Àmbit de la notícia
Social

El Govern vol facilitar el retorn dels joves que han emigrat per motius laborals

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Presentació del Govern de les mesures per facilitar el retorn dels joves que han emigrat per motius laborals

Les mesures inclouen una xarxa d’intercanvi i contacte entre professionals  catalans i empreses, orientació en projectes d’emprenedoria o l’acreditació de les competències adquirides.

Entre les principals eines que el Govern posarà en marxa després de l’estiu per fomentar el retorn dels joves que ja han emigrat hi ha:

  • La creació de l’Oficina Virtual del Retorn: eina per oferir atenció personalitzada, assessorament i orientació laboral als joves que es troben fora de Catalunya.
     
  • Ampliació de la cartera de recursos dels joves inscrits al Registre de catalans a l’exterior, amb nous serveis, així com la creació i enviament de butlletins informatius específics a joves per tal de mantenir el contacte i el vincle o la realització d’enquestes específiques per detectar les necessitats del col·lectiu.
     
  • Mediació entre oferta laboral d’empreses catalanes i joves professionals que es troben a l’exterior, identificant persones que vulguin retornar a Catalunya i donar visibilitat als seus perfils professionals a les empreses del país.
     
  • Creació d’una plataforma de suport al retorn vinculada a Linkedin per donar visibilitat als perfils.
     
  • Campanya de sensibilització entre els agents econòmics i socials per posar en valor les competències transversals que els joves han adquirit gràcies a la seva estada internacional, creant un model estàndard de reconeixement de competències professionals i lingüístiques adquirides.
     
  • Pla d’aterratge a Catalunya vinculat a la Xarxa Emprèn dirigit a joves que actualment són a l’estranger i que vulguin posar en marxa projectes d’emprenedoria.
     
  • S’estudiarà també obrir línies de subvenció per a persones residents a l’estranger per sufragar costos de desplaçament associats a les entrevistes de feina que facin a Catalunya.
     
  • Simplificació dels procediments administratius per fer els tràmits des de l’exterior com facilitar l’homologació d’estudis, reforçar el número de beques i ajuts en programes postdoctorals.
     
  • Facilitar els tràmits en matèria d’habitatge dels joves emigrats, el Govern garantirà que les persones retornades puguin inscriure’s com a sol·licitants d’Habitatge de Protecció Oficial sense necessitat d’acreditar període mínim d’empadronament recent al municipi, permetrà que puguin inscriure’s a les Borses de lloguer social gestionades pels ens locals  i es podran beneficiar d’una tasca d’acompanyament en aquest àmbit per part de tècnics especialitzats de les Oficines Joves.

50.000 joves catalans a l’exterior

Segons el Padró d’espanyols residents a l’exterior (PERE), actualment hi ha 48.611 joves catalans que resideixen a l’exterior. Això suposa un increment del 101,7% respecte l’any 2009 i equival a un 4,3% de la població juvenil catalana. Les principals destinacions són l'Amèrica del Sud (37,4%), seguida dels països de la UE (29,8%).

El 81% d’aquests joves que viuen a l’estranger són nascuts fora de Catalunya, és a dir, que són joves amb la nacionalitat espanyola adquirida.

L’any 2015 van marxar de Catalunya a un altre país un total de 23.617 joves de 15 a 29 anys, segons l’IDESCAT. Això representa un 25,4% sobre el total de persones emigrades (92.994). D’aquests 23.617 joves que van marxar el 2015, un total de 3.904 tenien nacionalitat espanyola (16,5% del total), mentre que 19.713 tenien nacionalitat estrangera (83,5% restant). Per tant, en molts casos són joves que van venir per motius econòmics i han anat tornant als seus països d’origen (o han reemigrat). Pel que fa 3.904 als joves amb nacionalitat espanyola, és sis vegades superior a la registrada deu anys abans, el 2005. De totes maneres, són dades relativament baixes en comparació amb les xifres equivalents a d’altres països de l’entorn econòmic i social de Catalunya.

Un dels perfil que ha augmentat darrerament és el de  joves majors de 25 anys sense responsabilitats familiars, altament qualificats (amb titulacions universitàries i domini d’idiomes estrangers) i que han emigrat degut a la situació econòmica, per buscar millors oportunitats de carrera o per adquirir experiència laboral.

La directora general de Joventut, Marta Vilalta, ha indicat que l’emigració d’aquests joves suposa una pèrdua de talent per al país i que, per això, les mesures presentades van en la línia d’acompanyar les trajectòries de sortida amb trajectòries de tornada.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari