El voluntariat, la força invisible en la construcció del mercat social

FCVS
Autor/a: 
Rubén Escobar
Voluntari en el servei de missatgeria sostenible d'Ecosol Girona. Font: Xarxanet
Voluntari en el servei de missatgeria sostenible d'Ecosol Girona. Font: Xarxanet
L'Associació Alba ofereix a joves d’entre 14 i 17 anys la possibilitat d’introduir-se al món del voluntariat a l'obrador de galetes El Rosal. Font: Associació Alba
L'Associació Alba ofereix a joves d’entre 14 i 17 anys la possibilitat d’introduir-se al món del voluntariat a l'obrador de galetes El Rosal. Font: Associació Alba

El voluntariat, la força invisible en la construcció del mercat social

Autor/a: 
Rubén Escobar
FCVS

Resum: 

L’economia social i solidària té un fort lligam amb les entitats de voluntariat, que contribueixen en la generació de projectes que potencien les economies transformadores.

Des de fa uns anys el Poble-sec ha decidit fer un pas endavant en la promoció de l’economia social i solidària al barri. Tant és així, que el Centre Cívic El Sortidor obrirà les seves portes el divendres 8 de novembre per aprofundir sobre el lligam entre l'economia al servei de les persones i el voluntariat. Tot això, de la mà de la jornada ‘Enxarxem, Mercat Social, voluntariat i Economia Social’.

Organitzada per la Federació Catalana de Voluntariat Social (Voluntaris.cat) i amb la col·laboració de la Coordinadora d’Entitats del Poble-Sec i de Cooperasec, la jornada serà una oportunitat per conèixer com les entitats socials de voluntariat poden contribuir en la generació de projectes que generin impacte social. Sovint, però, el voluntariat és un actiu oblidat que no sembla reconegut en la construcció de les iniciatives socioeconòmiques transformadores.

Malgrat tot, l'Associació Alba i els seus arrugats del Rosal, producte solidari típic en els lots de Nadal de l’entitat que s’elaboren a l’obrador de galetes de l’entitat, trenquen amb aquesta idea. L’obrador, un espai inclusiu farcit d’innovació i inclusió, compta amb voluntariat juvenil, joves que donen suport a persones amb discapacitat que han trobat en l’elaboració manual d’aquests dolços una eina d’ocupació laboral.

Un altre exemple rellevant seria el cas d'Ecosol, empresa d’inserció de Càritas Girona que confecciona bosses de tela amb material reciclat. En total col·laboren amb el projecte 27 persones voluntàries, les quals fan tasques de formació i suport al taller de confecció i també participen en fires i altres esdeveniments.

Com es pot veure, el voluntariat participa en projectes d’economia social en eixos temàtics tan diversos com el consum responsable, l’emprenedoria tèxtil, l’economia circular o l’acció comunitària. Precisament, un dels plats forts de la sessió serà la presentació de set experiències d’entitats que promouen el mercat social amb els testimonis d’Ecosol Girona, la Fundació Espigoladors, Cooperasec, la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec i del Centre de Promoció Francesc Palau.

Algunes d'aquestes entitats formen part d'El Mercat Social, la botiga en línia i eina de difusió de l'ESS de Voluntaris.cat. Núria Monsalve, tècnica responsable del projecte, ha recordat que quan parlem de mercat social estem parlant d'un "concepte genèric basat en la potenciació dels intercanvis i el flux econòmic entre organitzacions i persones consumidores de l'economia social". En aquest marc teòric, l'expert en Economia Social i Solidària, Jordi García Jané, també aportarà el seu coneixement a la jornada amb la xerrada ‘L’Economia Social i Solidària, una eina per a la transformació social’.

Des de Voluntaris.cat, en aquesta línia, compten amb 89 persones voluntàries, de les quals 4 col·laboren en el coneixement i la difusió dels programes d'ESS. L'entitat, en aquest sentit, posa a l'abast recursos pel voluntariat i les entitats i impulsa el consum responsable amb eines d'impacte social i mediambiental en benefici de tothom. Per la seva banda, el Centre de Promoció Social Francesc Palau també compta amb voluntariat que dona suport en tasques com l'acollida, la formació i l'acompanyament d'iniciatives com el Racó Solidari, El Didal del Prat i d-Fènix.

Com no podia ser d’una altra manera, la sessió es tancarà amb un aperitiu solidari a càrrec de la Fundació Cassià Just i del seu projecte Cuina Justa. La inscripció a la jornada es pot fer en el següent enllaç.

Afegeix un comentari nou