Àmbit de la notícia
Social

El 'Telenotícies vespre' de diumenge, copresentat per persones amb discapacitats

Entitat redactora
FCVS
Autor/a
Sònia Pau Cortada
  • Un moment del rodatge d'una de les peces informatives que sortiran a l'informatiu de TV3 diumenge.
    Un moment del rodatge d'una de les peces informatives que sortiran a l'informatiu de TV3 diumenge.
  • Una de les reunions de treball per preparar l'informatiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.
    Una de les reunions de treball per preparar l'informatiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

TV3 se suma a la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat amb una aposta inclusiva a l'informatiu.

"La voluntat d'obrir TV3 a la participació de la ciutadania". Aquest és l'origen d'una petita revolució en la qual fa setmanes que treballen la televisió pública de Catalunya i diverses entitats que acompanyen persones amb discapacitats. Qui parla de "la voluntat d'obrir TV3" és Josep Maria Soro, periodista de TV3, director del TEBVist i un dels professionals involucrats en la iniciativa que tres persones amb discapacitat copresentin un informatiu.

"L'any passat vam convidar grups d'adolescents a editar un 'Telenotícies'. L'experiència va ser molt positiva. I aquest any hem pensat que havíem de traslladar aquesta invitació a les persones amb discapacitats intel·lectuals, perquè és un col·lectiu invisibilitzat", hi afegeix Soro.

Així, aquest diumenge, 3 de desembre, a les 21 h, s'afegiran a l'equip habitual que condueix del 'TN Cap de Setmana' Beatriz Ruiz i Cristian Garcia, a la informació general, i Isabel Guinaldo, a les notícies d'esports. Compartiran plató amb Ramon Pellicer, Cristina Riba, Artur Peguera i Dani Ramírez. Ruiz, és redactora del projecte Èxit21, de la Fundació Catalana Síndrome de Down, i Garcia i Guinaldo formen part de l'equip de TEBVist, del grup cooperatiu d'inclusió social TEB. Tenen, per tant, experiència fent comunicació.

Soro explica que fa deu anys que estan en marxa aquests projectes vinculats a la Fundació Catalana Síndrome de Down i al Grup Cooperatiu TEB i té clar que han estat clau per poder tirar endavant l'experiència de diumenge. "Han adquirit habilitats en l'ús del llenguatge periodístic i a l'hora de comunicar-se davant de la càmera. Aquesta formació els permet ara assumir aquest nou repte, que és pioner, però sobretot els dona eines per desenvolupar-se en el seu dia a dia", subratlla.

Però a l'informatiu hi passaran més coses. També passaran coses rere les càmeres. Coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el 'TN' se centrarà en les discapacitats intel·lectuals. A més dels tres conductors, dotze persones amb discapacitats intel·lectuals participaran en l'edició i proposaran els temes dels reportatges i supervisaran la feina dels periodistes del 'Telenotícies'.

Soro explica que les idees de les peces informatives han sorgit en reunions de grup, organitzades per Dincat arreu del territori, amb la participació de la Fundació Aspros (Lleida), Fundalis (Tarragona), Fundació El Maresme (Mataró), AcidH (Barcelona) i Fundació MAP (Ripoll). De la informació esportiva, se n'ha ocupat la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL).

Format lectura fàcil

També de forma pionera, les peces informatives estaran escrites i llegides amb el format de lectura fàcil, un mètode que fa que els textos siguin fàcils d'entendre per a les persones amb dificultats de comprensió. El projecte Fàcilment, del Grup Cooperatiu TEB (Barcelona) revisarà i adaptarà els textos per assegurar-ne una millor comprensió. També les informacions que publiqui el portal informatiu 324.cat, tindran el segell de "lectura fàcil".

Soro està molt il·lusionat amb la iniciativa: "Fa deu anys que coordino a través d'un voluntariat el projecte TEBVist per obrir una finestra perquè les persones amb discapacitat ens expliquin la societat amb la seva mirada". I considera que poder treballar en aquest 'TN' és un salt important. "És emocionant -diu-, perquè aquí, més que una finestra, s'obre una porta immensa a través de la qual donar visibilitat a aquest col·lectiu".

Pel que fa a l'impacte, considera que és un primer pas i que n'hi haurà d'altres tant a TV3 com a tota la societat "per donar a la diversitat el valor que es mereix". "Una societat diversa i amable amb els diferents és sens dubte una societat millor per a tothom", conclou.

Des de Dincat, la iniciativa també es viu amb molta il·lusió i agraeixen “la gran voluntat, sensibilitat i dedicació que hi han posat, en especial, els periodistes impulsors del projecte, Xavi Rossinyol i Josep Maria Soro”.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari