El potencial de les aplicacions mòbils en la transformació social
Comparteix
El desenvolupament d'aplicacions mòbils està suposant en els últims anys tota una revolució tecnològica i una gran activació del sector de la telefonia; però, a més, l'ús de certes apps pot ajudar en certa manera a millorar la societat.
Microdonacions contra l'exclusió social i la pobresa
«Punt rere Punt» és una iniciativa de Càritas que va ser llançada el juny 2013 per facilitar microdonacions destinades a que l'organització pugui desenvolupar els seus projectes de lluita contra la precarietat d'alguns sectors socials.
A més d'agilitzar donacions d'un, cinc o catorze euros, aquesta app dóna a conèixer quins productes o materials es necessiten amb urgència i millora la comunicació amb les persones donants.
Donar suport a les persones sense llar
A començaments de 2016 i dins la campanya «1 milió de gràcies», Arrels Fundació va llançar una aplicació mòbil que permet a la ciutadania avisar els seus equips de la ubicació de les persones que dormen al carrer. D'aquesta manera, aporten unes dades bàsiques (sexe, si estan soles o grup, amb animals...) que els fa possible millorar l'atenció que donen.
Es tracta d'una adaptació al dispositiu mòbil del localitzador que l’entitat té a la seva pàgina web que permet quantificar la problemàtica, tant a la ciutat de Barcelona com a la resta de Catalunya. El director i portaveu de la fundació, Ferran Busquets, explica: "estem molt contents amb els resultats, ja que al llarg de 2015 hi van haver 224 avisos a través de la pàgina web, i amb l'app en només sis mesos ja en portem 2.780".
El Ferran considera significatiu el fet d'haver hagut d'introduir un missatge final que demana paciència a la persona informant, ja que atendre per part de l'equip és un procés una mica llarg i malauradament no es disposa de prou habitatges públics per poder acollir a totes les persones que dormen al carrer. També comenta que el fet que l'app ha estat desenvolupada sense ànim de lucre per l'empresa BaseTis és un exemple a seguir.
Millorar el tractament de pacients amb esquizofrènia resistent
També s'ha desenvolupat una aplicació mòbil en el marc del projecte m-Resist, coordinat per la Fundació TicSalut, i encapçalat clínicament per l'Hospital de Sant Pau i tecnològicament per l'institut d'investigació iMinds de Bélgica.
Es tracta d'una iniciativa europea de salut mòbil que duu a terme un programa terapèutic per a aquelles persones amb quadres esquizofrènics que no responen als tractaments farmacològics. Té com a objectius implicar-los juntament amb les persones cuidadores en la gestió de la malaltia, donar a conèixer models predictius i aconseguir el seu apoderament.
Al projecte es fan servir una sèrie d'apps i de programes d'ordinador a partir dels quals els usuaris i usuàries poden respondre entrevistes online, recordar quan han de prendre la medicació, comunicar efectes secundaris, etc. D'aquesta manera es dóna una continuïtat i immediatesa als tractaments.
Informació sobre HIV/sida
L'Associació Antisida de Lleida ha desenvolupat l'app Sext@'t, que ofereix informació sobre el virus de la SIDA i altres malalties de transmissió sexual. Té com a objectiu la seva prevenció per part dels i de les usuàries, mostrant els riscos d'exposició al VIH i donant suport a les persones que volen mantenir relacions sexuals saludables.
Té una calculadora que proporciona una avaluació fiable del risc d'exposició i també posiciona geogràficament els serveis d’atenció i ONG’s que treballen en l’àmbit.
Altres apps
La Fundación Planeta Imaginario i la Fundació puntCAT han creat iSECUENCIAS, una aplicació mòbil que ajuda als infants amb autisme en el seu procés d'aprenentatge.
Cercacoop és un localitzador de cooperatives i altres empreses d'economia social, impulsat per la Confederació de Cooperatives de Catalunya i Aracoop.
D'altres iniciatives, no vinculades ja a entitats, són DRAGAlert, que permet a les víctimes de violència de gènere avisar ràpidament a la policia; o Universal Doctor i Refugees Speaker, que faciliten la comunicació amb professionals de la medicina i a les persones refugiades, respectivament.
Per últim, per a aquelles entitats que no disposen de pressupost ni de coneixements de programació, existeix una eina que permet crear aplicacions mòbils de manera prou intuïtiva: App Inventor. Pots consultar aquest recurs de Xarxanet.
Afegeix un nou comentari