El Centre LGTBI invoca els esperits que fugen de la norma

Colectic-comunitari
Cartell amb el logotip del Centre LGTBI de Barcelona amb una persona portant una bandera de l'arc de Sant Martí i trans enganxada a la motxilla. Font: Paula Jaume
Cartell amb el logotip del Centre LGTBI de Barcelona amb una persona portant una bandera de l'arc de Sant Martí i trans enganxada a la motxilla. Font: Paula Jaume

El Centre LGTBI invoca els esperits que fugen de la norma

Colectic-comunitari

Resum: 

'Espiritualitats' és el cicle de programació que s'estendrà d'octubre a desembre.

Al llarg de la història, les pràctiques espirituals han estat reprimides i ridiculitzades esdevenint espais de resistència de les dissidències. Ara, el Centre LGTBI de Barcelona presenta el cicle de programació 'Espiritualitats' que s'estendrà d'octubre a desembre per explorar les potencialitats de l'espiritualitat en relació a la llibertat sexual, relacional i de gènere.

La temàtica dona peu a parlar de l'enllaç amb el passat i el present del col·lectiu LGTBIQ+ pel que fa al càstig i a la discriminació de tot allò que se surti de la religió majoritària, però també sobre com trobar una tradició espiritual on hi tingui cabuda la diversitat.

Des d'una exposició-aquelarre a un curs de tarot

El cicle començarà amb una cerimònia d'iniciació conformada per una exposició-aquelarre que recupera identitats dissidents perseguides. Julia Pardo i Xeito Fole, del Centre, n'han fet la curadoria, i hi participen activistes feministes andaluses del Santo Coño Insumiso de Barcelona, ConBivencias, Leticia P. F. de Bobadilla, Mer Gómez, Natalia Saldaña, Rapha Hu, Roberta Marrero, i Victoria Villasana, Paula Tikay, Daniela Benítez i Daniela Efímera, del col·lectiu Las Migras de Abya Yala.

Durant aquests mesos, també es faran les rutes guiades organitzades per Barcelona Rebelde per recórrer els carrers de Ciutat Vella a la recerca del rastre d'aquelles tradicions espirituals amb afectivitats i sexualitats que no encaixaven en l'hegemonia catòlica.

La poeta i educadora sociocultural Txus García farà un curs sobre tarot en què els arcans majors ens conviden a fugir de la uniformitat.

Religió LGTBI

Aquest cicle convida a la reflexió a través de taules rodones, per exemple, sobre com es viu l'espiritualitat des dels marges de la cisheteronorma, amb la participació de l’Associació Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (ACGIL), entre d'altres; i sobre la mort i els seus rituals, amb el col·lectiu DU-DA.

També hi haurà una conversa sobre el llibre 'Brujería y contracultura gay' (Descontrol, 2015).

Com acompanyar la mort de persones dissidents

El Centre ha organitzat, a més, la formació 'Morir queer. Acompanyament i espiritualitats possibles' dirigida a persones que acompanyen d'altres en el final de les seves vides, a càrrec del col·lectiu Som Provisionals, el 14 de desembre. En aquesta trobada, es parlarà sobre com acompanyem les persones dissidents excloses de les creences religioses i sobre com trobar espiritualitats en les quals hi tinguin cabuda altres gèneres, afectes i sexualitats alhora d'enfrontar-nos al dol.

Afegeix un comentari nou