El Col·legi de Periodistes llança el programa 'Debats solidaris'
Comparteix
Conèixer i entendre per explicar allò que passa. La Comissió Periodisme Solidari del Col·legi de Periodistes recupera una de les funcions fonamentals del periodisme i estrena el programa Debats solidaris, amb l’objectiu d’obrir una finestra a temes presents a la nostra realitat, però que sovint passen desapercebuts als mitjans de comunicació.
Debats solidaris comença amb un cicle de xerrades sobre diverses parts del món i les circumstàncies que fan que alguns dels seus habitants es vegin obligats a emigrar. Totes les sessions, obertes al públic, estan orientades especialment als periodistes, per tal d'oferir-los claus per entendre millor d'una banda el context dels països d’origen i, de l'altra, el xoc cultural que poden patir els nouvinguts i nouvingudes quan arriben a casa nostra: un repte que pretén superar tòpics i aprofundir en les causes i conseqüències dels moviments migratoris i la creació de minories.
A la vegada, la Comissió de Periodisme Solidari també pretén oferir un espai de trobada i intercanvi que permeti el contacte de periodistes amb potencials fonts d'informació.
El Primer cicle de Debats: Una mirada a l’est
- Dilluns, 31 de gener
- Qui som els Roma? Qui som els gitanos?, a càrrec del periodista Sebastián Porras. Hi ha algunes possibles respostes. Començarem amb la història: l’origen a la Índia fa deu segles aproximadament, el viatge, l’arribada a la península ibèrica el 1425, la Pragmàtica de Medina del Campo del 1499, la Gran Batuda de Gitanos del 1749, l’Holocaust nazi, la democràcia i la Constitució.
- Divendres 18 de febrer
- Rússia, 20 anys sense l'URSS, a càrrec de Maixa Oganissian, periodista i professora de rus de l'Escola Oficial d'Idiomes de Barcelona. Introducció a càrrec de Llibert Ferri, periodista, ex-corresponsal a Rússia i l'antiga Europa comunista.
- Dijous 17 de març
- Armènia 100 anys després, a càrrec d’Anna Manukian, filòloga, cursa l’últim any del doctorat i treballa en la seva tesi 'Reflex del genocidi armeni en les obres literàries del segle XX' i José Mihran Akdag, descendent de la 3ª generació del genocidi armeni. L’any 2015 es commemorarà el centenari del genocidi armeni, perpetrat per l'exèrcit turc-otomà durant la Primera Guerra Mundial. També es debatrà la creació, aviat farà 20 anys, del primer Estat independent armeni contemporani, sorgit de la desintegració de l'URSS.
- Dilluns, 18 d’abril
- Txecs i eslovacs se separen (1992-93), a càrrec de Monika Zgustova, novel·lista txeca resident a Catalunya des de fa trenta anys. Columnista dels diaris El País i Ara. La introducció anirà a càrrec del periodista Llibert Ferri, testimoni directe dels dies del trencament de Txecoslovàquia.
Els debats es realitzaran a les 19h. a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona.
+info: www.periodistes.org - alicia.oliver@telefonica.net
Afegeix un nou comentari