El Casal dels Infants necessita cinc-centes persones voluntàries per cobrir l’estiu

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Les activitats de lleure i educatives del Casal dels Infants aquest estiu arribaran a més de 1.600 infants i joves de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt. Font: Casal dels Infants
Les activitats de lleure i educatives del Casal dels Infants aquest estiu arribaran a més de 1.600 infants i joves de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt. Font: Casal dels Infants
Sortir de la ciutat i estar en contacte amb la natura és un dels objectius de les activitats d'estiu del Casal dels Infants. Font: Casal dels Infants
Sortir de la ciutat i estar en contacte amb la natura és un dels objectius de les activitats d'estiu del Casal dels Infants. Font: Casal dels Infants

El Casal dels Infants necessita cinc-centes persones voluntàries per cobrir l’estiu

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

L’entitat arribarà a més de 1.600 infants i joves en situació vulnerable amb casals, colònies, campaments i camps de treball entre juliol i agost.

Les activitats de lleure i educatives que el Casal dels Infants desplega aquest estiu arribaran a més de 1.600 infants i joves de Barcelona, Badalona, Sant Adrià del Besòs, Santa Coloma de Gramenet i Salt. “Serà el nostre tercer estiu en context pandèmia, però si es continua amb les mateixes recomanacions sanitàries podem recuperar la dinàmica de grups d'abans del 2020”, explica la directora de directora de Comunicació, Incidència i Sensibilització del Casal dels Infants, Raquel Ortega.

Organitzar-ho tot fa necessari el suport d’unes cinc-centes persones voluntàries. “Recuperar dinàmiques del 2020 és una gran notícia -hi afegeix Ortega-, perquè vol dir poder fer activitats conjuntes de grups més grans que és molt més enriquidor i divertit per als infants”. Tampoc caldrà, per exemple, quadrar en torns els horaris d'entrada, sortida i menjador.

Algunes d’aquestes activitats d’estiu ja han començat aquesta setmana, perquè ja no hi ha escola i moltes famílies no es poden organitzar per atendre els infants. “Poder passar les vacances sense mascareta és també poder tornar a connectar des dels somriures que són tan necessaris!”, destaca Ortega.

Garantir-los un espai segur on passar-s'ho bé i reforçar el que han après a l'escola són els eixos de totes les activitats. Per tirar-les endavant es necessiten dues-centes persones voluntàries al Raval (Barcelona); cent vint-i-cinc a Sant Roc i Llefià (Badalona); un centenar al Raval, Santa Rosa i Fondo (Santa Coloma de Gramenet); una cinquantena al Besòs i el Maresme, el Besòs i la Mina (Barcelona i Sant Adrià de Besòs) i una trentena a Salt.

La responsable de Voluntariat de l’entitat, Eli Puente, explica que es necessiten persones entre 16 i 40 anys, que tinguin energia i ganes de fer activitats d’estiu: “L’important és que tinguin vitalitat i ganes de col·laborar participant d’un equip educatiu, compromesos socialment i que vulguin realitzar, sobretot, activitats lúdiques”.

Es demana una col·laboració mínima d’entre una i dues setmanes, de dilluns a divendres. I pel que fa a franges, hi ha voluntariat per a dies sencers, només de matí, de migdia o de tarda.

Equitat educativa

Les activitats lúdiques es barregen amb espais de reforç educatiu. “Combinem el passar-s’ho bé en colònies i campaments per gaudir de la natura i conèixer llocs nous, amb oportunitats de treball en equip, treballar la responsabilitat i les habilitats socials”, detalla Ortega.

Hi afegeix que si no tenen accés a activitats de lleure educatiu, els infants i adolescents en situació de vulnerabilitat tenen una pèrdua d’aprenentatge durant l’estiu equivalent a dos o tres mesos d’escolarització, segons assenyalen diversos estudis. “Això, al final de la primària, es tradueix en tres anys de diferència en el nivell d’aprenentatge entre els infants afavorits i els desafavorits”, destaca Ortega.

Com altres entitats socials, quan escoles i instituts tanquen, el Casal és l’espai de referència que segueix obert per a moltes famílies amb pocs recursos.

“La realitat és que des de fa anys encadenem crisis i sembla que les famílies no poden aixecar cap. Això compromet enormement les oportunitats presents i futures d'aquests infants”, insisteix Ortega. “Fem el que podem -diu-, treballem molt coordinadament amb els serveis socials de cada ciutat, tot i que també estan desbordats, amb les escoles i altres organitzacions socials per garantir entre totes i tots els drets d'aquests nens i nenes i el suport als seus pares i mares”.

Al llarg de tot l'any, professionals i voluntariat estiren el fil de l'imaginació per fer l'acompanyament i en surten experiències sorprenents com ara ‘Un conte, una il·lusió’, un recull de cinc relats escrits per infants del centre obert del Casal dels Infants del barri del Raval de Barcelona.

Les persones interessades a fer una col·laboració econòmica per a les activitats d'estiu poden trobar informació al web del Casal i per fer voluntariat es pot demanar més informació enviant un missatge de WhatsApp al 682 20 09 11 o bé escrivint a voluntariat@casaldelsinfants.org.

Afegeix un comentari nou