a partir dels 6 mesos després del part en cas d’alletar un fill, i sempre encara que s’estigui en els dies de menstruació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari